ANALIZĂ CITR: "Circa 42% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau în insolvenţă iminentă"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii / 10 noiembrie 2022

"Circa 42% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau în insolvenţă iminentă"

Aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor în insolvenţă iminentă este generată de firmele cu active de peste 50 de milioane de euro, conform studiului Paul-Dieter Cîrlănaru: "În peste 90% din cazuri, tratamentul este accesat prea târziu"

Circa 70% din cifra de afaceri la nivel naţional este generată de 32.027 de companii de impact (cu active totale de peste un milion de euro). Dintre acestea, 42% sunt astăzi companii restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă, arată studiul companiilor de impact realizat de CITR, ce a fost prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform cercetării, numărul companiilor în insolvenţă iminentă a scăzut cu 10% în 2021 faţă de 2020, dar a crescut cu 7% faţă de nivelul din 2019, la debutul pandemiei.

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, a spus: "Experienţa anilor precedenţi ne permite să privim evoluţia acestor indicatori de la un nivel macro. Contextul pandemic este relevant, impactul revenirii din 2021 ne oferă o aparenţă de revenire. Comparaţia cu perioada pandemiei, când mediul de afaceri a beneficiat de măsuri atipice de sprijin, e inegală. Când ajutoarele s-ar opri, multe dintre aceste companii nu ar mai putea să se redreseze fără sprijin specializat. Este firesc să ajungem şi la astfel de concluzii după ce roţile ajutătoare ar fi înlăturate".

Potrivit studiului, aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor în insolvenţă iminentă este generată de companiile cu active de peste 50 de milioane de euro. Mai precis, 133 de companii înregistrează 51% din datorii. În aceeaşi notă, aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor restructurabile este generată tot de companiile mari. Mai precis, 209 companii înregistrează 46% din datorii.

Dintre companiile de impact în insolvenţă iminentă, 43% amână de trei ani accesarea unei măsuri de restructurare. Motivele sunt diverse.

Ciprian Nacu, Head of Restructuring în cadrul CITR, spune: "Există semnale de alarmă la care, dacă antreprenorii sunt atenţi, pot accesa din timp măsurile de redresare. Ele sunt diferite în funcţie de industrie şi de companie, nu există o reţetă universală. Dependenţa faţă de anumiţi parteneri de afaceri, dificultăţile în recuperarea de creanţe, dar şi în plata la scadenţă a datoriilor, dificultăţile în aprovizionare, toate sunt simptome care, identificate din timp, pot ajuta la evitarea unor situaţii radicale".

Paul-Dieter Cîrlănaru a subliniat că, principala problemă a unei companii aflate în dificultate este faptul că apelează prea târziu la măsuri de redresare.

"Din ce am văzut în ultimii 20 pot supune că, în peste 90% din cazuri, tratamentul este accesat prea târziu. Este ca la medic, când pacienţii vin cu o problemă într-un stadiu mult prea avansat (...). Motivul cred că provine din educaţia noastră, din spiritul «lasă că mă descurc singur», şi numai când lucrurile nu mai depind de mine încep să mă uit la soluţii", a spus directorul general al CITR.

Domnia sa a adăugat: "În al doilea rând, în general, dacă s-a ajuns într-o situaţie dificilă cu o anumită echipă şi un anumit mod de lucru, este aproape imposibil să se iasă din acea situaţie cu acea echipă şi acel mod de lucru. Iar aici intervine faptul că în România, conform unei statistici mai vechi - nu ştiu dacă mai este 100% valabilă astăzi - peste 80% din companii erau deţinute de una sau două persoane, ori de familie. Nu erau asocieri. Motiv pentru care există o reticenţă foarte mare să primeşti pe cineva în casă, fie că este vorba de un partener, finanţator, consultant (...). Există o deschidere relativ redusă în acest sens, ceea ce afectează şi partea de timing".

Nu în ultimul rând, există o preconcepţie legată de semnificaţia cuvântului insolvenţă, subliniază CEO-ul CITR. "S-a creat percepţia că foarte multe companii nu mai ies din insolvenţă. Asta pentru că insolvenţa a fost mecanismul prin care s-au curăţat o serie de actori din economie, dar erau actori care oricum nu mai aveau cum să continue. Astfel s-a creat o creat echivalenţă între o procedură care în anumite cazuri protejează şi în alte cazuri face asta, ceea ce este normal să facă. Lichidarea este un proces natural care trebuie să existe într-o economie capitalistă şi cu cât este mai eficientă cu atât este mai bine", a afirmat Paul-Dieter Cîrlănaru.

Conform studiului prezentat ieri, în funcţie de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii în 2021 sunt: construcţii (1.842 de companii), tranzacţii imobiliare (1.082 companii) şi comerţ (571 de companii). După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.71 mld EUR), industria prelucrătoare (2,66 mld. EUR) şi comerţul (1,62 mld EUR). Această a fost a opta ediţie a studiului şi are 2021 ca an de referinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb