ANALIZĂ COLLIERS: Pandemia de Covid-19 a evidenţiat rolul critic al clădirilor în protejarea sănătăţii, siguranţei şi stării de bine a oamenilor

G.U.
Companii / 6 aprilie 2021

Oana Stamatin, Director Green Certification and Building Surveying la Colliers

Oana Stamatin, Director Green Certification and Building Surveying la Colliers

Dezvoltatorii şi proprietarii de proiecte devin din ce în ce mai preocupaţi de siguranţă şi sustenabilitate, în contextul unui an 2020 atipic, care a schimbat percepţiile şi planurile de viitor, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. În ultimele şase luni, 14 proiecte s-au înregistrat pentru certificarea WELL Health-Safety Rating. În acelaşi timp, 77 de proiecte noi au obţinut certificări BREEAM sau LEED în 2020. Astfel, numărul de proiecte certificate din perspectiva sănătăţii, siguranţei şi sustenabilităţii a trecut de 230 în România, arată analiza Colliers pentru 2020. În plus, mulţi dezvoltatori de proiecte au în plan să obţină în viitor certificări pentru sănătate, siguranţă şi ecologie, mai ales având în vedere contextul actual, când mediul de lucru, sustenabilitatea, economia de energie şi digitalizarea au devenit o necesitate în sistemul de lucru hibrid accelerat de pandemie.

Conform comunicatului, clădirile sustenabile devin tot mai mult o prioritate în toată Europa, în special având în vedere angajamentul liderilor UE de a reduce consumul de energie şi de a atenua schimbările climatice. Prin urmare, în România, la fel ca în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, sfârşitul anului 2020 a adus o schimbare majoră pentru clădirile noi, fie că vorbim despre locuinţe, blocuri multifamiliale, clădiri de birouri, depozite sau alte tipuri de spaţii. Ca o cerinţă de reglementare, toate clădirile care vor fi construite pe baza unei autorizaţii obţinute după 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB, care presupune un consum de energie aproape zero, cu energie furnizată în mare parte din surse regenerabile. În prezent, construcţia şi funcţionarea clădirilor generează 40% din toate emisiile de dioxid de carbon (CO2) legate de sistemul energetic, depăşind transportul sau industria.

Aşa cum era de aşteptat, piaţa imobiliară din România, care a evoluat foarte mult în ultimii ani, urmează tendinţa clădirilor "verzi" de birouri. De exemplu, Palas Iaşi este singurul proiect certificat LEED Neighborhood Development din regiunea CEE, fiind unul dintre cele cinci proiecte din toată Europa care au primit această certificare, procesul de obţinere fiind coordonat de Colliers. De asemenea, tot ca urmare a consilierii oferite de Colliers, City Point a devenit recent primul complex rezidenţial din România certificat LEED Gold for Neighbourhood Development: Plan and Design. Beneficiile LEED ND se disting prin trei piloni principali: scală, înţelegere amplă & sinergii şi longevitate. Cu alte cuvinte, un design durabil, care oferă "dividende verzi" mai multor generaţii care vin din urmă, caracterizat printr-un spectru complet care oferă avantajul sinergiilor pe toate planurile.

Potrivit sursei citate, în perioada 2020 şi începutul anului 2021, o parte dintre dezvoltatori au primit cu interes noutăţile în materie de certificări pentru o siguranţă sporită la locul de muncă, mai relevante ca niciodată în contextul Covid-19. Proiectele Equilibrium şi Campus 6.2, deţinute de Skanska, au fost certificate cu WELL Health-Safety, cel mai nou standard de evaluare al International WELL Building Institute, care atestă respectarea standardelor de siguranţă ce diminuează riscul transmiterii virusului. De asemenea, portofoliul de birouri Expo Business Park al Portland Trust, care cuprinde 3 clădiri de birouri, a obţinut recent certificarea WELL Health-Safety. Tiriac Imobiliare este primul dezvoltator român care a anunţat că va implementa standardul WELL Health-Safety pentru întregul său portofoliu de clădiri mixte, compus din Stejarii Residential Club 1, clădirea de birouri Tiriac Center, dar şi proiectele aflate în construcţie - clădirea de birouri Tiriac Tower şi Stejarii Residential Club 2. Colliers România, singura companie de consultanţă imobiliară cu o echipă de specialişti WELL, coordonează în prezent procesul de certificare a întregului portofoliu de clădiri mixte deţinut de Tiriac Imobiliare.

"Dezvoltatorii imobiliari acordă mai multă atenţie mediului dezvoltând proiecte durabile, eficiente din punct de vedere al consumului de energie şi apă, pentru care obţin certificări "verzi" care atestă niveluri din ce în ce mai ridicate. În plus, standardul WELL pune accent pe impactul clădirilor asupra sănătăţii şi stării de bine a ocupanţilor. Evaluarea WELL Health-Safety introdusă de International WELL Building Institute (IWBI) ajută proprietarii şi chiriaşii să îşi adapteze clădirile la realitatea post-Covid-19. Văd această certificare ca pe o investiţie în oameni, deoarece are puterea de a le influenţa sănătatea, starea de bine şi productivitatea. Mai mult, oferă o asigurare în plus că angajaţii pot reveni în siguranţă la birou. Pentru a menţine certificarea, proiectele trebuie să treacă printr-un proces anual de reînnoire, care ajută la asigurarea îndeplinirii unui standard înalt de sănătate şi siguranţă pe termen lung", explică Oana Stamatin, Director Green Certification and Building Surveying la Colliers.

Având în vedere interesul crescut pentru sănătate şi siguranţă la birou, Colliers inovează şi răspunde provocărilor actuale şi nevoilor viitoare din piaţa de birouri cu Office 360°, o abordare completă a biroului, din toate punctele de vedere, realizată printr-un proces unic şi extrem de complex, adaptat până la ultimul detaliu pentru a se potrivi nevoilor şi planurilor strategice ale companiilor. Echipa lucrează pentru a îmbunătăţi reputaţia şi sustenabilitatea unei clădiri prin certificările LEED, BREEAM şi WELL.

Privind din altă perspectivă, anul trecut a înregistrat o tendinţă descendentă, cu doar 4 proiecte de birouri care au obţinut certificarea LEED Platinum, în scădere faţă de 2019. Aceste certificate LEED Platinum au fost acordate unor proiecte de birouri cu sediul în Bucureşti: prima clădire a proiectului AFI Europe - AFI Tech Park, clădirea Vastint H din Timpuri Noi Square, Ana Tower şi United Business Center 3 din Timişoara. Pe de altă parte, anul trecut s-au înregistrat mai multe clădiri BREEAM Outstanding - două dintre proiectele Portland Trust, Vox Technology Park - Timişoara şi Penny Market Otopeni.

"În ansamblu, majoritatea proiectelor certificate se află în Capitală şi în împrejurimi - mai mult de jumătate, dar au fost obţinute destul de multe certificări şi în hub-uri regionale, precum Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi, cu accent constant pe birouri, spaţii industriale şi proiecte cu utilizare mixtă. Cu toate acestea, ne aşteptăm la o creştere a competiţiei între sistemele de certificare de clădiri "verzi" şi vedem dezvoltatori mari din retail şi din piaţa de spaţii industriale şi logistice care ar putea fi interesaţi să-şi certifice portofoliile, precum şi jucători din zone de nişă, specializate, cum ar fi interioare de birouri", adaugă Oana Stamatin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb