ANALIZĂ CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: Doar 13% dintre cele 9,1 milioane de locuinţe din România au fost construite în ultimii 30 de ani

Companii #Construcţii / 23 septembrie 2020

Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox

În România au fost construite în perioada 1990 - 2019 aproximativ 1,22 milioane de locuinţe noi, reprezentând doar 13,4% din stocul total de locuinţe calculat de Institutul Naţional de Statistică, astfel că stocul rezidenţial este alcătuit preponderent din apartamente construite în regimul comunist, având, în cele mai multe cazuri, un grad redus de confort, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit analizei, în doar trei judeţe ponderea locuinţelor construite în ultimii 30 de ani depăşeşte pragul de 20% - Constanţa (22,1%), Cluj (22%) şi Suceava (21,4%), la polul opus situându-se judeţele Teleorman (5,6%), Hunedoara (5,6%) şi Caraş-Severin (4,1%), unde stocul rezidenţial este dominat într-o proporţie covârşitoare de locuinţe construite în urmă cu peste 30 de ani.

La nivel regiunii Bucureşti - Ilfov, ponderea locuinţelor construite în perioada 1990 - 2019 este de 16,8%, cu o diferenţă semnificativă între Capitală (10,3%) şi judeţul Ilfov (46,1%), situaţie ce ilustrează un apetit ridicat pentru extinderea oraşului în localităţi limitrofe, precum Popeşti Leordeni, Chiajna, Bragadiru sau Voluntari. În cifre absolute, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Ilfov, au fost construite câte 90.000 de locuinţe de-a lungul ultimilor 30 de ani, se arată în analiză.

După Bucureşti şi Ilfov, cele mai mari pieţe rezidenţiale de-a lungul ultimilor 30 de ani au fost Cluj (77.074 de locuinţe noi), Constanţa (66.645 unităţi), Iaşi (59.948), Suceava (58.557) şi Timiş (48.714).

"În ciuda dezvoltării susţinute din ultimii 4-5 ani, piaţă rezidenţială din România rămâne sub-dezvoltată, stocul locativ fiind în continuare dominat de apartamentele vechi, care în cea mai mare parte au suprafeţe mici, un deficit de locuri de parcare şi o calitate scăzută a construcţiei pe zona de instalaţii şi spaţii comune. În zonele cu o evoluţie economică mai bună, precum Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa, Timiş sau Sibiu, ponderea locuinţelor noi este peste media naţională, dar şi în aceste judeţe încă este loc suficient de dezvoltare, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trăi. În plus, şi alte judeţe, precum Bihor, Dolj sau Prahova, prezintă indicatori demografici şi macroeconomici pozitivi şi un deficit de locuinţe noi, astfel că au un potenţial bun de dezvoltare rezidenţială.", a declarat Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb