Analiştii: Succesul pieţei obligaţiunilor de la BVB depinde de emisiunea "GDF SUEZ"

Raluca Marin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie 2012

Analiştii: Succesul pieţei obligaţiunilor de la BVB depinde de emisiunea "GDF SUEZ"

Emisiunea de obligaţiuni pe care "GDF SUEZ Energy România" intenţionează să o listeze la Bursa de Valori Bucureşti ar putea reprezenta un precedent care să atragă şi alte companii la finanţarea prin emisiune de obligaţiuni la bursă, sunt de părere analiştii din piaţa de capital.

Mihai Iulian Căruntu, BCR: Decizia de finanţare prin bursă ţine de costurile percepute de CNVM şi BVB

Materializarea intenţiei "GDF Suez România" să emită obligaţiuni la BVB ar reprezenta, desigur, o veste foarte bună, dată fiind calitatea emitentului şi volumul emisiunii, ne-a precizat Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital, la BCR.

"Cu siguranţă că primul element critic pentru luarea deciziei ţine de costurile de intermediere percepute de CNVM şi BVB, adică costurile de intermediere suplimentare celor percepute de broker, care erau considerate prohibitive", a explicat domnia sa. Aceasta ar fi condiţia necesară, dar nu şi suficientă pentru finalizarea cu succes a unei emisiuni de obligaţiuni, a mai sub­liniat Mihai Iulian Căruntu. Pentru plasarea cu succes a unei emisiuni majore este esenţială implicarea unui consorţiu de intermediere puternic, care să aibă clienţi instituţionali capabili să înghită emisiuni importante de obligaţiuni, a arătat analistul de la BCR.

Domnia sa ne-a declarat: "În mod concret, < GDF Suez România >, fiind o companie cu o profitabilitate stabilă şi cu un business solid reglementat, întruneşte condiţiile pentru a atrage investitorii instituţionali şi ar fi un prim exerciţiu serios de finanţare prin obligaţiuni la BVB. Un succes al unei astfel de emisiuni ar încuraja şi antreprenorii români importanţi, ce au construit branduri naţionale importante, să ia în considerare această modalitate de finanţare".

Un element favorizant pentru lansarea de emisiuni de obligaţiuni corporative şi municipale la BVB constă în consolidarea segmentului investitorilor instituţionali români, adică cel al fondurilor de pensii obligatorii şi al fondurilor mutuale, este de părere Mihai Iulian Căruntu. Potrivit domniei sale, acestea au nevoie de emisiuni de calitate pentru a plasa capitalurile atrase de la populaţie.

Analistul a mai explicat: "Cum piaţa locală a obligaţiunilor este invizibilă în prezent, o parte din economisirea internă realizată prin intermediul fondurilor de pensii şi mutuale ia efectiv calea pieţelor externe. Cu alte cuvinte, economiile românilor, aşa firave cum sunt ele, raportat la cerinţele de finanţare ale economiei României, au ajuns să finanţeze companiile private din economiile dezvoltate care emit obligaţiuni pe pieţe func­ţionale de instrumente cu venit fix. În acest context, se poate înţelege mai uşor că miza activării unei pieţe funcţionale de instrumente cu venit fix la BVB este una strategică pentru economia şi piaţa financiară locală".

Mihai Iulian Căruntu consideră că un element concret, important care susţine, din punct de vedere tehnic, dezvoltarea pieţei obligaţiunilor constă în marjele generoase la dobânzile în lei şi valută de pe piaţa românească. Cu cât diferenţa între dobânda activă şi cea pasivă este mai mare, cu atât există condiţii ca o companie să emită obligaţiuni la un nivel al cuponului peste dobânda la depozite (şi, deci, să fie interesantă pentru investitori), dar la un nivel mai mic decât dobânda medie la creditul bancar (şi, deci, să fie stimulativă pentru companii, în sensul de a utiliza acest instrument de finanţare), a arătat analis­tul de la BCR.

Cum pentru companii marja dobânzii în lei este în prezent de 4,6%, iar pentru euro de 2,3% ar exista destul spaţiu de manevră pentru ca o emisiune să întrunească, în principiu, condiţiile de atractivitate, adică să atragă deopotrivă populaţia şi investitorii financiari, iar pe de altă parte companiile care oricum se lovesc de un acces mai dificil la finanţare, a sub­liniat Mihai Iulian Căruntu.

Alin Brendea, "Prime Transaction": "Finanţarea prin bursă ar deveni cu adevărat atrăgătoare dacă ar exista câteva firme care să furnizeze exemple reuşite"

Intenţia companiei "GDF SUEZ Energy România" de a emite obligaţiuni pe care să le listeze la BVB este o ştire foarte bună pentru piaţa bursieră românească, în opinia lui Alin Brendea, director operaţiuni la "Prime Transaction".

Domnia sa ne-a precizat că piaţa de capital din ţară are, printre altele, un mare neajuns - oferă aproape exclusiv produse destinate celor cu apetit de risc mediu sau ridicat. Există o mare nevoie, din perspectiva unei strategii investiţionale echilibrate, de produse cu randament fix şi cu o lichiditate bursieră satisfăcătoare, ne-a explicat directorul de operaţiuni de la "Prime Transaction".

"Ori emisiunea de obligaţiuni corporative de către un emitent prestigios şi solid financiar ar asigura exact acel tip de instrument financiar de care avem atâta nevoie", ne-a declarat domnia sa.

Dacă ţinem cont de structura de finanţare a companiilor din ţară, axată eminamente pe fonduri proprii sau credite bancare, varianta unei finanţări alternative prin bursă este apriori atractivă, ne-a mai precizat Alin Brendea. Domnia sa ne-a explicat că finanţarea prin bursă ar deveni cu adevarat atragătoare dacă ar exista câteva firme care să furnizeze exemple reuşite de finanţare prin emisiune de obligaţiuni listate.

"În condiţiile unui sistem bancar stresat de bilanţul pe care îl deţine în acest moment şi reticient la expuneri suplimentare pe companii româneşti, finanţarea prin bursă poate fi o alternativă care să permită funcţionarea fără sincope pentru mai multe companii româneşti finanţabile", a subliniat directorul de operaţiuni.

Piaţa titlurilor de stat este, în opinia lui Alin Brendea, o piaţă încă închisă, bazată pe sistemul unor dealeri primari care, din păcate, asigură o lichiditate slabă pe piaţa secundară. Domnia sa arătat: "Este evident că dezvoltarea acestei pieţe ţine de un acces mai facil al publicului larg, în mod direct, la această piaţă. De ce statul român nu are emisiuni extrem de lichide pe toate scadenţele convenţionale (de la 6 luni la 10 ani) tranzacţionate în mod fluent, ieftin şi simplu pe piaţa bursieră nu mai este doar un mister, ci şi semnul (sub)dezvoltării pieţei financiare româneşti".

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Chiar dacă, şi în momentul de faţă, există emisiuni de obligaţiuni, acestea nu se bucură de succes din partea investitorilor retail"

Intrarea la tranzacţionare a unei noi emisiuni de obligaţiuni corporatiste este binevenită, mai ales din perspectiva măririi opţiunilor investiţionale pe care le vor avea investitorii, este de părere Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest". Chiar dacă, şi în momentul de faţă, există emisiuni de obligaţiuni, atât de stat, dar şi, mai ales, municipale, acestea nu se bucură, pentru moment, de succes din partea investitorilor retail, ne-a precizat domnia sa.

Mihai Mureşian ne-a declarat: "Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei lichidităţii din piaţă, dar, probabil, şi din cauza randamentelor obţinute de către investitori, sau poate din cauza comodităţii lor, aceştia preferând să plaseze banii în conturi curente, decât să cumpere sau să vândă obligaţiuni. În situaţia în care acest lucru se va schimba, astfel încât să aibă posibilitatea să aleagă dintr-o gamă variată de produse şi să poată face tranzacţii la costuri reduse, cu siguranţă vom vedea o creştere masivă a interesului pentru obligaţiuni".

Dacă emisiunea obligaţiunilor "GDF SUEZ Energy România" va avea succes, va fi creat un precedent şi va fi posibil să vedem şi alte companii care vor adopta această strategie, căutând surse de finanţare rapide şi la costuri reduse, a mai arătat Mihai Mureşian.

Adrian Danciu, "SSIF Broker": "Numărul companiilor tranzacţionate la BVB, pretabile pentru a emite obligaţiuni care să stârnească interesul investitorilor calificaţi, este destul de redus"

În vederea dezvoltării pieţei de capital, este nevoie atât de emitenţi de instrumente financiare, cât şi de investitori dispuşi să le achiziţioneze, ne-a explicat Adrian Danciu, analist la "SSIF Broker".

Obligaţiunile sunt instrumente financiare pretabile, în primul rând, investitorilor calificaţi, care urmăresc atât randamentul potenţial al investiţiei, cât şi riscul asumat acesteia, obiectivul fiind acela de a optimiza structura activelor financiare deţinute, a arătat domnia sa.

"Având în vedere tendinţa de creştere a fondurilor regăsite în portofoliile investitorilor calificaţi (precum fondurile de pensii administrate privat), ne putem aştepta ca această ofertă (n.r. a companiei GDF SUEZ Energy România) să fie privită cu interes din partea aces­tora, în special dacă randamentele oferite vor fi competitive, vizavi de celelalte instrumente financiare considerate a avea un venit fix, dar şi în raport cu gradul de risc al inves­tiţiei, determinat în funcţie de indicatorii economico-financiari ai emitentului", ne-a declarat Adrian Danciu.

Posibilitatea tranzacţionarii obligaţiunilor achiziţionate de pe piaţa primară ar trebui să facă aces­te instrumente şi mai atractive, din punctul de vedere al investitorilor, este de părere analistul de la "SSIF Broker". Totodată, în anumite condiţii, poate fi avantajat şi emitentul, care ar putea să profite de o eventuală scădere a preţului acestora şi să deruleze operaţiuni de răscumpărare anticipată de pe piaţa secundară, a mai adăugat domnia sa.

Analistul a mai subliniat: "Din păcate, numărul companiilor tranzacţionate la BVB, pretabile, din punct de vedere al mărimii, pentru a emite obligaţiuni care să stâr­nească interesul investitorilor calificaţi este destul de redus. Totodată, nivelul investiţionat s-a redus pentru majoritatea companiilor, iar dacă ţinem cont de faptul că metoda de finanţare prin emiterea de obligaţiuni ar trebui asimilată investiţiilor necesare, am putea concluziona că este puţin probabil să asistăm la un număr mare de emisiuni de obligaţiuni în perioada următoare".

Titlurile de stat sunt considerate a avea un risc investiţional minim, ele contribuind aşadar la optimizarea structurii portofoliului de active pentru investitorii calificaţi, a arătat Adrian Danciu. În măsura în care aversiunea la risc rămâne ridicată, într-un context mondoeconomic incert, şi al tensiunilor politice interne, investitorii în astfel de instrumente vor beneficia de aporturi noi de fonduri, pentru a achiziţiona aceste tipuri de instrumente financiare, a mai explicat analistul.

În prezent, la categoria obligaţiuni corporative sunt listate numai două emisiuni, ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (130 milioane lei) şi ale Băncii Europene de Investiţii (300 milioane lei).

Reprezentanţii BVB sunt însă optimişti. Aceştia ne-au declarat, săptămâna trecută, că BVB şi CNVM şi-au intensificat eforturile, în ultima perioadă, pentru atragerea de noi emitenţi pe piaţa de capital prin hotărârile luate de a nu mai percepe tarife pentru admiterea obligaţiunilor la tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb