ANALIZĂ COFACE Ţara noastră nu mai are nicio companie în Top 20 din Europa Centrală şi de Est

V.R.
Ziarul BURSA #Companii / 23 noiembrie 2021

Ţara noastră nu mai are nicio companie în Top 20 din Europa Centrală şi de Est

Eugen Anicescu: "România acţionează sub potenţial" "Avem mai multe companii care îşi cresc cifra de afaceri decât societăţi care şi-o reduc, pentru că sunt din sectoare care au beneficiat de perioada de criză", susţine Anicescu

România acţionează sub potenţial, iar anul acesta nu mai are nicio companie în Top 20 al firmelor din Europa Centrală şi de Est (ECE), chiar dacă figurează pe locul al patrulea în regiune după numărul firmelor care acced în top, potrivit unui raport Coface prezentat ieri.

Eugen Anicescu, Country Manager Coface România, a declarat într-o conferinţă de presă online: "Ca în fiecare an, Polonia este pe primul loc în regiune. De altfel, Top 4 nu s-a schimbat. Avem: Polonia, Cehia, Ungaria, România. Ţara noastră acţionează în continuare sub potenţial. România, deşi are al treilea PIB din regiune, ar trebui să depăşească Cehia. Totuşi, suntem pe locul al patrulea în privinţa companiilor care acced în top, dar nu figurăm în Top 20. Anul trecut, aveam o companie în Top 20".

Potrivit domniei sale, România ocupă locul al patrulea în regiune, cu 56 de companii, mai puţin cu două faţă de clasamentul anterior. În opinia sa, România ar trebui să fie pe locul al doilea, obiectiv spre care ar trebui să tindă pe termen mediu şi lung.

Eugen Anicescu a subliniat că România are mai multe companii care îşi cresc cifra de afaceri decât societăţi care îşi reduc cifra de afaceri, pentru că sunt firme din sectoare care au beneficiat de această perioadă de criză.

Conform raportului publicat ieri, ratingul mediu al companiilor din România care se află în top este 7, al doilea cel mai mare din toate ţările.

Domnul Anicescu a precizat că locul pe care se plasează România în top se datorează faptului că avem companii extrem de solide, iar acest lucru evidenţiază polarizarea din economia noastră. "Cele mai mari 1.000 de companii din România sunt extrem de puternice şi au o pondere foarte mare în totalul economiei româneşti", a subliniat domnia sa, adăugând: "Perioada actuală accentuează fenomenul polarizării şi arată că firmele mari au rezilienţă, deci pot să treacă prin crize. De aceea este important ca strategie economică să ne uităm către firmele mici şi să găsim modalităţi prin care să le sprijinim, să le învăţăm să crească, să devină mai puternice".

Pe sectoare, în ţara noastră, Top 3 include comerţul nespecializat (retail), sectorul petrolier şi cel automotive.

Cea mai bine poziţionată companie românească în topul Coface este Automobile-Dacia, pe locul 22 în regiune. La capitolul nou intraţi în top se află două companii de stat: Nuclearelectrica şi Transelectrica.

Iancu Guda, Coface: "Continuarea amânării la plată a facturilor către furnizori - principalul risc în 2022"

Continuarea amânării la plată a facturilor către furnizori, din cauza creşterii dobânzilor, va fi principalul risc anul viitor, conform spuselor domnului Iancu Guda, Services Director Coface România.

Domnia sa a explicat: "Dobânzile vor creşte, facturile vor fi plătite mai târziu către furnizori, iar riscul sistemic de contagiune de la o afacere la alta va fi principalul risc la orizont pentru 2022, pentru că automat va pune presiune pe lichiditatea companiilor. Fără injectare de lichiditate prin măsuri de tipul PNRR cu investiţii, deoarece schemele de subvenţionare nu vor mai fi posibile şi trebuie să reducem deficitul fiscal conform planului, o să fie foarte greu pentru companii să reziste".

În opinia sa, în contextul permanentizării inflaţiei la peste 5% pe parcursul anului 2022, dobânzile ar putea creşte semnificativ, ceea ce înseamnă că firmele cu dificultăţi în rambursarea creditelor vor creşte de la un sfert la o treime.

Domnul Guda a menţionat că sectoarele cele mai afectate de pandemie, furnizarea de energie, HoReCa şi producţia textilă, sunt cele mai vulnerabile la creşterea dobânzilor, în timp ce asistenţa socială, serviciile de sănătate şi IT sunt poziţionate mai bine.

Potrivit lui Iancu Guda, capacitatea companiilor de a face faţă scumpirii materiilor prime fără să crească preţul final este de 9,5% şi dacă ar face aceast lucru, ar pierde întreg profitul.

Cifra de afaceri a companiilor din Top 500 a scăzut cu 3,3% în 2020, la 667 miliarde euro

Top 500 ECE, care face o analiză a activităţii economice a regiunii pentru anul 2020, arată că cifra de afaceri a companiilor din clasament a scăzut cu 3,3% anul trecut, la 667 de miliarde de euro. Cifra de afaceri medie s-a redus la 1.333 de milioane de euro, de la 1.378 de milioane de euro în 2019, ceea ce arată impactul pe care l-a avut pandemia asupra regiunii, dar şi rezilienţa şi potenţialul de creştere.

Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est, a afirmat: "Economiile ECE s-au adaptat la mediul pandemic, dar situaţia pozitivă este contestată de perspectiva globală şi europeană. Cele mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală şi de Est s-au confruntat cu o scădere a veniturilor şi o diminuare şi mai accentuată a profiturilor în 2020".

Polonia ocupă primul loc pe podium la ambele categorii - după număr companii (32,2% din totalul companiilor), dar şi în clasamentul ţărilor. Chiar dacă pandemia a avut un impact asupra companiilor poloneze (161 de companii poloneze prezente în top, cu două mai puţin decât anul trecut), afacerile din această ţară sunt cele mai mari din regiune, cu o cifră de afaceri medie de 1,6 miliarde de euro.

Locul al doilea este ocupat de Cehia, cu 15,4% din totalul companiilor din regiune, respectiv 77 de companii, iar locul al treilea - de Ungaria, care deţine 68 de companii în top, respectiv 13,6% din total.

Cele mai mari trei sectoare generează aproape 54% din veniturile totale

Cele mai mari trei sectoare sunt în continuare lideri şi generează aproape 54% din veniturile totale ale companiilor din top. În acest an, primul loc este ocupat de sectorul minerale, chimicale, petrol, plastice şi farmaceutice, care a fost în mod tradiţional cel mai mare în Top 500 ECE de-a lungul timpului. În ciuda scăderii cifrei de afaceri, a devenit cel mai mare sector, cu un venit agregat de 133,9 miliarde de euro în 2020 şi 89 de companii (17,8%) în top. Cu toate acestea, sectorul a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de afaceri, minus 8 companii într-un singur an. Companiile din acest sector au înregistrat o scădere mai mică a veniturilor de -16,6%, comparativ cu scăderea profitului net de -60,6%.

Sectorul auto şi transporturi se află pe locul al doilea, cu 84 de companii (16,8%, cu 5 mai puţine decât la ediţia anterioară). Veniturile acestor companii au scăzut (-9,7%), în timp ce profitul net a scăzut şi mai puternic (-61,3%). Din cauza restricţiilor Covid-19 şi, în special, a penuriei de semiconductori, vânzarea de vehicule noi a scăzut cu 13,8% la nivel mondial, respectiv cu 20,2% în Europa. Totuşi, sectorul auto rămâne competitiv în regiunea ECE şi se afla deja într-o poziţie bună datorită investiţiilor din anii precedenţi.

Pe locul al treilea se situează sectorul de comerţ nespecializat, reprezentat de 70 de companii (cu 3 mai puţine decât în anul precedent). Polonia, cea mai mare piaţă de consum din regiunea ECE, deţine cea mai mare cotă (35,7%).

Potrivit lui Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est, "creşterea în ECE a fost susţinută de consumul gospodăriilor, care a început să revină în a doua jumătate a anului 2020 pe fondul situaţiei mai bune a pieţei muncii. Creşterea salariilor şi deficitul de forţă de muncă au revenit prompt, exercitând presiune asupra marjelor. Astfel, cifra de afaceri a celor mai mari companii din industrie a crescut la 102 miliarde de euro (+9,6%; cea mai mare creştere dintre toate sectoarele), în timp ce companiile au reuşit să înregistreze şi profituri nete mai mari, deşi relativ modeste (+2,7%)".

Companiile româneşti din Top 500 sunt, potrivit Coface: Automobile-Dacia SA (locul 22, în scădere), OMV Petrom SA (30, în scădere), OMV Petrom Marketing SA (31, în scădere), Lidl Discount SRL (42, în urcare), Kaufland România SCS (43, în urcare), Ford România SA (45, în urcare), British American Tobacco România Trading SRL (53, în urcare), Rompetrol Downstream SRL (78, în scădere), Dedeman SRL (80, în urcare), Carrefour România SRL (83, în urcare), Farmexim SA (450, nou intrată), SN Nuclearelectrica SA (463, nou intrată), HS Timber Productions SRL (471, nou intrată), Transelectrica SA (491, nou intrată)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb