Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a apropiat de 2 miliarde de euro în 2018, arată o analiză a Deloitte România realizată pe baza surselor publice şi a tranzacţiilor cu valoare comunicată, potrivit unui comunicat al Deloitte remis, astăzi, Redacţiei noastre. Luând în calcul şi tranzacţiile a căror valoare nu a fost comunicată, piaţa totală a fuziunilor şi achiziţiilor din ţara noastră se situează între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro, potrivit estimărilor Deloitte, puţin sub nivelul anului precedent.
"Am asistat la o uşoară diminuare a activităţii de M&A în 2018, după ce în 2017 a existat un context particular, cu o valoare record a tranzacţiilor între 100 şi 500 de milioane de euro. În pofida acestei evoluţii, piaţa rămâne la un nivel robust, specific unui an de creştere economică. Premiera anului 2018 a fost reprezentată de cele două finanţări prin care startup-ul românesc UiPath a atras puternice fonduri de investiţii din lume, devenind primul unicorn din sectorul IT din România", a spus Ioana Filipescu, Partener Corporate Finance, Deloitte România.
În 2018, au fost anunţate 14 tranzacţii cu o valoare comunicată sau estimată de cel puţin 100 de milioane de euro. În total, numărul tranzacţiilor contabilizate de către Deloitte a fost de 96 în 2018. Valoare medie a tranzacţiilor cu valoare comunicată a fost de 50 de milioane de euro.
Cele mai mari tranzacţii anunţate în 2018 au fost: achiziţia de către Vodafone a acţiunilor Liberty Global din Germania, Republica Cehă, Ungaria şi România (valoare necomunicată pentru România); achiziţia de către Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva SA România, fostul Sicomed (valoare calculată la 287 de milioane de euro, aplicând multiplul EBITDA al tranzacţiei la rezultatele Zentiva SA din 2017); vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacţie din agricultură în România (valoare: 200 de milioane de euro); achiziţia de către fraţii Pavăl a proiectului de birouri The Bridge de la Forte Partners (valoare necomunicată); achiziţia unui pachet de 7,5% din startup-ul românesc UiPath, specializat în dezvoltarea de soluţii pentru automatizarea proceselor interne cu ajutorul roboticii, de către un consorţiu de investitori condus de Sequoia Capital, care a dus compania la o evaluare de 2,6 miliarde de euro (valoare: 194 de milioane de euro). Aceasta a reprezentat a doua finanţare atrasă în 2018 de către UiPath, la şase luni de la prima rundă; preluarea proiectului de birouri Oregon Park din zona Barbu Văcărescu din Pipera de către Lion's Head Investment, care realizează prima achiziţie în România (valoare necomunicată); achiziţia de către grupul german Phoenix a distribuitorului Farmexim şi a reţelei Help Net (valoare necomunicată); vânzarea de către SIF Oltenia a participaţiei de 6,3% pe care o avea la BCR către Erste Group Bank (valoare: 140 de milioane de euro); prima finanţare atrasă de către UiPath, acordată de către Accel, Capital G şi Kleiner Perkins Caufield & Byers (124 de milioane de euro). În urma acestei tranzacţii, UiPath a devenit primul unicorn românesc - un startup a cărui evaluare a depăşit un miliard de dolari; vânzarea de către fondul de investiţii Abris a firmei de curierat Urgent Cargus către fondul de investiţii Mid Europa, cea mai mare tranzacţie din acest domeniu de până acum (valoare necomunicată); preluarea de către Liberty House a combinatului ArcelorMittal Galaţi, alături de combinatele din Macedonia, Italia şi Cehia (valoare necomunicată); achiziţia unui pachet de 23% din producătorul de aluminiu Alro din Slatina de către Pavăl Holding, un vehicul deţinut de către fraţii Pavăl (valoare: 108 milioane de euro); achiziţia de către Unilever a producătorului de îngheţată Betty Ice, la finalul unei proceduri competitive de vânzare (valoare necomunicată); Dezvoltatorul imobiliar Immofinanz a achiziţionat în 2018 o participaţie de 29,14% în SIMMO AG.
Activitatea fondurilor de private equity s-a menţinut la un nivel ridicat în 2018, cu 12 tranzacţii anunţate, la vârful clasamentului fiind preluarea Zentiva (inclusiv producătorul local Zentiva SA) de către Advent International. Valoarea totală a achiziţiilor realizate de fonduri a fost de peste 1,1 miliarde de euro, potrivit estimărilor Deloitte.
În 2018, echipa de Corporate Finance a Deloitte România a asistat acţionarii Farmexim/Help Net în vânzarea către Phoenix, a acordat asistenţă Oresa Ventures la vânzarea producătorului de vopsele Fabryo către AkzoNobel, a asistat de asemenea acţionarii Animax în vânzarea către TRG, precum şi acţionarii IKB în vânzarea către BNP Paribas.
Piaţa de M&A din România, în 2018: valoare piaţă (tranzacţii cu valoare comunicată): 1,9 miliarde de euro; valoarea medie (tranzacţii cu valoare comunicată): 50 de milioane de euro; valoare piaţă (inclusiv tranzacţii cu valoare necomunicată - estimare Deloitte): între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro; număr tranzacţii (inclusiv cele a căror valoare nu a fost comunicată oficial): 96; număr tranzacţii cu o valoare comunicată sau estimată de cel puţin 100 de milioane de euro: 14.
Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanţă M&A, Servicii Suport Tranzacţii, Consultanţă Fiscală şi Consultanţă Juridică. Astfel, echipele de profesionişti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacţii.