De curând EUROSTAT a prezentat că preţul în Semestrul I 2023 faţă de perioada similară din anul 2022 a crescut cu 77% pentru electricitate (locul 3 în Europa) şi de 134% la gazele naturale (locul 2 în Europa), se arată într-un comunicat al AEI, remis redacţiei.
INS în cursul zilei de ieri a prezentat public Documentul EVOLUŢIA PREŢURILOR PRODUCŢIEI INDUSTRIALE ÎN LUNA OCTOMBRIE 2023 din care se desprinde că preţurile gazelor naturale, energiei electrice şi termice, în luna octombrie 2023 sunt cu 3,6% mai mici decât cele din luna octombrie 2022, relatează sursa menţionată.
Astfel, apare o mare întrebare ce s-a întâmplat cu preţul achitat de consumatorii români în ultima perioadă: A crescut cu 134% la gaze şi 77% la energie electrică ? (conform datelor EUROSTAT pt Semestrul I 2023) sau A scăzut cu 3,6% ? (conform datelor INS pentru luna octombrie 2023), informează AEI.
Analizînd facturile emise de furnizor pentru acelaşi punct de consum în luna octombrie 2022 şi octombrie 2023, putem observa preţurile din contract şi preţurile achitate efectiv de client, arată datele comunicatului.
Astfel, putem observa că în luna octombrie 2023, preţul efectiv achitat de acelaşi consumator este cu 5,3% mai mic decât pentru aceeaşi perioadă din anul 2022, precizează sursa. Respectiv la un consum similar de gaze, un consumator casnic care locuieşte la casă va achita în medie cu până la 100 lei lunar mai puţin pentru gaze decât în iarna trecută, potrivit AEI. În situaţia celor care locuiesc la bloc şi se încălzesc cu gaze, aceştia vor achita în medie cu până la 50 lei lunar mai puţin pentru gaze decât în iarna trecută, conform sursei citate.
La momentul în care a fost stabilit preţul în contract de 0,55475 lei/kWh fără TVA, preţul gazelor naturale pe piaţa de gaze internaţională era de 136,59 euro/MWh (cotaţii TTF 1 august 2022), se mai arată în comunicat. În anul 2023, când furnizorul a stabilit un preţ cu 4,8% mai mare decât în anul precedent preţul gazelor naturale pe piaţa internaţională de gaze era de 49,85 euro/MWh (cotaţii TTF 1 august 2022) - adică un preţ de 2,74 ori mai mic, potrivit sursei indicate.
"Atunci de ce a crescut preţul în contract?"
Răspunsul la această întrebare este unul complex şi se datorează cel puţin următoarelor cauze, arat[ datele comunicatului:
"-suspendarea doar parţială a pieţei libere a gazelor prin OUG 27/2022, a făcut ca o parte (consumatorul, nesuficient de bine informat, să creadă ca preţurile sunt reglementate), cealaltă parte (furnizorul, foarte bine informat, să stabilească preţurile pe principii de piaţă liberă şi folosindu-se de legislaţia din România să l impună în contract)
-legislaţia din România permite impunerea în contract a unor preţuri unilaterale. Consider că acest mecanism, este util pe o piaţă deja formată, şi nu în situaţia în care am consumatori nu sufficient de bine instruiţi asupra beneficiilor şi riscurilor pe o piaţă liberă
-lipsa activităţii corespunzătoare a celor 3 entitati fundamentale ale unei pieţe libetre şi fără de care în fapt nu funcţionează o piaţă liberă - protecţia consumatorului, garantarea concurenţei şi arbitrul pieţei (ANRE)
-lipsa unei entităţi de Soluţionare Alternativă a Litigilor pe piaţa de gaze."