China va devansa Marea Britanie şi Japonia, urmând să devină a doua mare piaţă de acţiuni din lume, după SUA, până în 2030, conform unui raport al băncii elveţiene de investiţii "Credit Suisse Group" AG.
Analiza arată că nivelul de capitalizare din China ar urma să crească în următorii 17 ani până la 54.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 19% din pieţele de capital din întreaga lume.
"Această prognoză pleacă de la ipoteza că, în următorii 17 ani, China va liberaliza contul de capital, dându-le investitorilor străini acces la piaţa acţiunilor clasa A", scrie raportul "Credit Suisse".
Banca de investiţii semnalează că, până în 2030, ponderea statelor emergente pe pieţele globale de capital se va dubla. "În prezent, primele 20 de state emergente reprezintă 22% din capitalizarea globală a pieţelor de acţiuni şi 14% din piaţa mondială a obligaţiunilor corporatiste şi suverane", notează raportul, menţionând: "Până în 2030, însă, ponderea statelor emergente va creşte la 39% din capitalizarea globală a pieţelor de acţiuni, la 36% din cea a obligaţiunilor corporatiste şi la 27% din piaţa bondurilor suverane".
Alte state care vor creşte în clasamentul pieţelor de capital sunt Arabia Saudită, de pe locul 10 pe locul şase, Indonezia, de pe locul 12 pe locul şapte, şi Turcia, de pe locul 17 pe locul 10.
În schimb, SUA vor rămâne cea mai mare piaţă de acţiuni din lume, cu o capitalizare estimată la 98.000 de miliarde de dolari, echivalentă cu 35% din capitalizarea globală a pieţelor de acţiuni, în 2030.
Indicele bursier major Shanghai Composite a scăzut cu 66% faţă de vârful atins în 2007, drept pentru care guvernul de la Beijing a deschis pieţele de capital prin dublarea marjei de fluctuaţie a cursului yuanului şi prin oferirea de acces investitorilor străini la acţiunile companiilor chineze prin Bursa de la Hong Kong.