ANALIŞTII SÎNT ÎNGRIJORAŢI  Disputele politice pun în pericol economia

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 martie 2005

Pentru acest an, analiştii "Economist Intelligence Unit" sînt ceva mai puţin optimişti şi prevăd o creştere economică în ţara noastră de 4,5%. În schimb, cei de la "Unicredit Group" estimează o creştere economică de 5,8% (detalii în pagina 8).

Oficial, obiectivul Guvernului Tăriceanu privind creşterea economică din acest an este de 6%. Avansul economic prognozat de EIU pentru România în acest an este sub media din statele europene în tranziţie, de 5,2%.

Potrivit unui raport EIU, dat ieri publicităţii, ritmul de creştere se va accelera uşor faţă de anul trecut, cînd a fost estimată o creştere de 4%, din cauza încetinirii avansului consumului privat, în urma înăspririi politicilor fiscale şi monetare. Potrivit analiştilor EIU, avansul semnificativ al consumului, favorizat de importuri, nu este sustenabil. Produsul Intern Brut este prognozat să crească cu 4,5% în acest an, uşor mai rapid decît nivelul de 4% estimat pentru anul trecut.

Prognoza analiştilor de la "The Economist" pentru acest an se bazează pe diminuarea semnificativă a creşterii consumului privat, din cauza politicilor fiscale şi monetare. Principalul risc în ceea ce priveşte această prognoză este ca măsurile de înăsprire a politicilor fiscale şi monetare să fie introduse prea tîrziu sau să se dovedească insuficiente. În acest caz, consumul va spori peste estimări, iar creşterea economică din 2006 va fi mai rapidă, dar mai puţin echilibrată.

Avînd în vedere neînţelegerile din ce în ce mai evidente în privinţa politicii economice dintre partidele aflate la guvernare, care diminuează capacitatea de a pune în aplicare măsuri coerente, analiştii consideră că probabilitatea unei creşteri rapide şi nesustenabile este relativ ridicată.

EIU mai previzionează menţinerea unei dinamici înalte a investiţiilor, în contextul punerii în funcţiune a noi capacităţi moderne de producţie, a proiectelor majore de investiţii publice şi a creşterii fluxurilor de investiţii străine directe. Astfel, evoluţia favorabilă investiţiilor şi a exporturilor vor duce la accelerarea creşterii economice la 5,2% în 2007.

Analiştii EIU prevăd un ritm mediu de creştere de 4,1% pentru Europa Centrala şi de Est (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia), 4,4% pentru statele balcanice (Bulgaria, Croaţia, Macedonia, România şi Serbia şi Muntenegru), 6,6% pentru ţările baltice (Estonia, Lituania, Letonia) şi 5,9% pentru ţările din Comunitatea Statelor Independente (Azerbaidjan, Kazahstan, Moldova, Rusia, Ucraina Uzbekistan).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb