Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Investitorii, în căutarea unor nume noi asociate tehnologiilor AI, cu potenţial pe termen lung

R.S.
Companii / 21 martie

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Investitorii, în căutarea unor nume noi asociate tehnologiilor AI, cu potenţial pe termen lung

Schimbările prin care va trece lumea se prefigurează a avea proporţii istorice, CEO-ul Nvidia comparând descoperirile din AI cu electricitatea, arată, într-o analiză recentă, Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare şi investiţii pe bursele internaţionale, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, pieţele vor rămâne în căutarea unor nume noi asociate tehnologiilor AI, iar investitorii experimentaţi vor aborda tema investiţională prudent şi în perspectivă îndelungată, adaugă analistul.

"Motoarele" AI poartă bursele americane spre noi vârfuri, sprijinite şi de răsuflarea uşurată a investitorilor: Fed are în continuare în vedere trei tăieri de dobândă anul acesta, privind dincolo de "zbaterile" actuale ale inflaţiei în SUA, se menţionează în comunicat.

Indicele Dow Jones a ajuns, miercuri, la închidere la un nou maxim istoric, în timp ce Nasdaq a crescut până la 0.3% distanţă de nivelul record, conform comunicatului.

Tot la înălţimi nemaiatinse au ajuns şi acţiunile unor companii care beneficiază de apetitul vorace pentru componente de memorie, precum Micron. Samsung a crescut, miercuri, cu 5,6% pe bursa din Coreea de Sud, pe seama sugestiilor fondatorului Nvidia, potrivit cărora un parteneriat ar fi posibil. Competitorul său, SK Hynix, a pierdut 2,3%, iar bătălia e aprigă pentru a furniza cipuri de memorie de bandă largă utilizate în centrele de date pentru AI, subliniază Claudiu Cazacu, se arată în comunicat.

Mesajul CEO-ului Nvidia, Jensen Huang, a venit în cadrul unei conferinţe GTC, organizate de companie. Evenimentul este urmărit nu doar de pasionaţi de tehnologie şi de nume din industrie, ci şi de investitori. Deşi răspunsul bursei pentru Samsung a fost printre cele mai puternice, alte companii discutate ar putea fi, la rândul lor, mai aproape de atenţia investitorilor, se notează în comunicat.

O serie bine populată cu nume cunoscute sau mai puţin cunoscute menţionate de Jensen Huang ar putea, în funcţie de direcţia generală a burselor, trezi interesul pieţelor aflate în căutare de alţi potenţiali beneficiari ai trendului AI, se precizează în comunicat.

Pentru acţiunile Nvidia, impulsul dinamic care a dus pe 7 martie la 92,4% avansul de la începutul anului a avut nevoie de o pauză de reaşezare. Înainte şi imediat după prezentarea principală de luni, sentimentul a fost unul rezervat, cu scăderi ale acţiunii NVDA. Conferinţa GTC a eliberat, în cele din urmă, noi resurse de optimism, atât pentru companie cât şi pentru întreaga bursă din SUA, se menţionează în comunicat.

"Evenimentul a adunat în San Jose o parte importantă a industriei IT, dar şi a unui set larg de alţi giganţi din industrie şi servicii. Interesul pentru inteligenţa artificială a stimulat dorinţa investitorilor de a participa la trendul fascinant şi, în acelaşi timp, unul care poate speria prin amploarea schimbărilor", subliniază consultantul de strategie în cadrul XTB România, se arată în comunicat.

Gama nouă de cipuri pe arhitectura Blackwell a Nvidia este de câteva ori mai performantă decât seria anterioară. În acelaşi timp, concepte precum "fabrica AI", utilizarea intensivă a unui software standardizat şi accentul pe cloud-ul propriu ar putea fi surse de creştere considerabilă a veniturilor companiei în viitor. În plus, va oferi o platformă specializată pentru a sprijini percepţia roboţilor în timp real, se notează în comunicat.

În cadrul prezentării centrale, Huang l-a menţionat, printre furnizorii de cloud care vor beneficia mai întâi de noua ofertă, în primul rând, pe Amazon, liderul pieţei. Al doilea nume de pe listă nu este, însă, locul doi al pieţei de cloud, ci Oracle, compania cu o imensă prezenţă în segmentul bazelor de date, se precizează în comunicat.

Acţiunile companiei au atins miercuri un nou vârf istoric. Abia ulterior au fost prezentate Google şi Microsoft. Serviciul Azure este cel pe care rulează Omniverse Cloud al Nvidia, iteraţia actuală a metaverse-ului, lumea creată ca un «geamăn digital» (digital twin) al obiectelor şi structurilor din lumea reală - de la fabrici, structuri inginereşti şi până la automobile, arată Claudiu Cazacu, se menţionează în comunicat

Companii mai puţin cunoscute discutate în cadrul prezentării sunt Ansys, Synopsys şi Cadence. Ansys dezvoltă software pentru simulări în inginerie, iar acţiunile sale nu au participat la optimismul legat de AI, înregistrând un declin de 2,7% de la începutul anului. Synopsys, primul partener pe software al Nvidia de la înfiinţare, va colabora pentru accelerarea litografierii computaţionale, pentru a proiecta cipuri încă şi mai performante, se arată în comunicat.

Synopsys s-a apreciat cu 18,2% anul acesta şi se află într-un trend ascendent multianual. La rândul său, Cadence oferă unelte specifice pentru proiectare electronică şi este, de asemenea, un partener vechi al Nvidia. Cadence a recompensat investitorii cu 20,5% doar anul acesta şi cu 52,4% în ultimul an, se notează în comunicat.

Pe termen lung, pieţele vor urmări şi firme în care Nvidia a investit capital, precum Recursion Pharma (RXRX), care încearcă să aplice tehnicile noi pentru a crea medicamente - un domeniu, însă, foarte competitiv - sau SoundHound (SOUN), axat pe recunoaştere şi generare de voce şi aplicaţii asociate. Însă, capitalizarea relativ redusă şi valul de interes speculativ din ultima lună au adus o volatilitate deosebit de ridicată pentru aceste companii, în special pentru SoundHound, ceea ce implică un risc sporit în special pe termen scurt, potrivit comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb