ANALIZĂ DIRECTIMO: Preţurile locuinţelor vor creşte în 2022

F.D.
Companii #Construcţii / 18 mai 2022

Matei Moloş

Matei Moloş

În urma unei ample analize a pieţei rezidenţiale din România, specialiştii Directimo estimează creşterea preţurilor la imobiliare în 2022, în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, devenind unul de durată, potrivit unui comunicat de presă.

Creşterea costurilor pentru materialele de construcţie din ultimul an, întârzierile masive apărute în implementarea proiectelor, generate de restricţiile impuse de Covid-19 şi conflictul ruso-ucrainean, precum şi inflaţia galopantă sunt doar câteva dintre principalele argumente, prezentate pe larg mai jos:

Argumente valabile pentru principalele oraşe şi regiuni ale ţării noastre, care primesc aflux permanent de studenţi sau beneficiază de zone industriale şi centre de afaceri sau dezvoltare. În continuare, unele dintre cele mai atractive variante de investiţii sunt pe segmentul locuinţelor de vacanţă calitative, în special al celor cele care beneficiază de soluţii profesioniste de ospitalitate pentru turişti şi administrare completă pentru investitori.

1.De mai bine de un an, inflaţia generalizată se regăseşte deja în costurile materialelor de construcţii, care reprezintă un procent semnificativ din preţul acestora.

2.Întârzierile masive pe întreg lanţul de aprovizionare, generate iniţial de restricţiile de Covid-19 şi mai nou de conflictul ruso-ucrainean duc, de asemenea, la creşteri de costuri.

3.Majorarea dobânzilor pentru creditele cu care dezvoltatorii imobiliari se finanţează, corelată cu întârzierile cauzate de stat, cresc timpul de închidere a unui proiect.

4.Inflaţia galopantă, estimată să ajungă la 20% în 2022, va genera o cerere ridicată din partea investitorilor, pentru protecţie în proprietăţi calitative.

5.În perioade de stagflaţie sau chiar dragflaţie (în care ne confruntăm cu inflaţie crescută şi scădere economică), real estate-ul rămâne unul dintre principalele refugii, datorită siguranţei ridicate.

6.Îcontextul unei scăderi economice, dezvoltatorii care nu vor fi competitivi din perspectiva preţurilor şi nu vor avea concepte adecvate nu vor putea să construiască şi vor amâna ofertele, astfel încât oferta calitativă va scădea.

7.În contextul scăderii semnificative a cererii, pe fondul psihologic generat de războiul dintre Rusia şi Ucraina, cei mai mulţi dezvoltatori încă nu au aplicat creşterile de costuri în preţurile de vânzare.

Argumente valabile pentru Bucureşti:

8.Blocajul autorizaţiilor, instituit de Primăria Capitalei începând cu luna februarie 2021, va conduce la o lipsă acută de ofertă în perioada 2023-2024.

9.Din cauza acestei situaţii, preţul terenurilor care beneficiază de autorizaţii a crescut semnificativ, cu o medie estimată de 50%.

10.Condiţiile de calitate slabă a vieţii, din blocurile vechi, care s-au accentuat în ultima perioadă (instalaţii care nu au fost înlocuite, lipsa apei calde, lipsa parcărilor, etc.), vor conduce la o cerere ridicată pe segmentul de locuinţe calitative, în contextul în care regiunea Bucureşti-Ilfov rămâne în top 10 zone de dezvoltare din Europa, din perspectiva PIB.

Prognoza ia în calcul specificul pieţei actuale, ce se confruntă astăzi cu o scădere a numărului de tranzacţii imobiliare cu 50-70%, înregistrată de la începutul conflictului din Ucraina.

Potrivit specialiştilor, odată ce şocul psihologic generat de război va fi asimilat, cererea îşi va reveni, pe fondul inflaţiei, iar investitorii vor căuta un refugiu stabil, fapt ce va duce la creşterea preţurilor la imobiliare.

"Intrăm într-o perioada de inflaţie ridicată, în care valoarea banilor va fi puternic erodată. Real estate-ul rămâne atât o metodă de economisire primară, cât şi o opţiune de refugiu pentru investitorii care caută active sigure, generatoare de venit. În contextul unei instabilităţi de pe pieţele financiare şi al analizei istorice pentru contextul unei perioade de stagflaţie din SUA, de exemplu, mulţi investitori aleg investiţia în real estate pentru siguranţă versus fluctuaţiile majore, care pot apărea pe burse. Chiar dacă dobânzile bancare vor creşte, iar creditarea poate fi dificilă, investiţia în imobiliare rămâne astfel o variantă de economisire şi acumulare.", a declarat Matei Maloş, CEO Directimo.

În ceea ce priveşte piaţa din Bucureşti-Ilfov, evoluţia acesteia diferă de la segment la segment.

Creşterea costurilor de creditare afectează cererea, în special pe segmentele mass market şi middle market, la fel cum se întâmplă şi în alte zone din România. Centrul şi nordul capitalei, precum şi alte segmente de nişă, se încadrează într-un tipar privilegiat din prisma traiectoriei preţurilor, determinat de volumul cererii şi al stocului de ofertă disponibil.

În comparaţie cu nivelul pieţei din regiune, Bucureştiul are astăzi preţuri cu 10% mai mici faţă de Belgrad (conform Global Property Guide, preţul mediu este 1.813 dolari/mp în Bucureşti, versus 1.961 dolari/mp în Belgrad).

Totodată, spre deosebire de Viena, proprietăţile luxury în cele mai bune zone sunt cu circa 65% mai mici în Bucureşti (cca. 5.000 - 7.000 euro/mp), faţă de cele din capitala Austriei (20.000 euro/mp).

Comparativ cu piaţa din SUA, unde preţurile au crescut cu 50% de la maximul înregistrat în 2007, în România, preţurile sunt în anumite cazuri mai mici faţă de maximul înregistrat în aceeaşi perioadă. În timp ce, în cazul Bucureştiului, veniturile au crescut de peste 3 ori, iar depozitele gospodăriilor au crescut de 5 ori, conform BNR.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. La noi pretul locuintelor sau dublat 100% crestere din 2012 si pana acum. Vine corectia.

    La 8-10% dobanzi, vor fi doar unii care si le vor mai putra permite.

    Austria isi permite are paduri, petrol, gaz de la noi pe gratis, bogatie, trai bun. Noi, saracie lucie, jecmaniti de clasa politica pe care nu o mai suporta nimeni (cu 30% conduc Romania). Asta este democratie, nu este hotie. Ne-au dat gratis toate resursele la alte tari si pe noi ne jecmanesc. De unde sa mai cumperi imobiliare.

    Firme mai mari anunta scaderea, doar firmulita asta de care nu a auzit nimeni vede cresteri! Pretul poate sa creasca pana la infinit dar nu vor mai ficumparatori!

    1. Ce ai vrea sa zica unul care vinde case? Ca o sa scada pretul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb