ANIS: Peste 80% dintre companiile IT consideră măsurile fiscale din 2023 au avut un impact negativ

A.D.
Companii / 15 ianuarie

ANIS: Peste 80% dintre companiile IT consideră măsurile fiscale din 2023 au avut un impact negativ

81,6% dintre companiile din sectorul IT au resimţit un impact negativ şi puternic negativ al eliminării parţiale a facilităţilor fiscale în 2023

71,1% consideră lipsa predictibilităţii fiscale drept o ameninţare majoră la adresa activităţii lor

63,2% au raportat un impact negativ al eliminării parţiale a facilităţii asupra performanţei financiare

50% dintre membrii ANIS consideră esenţiale măsuri pentru stimularea inovaţiei, cercetării şi dezvoltării. Peste 70% consideră critice stabilitatea mediului de afaceri şi reducerea poverii fiscale pe muncă.

21,1% au încheiat 2024 cu venituri în scădere, faţă de 10% care anticipaseră această tendinţă la începutul anului

Peste 80% dintre companiile IT membre ANIS consideră că măsurile fiscale din 2023 au avut un impact negativ asupra rezultatelor financiare. Schimbările fiscale anunţate în decembrie 2024, cu implementare în 2025, au generat incertitudine suplimentară, conform ANIS Sentiment Survey 2024.

Sondajul ANIS realizat în decembrie 2024/ianuarie 2025 evidenţiază o combinaţie de frustrare, nesiguranţă şi optimism moderat în rândul companiilor IT din România. Măsurile fiscale din 2023 şi deciziile fiscale din 2024 au creat provocări semnificative, iar, deşi există aşteptări de creştere moderată, impredictibilitatea fiscală influenţează negativ planurile pentru 2025.

Anul trecut, eliminarea parţială a facilităţilor fiscale a avut un impact semnificativ asupra industriei IT din România. Aproape 63,2% dintre companii au raportat un impact negativ asupra performanţei financiare, iar 57,9% au indicat creşterea costurilor cu forţa de muncă ca un factor major de dificultate. Numărul companiilor care au reuşit să-şi mărească echipa a scăzut considerabil, de la estimările iniţiale de peste 64% la doar 34,2%.

De asemenea, 21,1% dintre companii au înregistrat venituri mai mici decât în 2023, o situaţie neaşteptată, având în vedere că doar 10% anticipaseră o asemenea evoluţie. În ciuda acestor provocări, 65,8% dintre companii au continuat să exploreze oportunităţi de diversificare a portofoliilor şi extindere pe pieţe externe.

Deciziile fiscale adoptate la sfârşitul lunii decembrie 2024, cu implementare imediată în 2025, au generat frustrare şi nesiguranţă în rândul companiilor din sectorul IT. Aproape 82% dintre respondenţi consideră posibilele creşteri de taxe drept cea mai mare ameninţare, iar 71,1% sunt îngrijoraţi de lipsa predictibilităţii fiscale. Eliminarea completă a facilităţilor fiscale, programată iniţial pentru 2028, este văzută ca o ameninţare la adresa competitivităţii României pe plan global în sectorul IT.

Pentru 2025, companiile IT estimează o creştere moderată a veniturilor şi o stabilizare a echipelor. Aproape 45% anticipează creşteri de venituri, în timp ce 47,4% se aşteaptă la stagnare. De asemenea, 36,8% dintre companii preconizează extinderea echipelor, dar majoritatea consideră că numărul de angajaţi va rămâne constant. În acest context, companiile subliniază necesitatea unui mediu fiscal stabil şi de politici publice coerente pentru a sprijini competitivitatea sectorului IT.

Membrii ANIS subliniază trei măsuri esenţiale pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor fiscale:

1.Predictibilitatea fiscală - Considerată crucială pentru planificarea strategică şi investiţii de 47,4% dintre companii.

2.Reducerea poverii fiscale pe muncă - 76,3% dintre companii consideră acest aspect ca fiind o prioritate absolută.

3.Sprijinirea cercetării-dezvoltării-inovării (R&D) - Aproape 50% dintre respondenţi subliniază importanţa acordării de granturi şi deduceri fiscale pentru acest sector.

Corina Vasile, director executiv ANIS, a remarcat că instabilitatea fiscală şi legislativă are un impact major asupra costurilor, motivaţiei angajaţilor şi competitivităţii globale. Ea a subliniat necesitatea unui parteneriat public-privat pentru a crea un mediu de afaceri stabil şi atractiv, care să susţină succesul continuu al industriei IT din România.

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) este organizaţia reprezentativă a industriei IT din România, cu peste 150 de companii membre. ANIS promovează digitalizarea şi reprezintă interesele sectorului IT de 25 de ani.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb