Romania continua sa infrunte provocari majore in gestionarea si reciclarea deseurilor de ambalaje. Potrivit celor mai recente date, tara noastra a reciclat doar 38,31% din deseurile de ambalaje, marcand o scadere de 1,56 procente, conform informatiilor centralizate de Institutului National de Statistica (INS), conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, aceasta scadere evidentiaza nevoia urgenta de masuri concrete, coerente si eficiente pentru a stimula reciclarea si a proteja mediul inconjurator.
Pe grupe de categorii, cele mai semnificative scaderi au fost observate la reciclarea sticlei, care a scazut drastic de la 42,6% in 2020 la 28,03% in 2021, si a metalului, care a inregistrat o diminuare de la 51,12% la 44,24%.
Progrese modeste la reciclarea plasticului si a hartiei/cartonului
Pe de alta parte, se inregistreaza progrese modeste in reciclarea plasticului si a hartiei/cartonului. Rata de reciclare a plasticului a crescut de la 30,05% in 2020 la 31,59% in 2021, iar pentru hartie si carton, de la 63,2% la 67,88%. Cu toate acestea, sunt insuficiente pentru a compensa scaderile semnificative din celelalte sectoare.
"Aceste date reprezinta un nou semnal de alarma pentru Romania. Asa cum subliniem de fiecare data, este clar ca Romania nu realizeaza progrese suficiente pentru a indeplini obiectivele de mediu stabilite de Uniunea Europeana. Problemele sunt numeroase, dar este esential sa ne concentram pe solutii. Este imperativ sa intensificam eforturile de educare si constientizare a populatiei cu privire la importanta reciclarii, sa imbunatatim infrastructura de colectare si sa implementam politici eficiente care sa stimuleze reciclarea la nivel national. Doar printr-o abordare coordonata si un angajament ferm putem asigura un viitor durabil pentru tara noastra", declara Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.
In lumina acestor provocari, este necesar un efort comun din partea autoritatilor, organizatiilor de mediu, cetatenilor si a companiilor generatoare de deseuri de ambalaje, pentru a contribui activ la cresterea ratei de reciclare prin adoptarea unor practici sustenabile si responsabile.
In primele 4 luni din an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 37 de mii de tone de deseuri de ambalaje pentru cei peste 800 de clienti din portofoliu, din care a fost reciclata o cantitate de 18 mii de tone, iar valorificate prin incinerare 1700 de tone.