ANALIZĂ DELOITTE: Activitate intensă de M&A în 2018

I.L.
Comunicate de presă / 8 ianuarie 2019

Ioana Filipescu

Ioana Filipescu

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a apropiat de 2 miliarde de euro în 2018, arată o analiză a Deloitte România realizată pe baza surselor publice şi a tranzacţiilor cu valoare comunicată, potrivit unui comunicat al Deloitte remis, astăzi, Redacţiei noastre. Luând în calcul şi tranzacţiile a căror valoare nu a fost comunicată, piaţa totală a fuziunilor şi achiziţiilor din ţara noastră se situează între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro, potrivit estimărilor Deloitte, puţin sub nivelul anului precedent.

"Am asistat la o uşoară diminuare a activităţii de M&A în 2018, după ce în 2017 a existat un context particular, cu o valoare record a tranzacţiilor între 100 şi 500 de milioane de euro. În pofida acestei evoluţii, piaţa rămâne la un nivel robust, specific unui an de creştere economică. Premiera anului 2018 a fost reprezentată de cele două finanţări prin care startup-ul românesc UiPath a atras puternice fonduri de investiţii din lume, devenind primul unicorn din sectorul IT din România", a spus Ioana Filipescu, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

În 2018, au fost anunţate 14 tranzacţii cu o valoare comunicată sau estimată de cel puţin 100 de milioane de euro. În total, numărul tranzacţiilor contabilizate de către Deloitte a fost de 96 în 2018. Valoare medie a tranzacţiilor cu valoare comunicată a fost de 50 de milioane de euro.

Cele mai mari tranzacţii anunţate în 2018 au fost: achiziţia de către Vodafone a acţiunilor Liberty Global din Germania, Republica Cehă, Ungaria şi România (valoare necomunicată pentru România); achiziţia de către Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva SA România, fostul Sicomed (valoare calculată la 287 de milioane de euro, aplicând multiplul EBITDA al tranzacţiei la rezultatele Zentiva SA din 2017); vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacţie din agricultură în România (valoare: 200 de milioane de euro); achiziţia de către fraţii Pavăl a proiectului de birouri The Bridge de la Forte Partners (valoare necomunicată); achiziţia unui pachet de 7,5% din startup-ul românesc UiPath, specializat în dezvoltarea de soluţii pentru automatizarea proceselor interne cu ajutorul roboticii, de către un consorţiu de investitori condus de Sequoia Capital, care a dus compania la o evaluare de 2,6 miliarde de euro (valoare: 194 de milioane de euro). Aceasta a reprezentat a doua finanţare atrasă în 2018 de către UiPath, la şase luni de la prima rundă; preluarea proiectului de birouri Oregon Park din zona Barbu Văcărescu din Pipera de către Lion's Head Investment, care realizează prima achiziţie în România (valoare necomunicată); achiziţia de către grupul german Phoenix a distribuitorului Farmexim şi a reţelei Help Net (valoare necomunicată); vânzarea de către SIF Oltenia a participaţiei de 6,3% pe care o avea la BCR către Erste Group Bank (valoare: 140 de milioane de euro); prima finanţare atrasă de către UiPath, acordată de către Accel, Capital G şi Kleiner Perkins Caufield & Byers (124 de milioane de euro). În urma acestei tranzacţii, UiPath a devenit primul unicorn românesc - un startup a cărui evaluare a depăşit un miliard de dolari; vânzarea de către fondul de investiţii Abris a firmei de curierat Urgent Cargus către fondul de investiţii Mid Europa, cea mai mare tranzacţie din acest domeniu de până acum (valoare necomunicată); preluarea de către Liberty House a combinatului ArcelorMittal Galaţi, alături de combinatele din Macedonia, Italia şi Cehia (valoare necomunicată); achiziţia unui pachet de 23% din producătorul de aluminiu Alro din Slatina de către Pavăl Holding, un vehicul deţinut de către fraţii Pavăl (valoare: 108 milioane de euro); achiziţia de către Unilever a producătorului de îngheţată Betty Ice, la finalul unei proceduri competitive de vânzare (valoare necomunicată); Dezvoltatorul imobiliar Immofinanz a achiziţionat în 2018 o participaţie de 29,14% în SIMMO AG.

Activitatea fondurilor de private equity s-a menţinut la un nivel ridicat în 2018, cu 12 tranzacţii anunţate, la vârful clasamentului fiind preluarea Zentiva (inclusiv producătorul local Zentiva SA) de către Advent International. Valoarea totală a achiziţiilor realizate de fonduri a fost de peste 1,1 miliarde de euro, potrivit estimărilor Deloitte.

În 2018, echipa de Corporate Finance a Deloitte România a asistat acţionarii Farmexim/Help Net în vânzarea către Phoenix, a acordat asistenţă Oresa Ventures la vânzarea producătorului de vopsele Fabryo către AkzoNobel, a asistat de asemenea acţionarii Animax în vânzarea către TRG, precum şi acţionarii IKB în vânzarea către BNP Paribas.

Piaţa de M&A din România, în 2018: valoare piaţă (tranzacţii cu valoare comunicată): 1,9 miliarde de euro; valoarea medie (tranzacţii cu valoare comunicată): 50 de milioane de euro; valoare piaţă (inclusiv tranzacţii cu valoare necomunicată - estimare Deloitte): între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro; număr tranzacţii (inclusiv cele a căror valoare nu a fost comunicată oficial): 96; număr tranzacţii cu o valoare comunicată sau estimată de cel puţin 100 de milioane de euro: 14.

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanţă M&A, Servicii Suport Tranzacţii, Consultanţă Fiscală şi Consultanţă Juridică. Astfel, echipele de profesionişti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacţii.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb