ANALIZĂ ERSTE Aurul - metal moale, valută forte

C.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 24 iunie 2010

Pentru prima dată, cererea investitorilor depăşeşte cererea din industria bijuteriilor

Preţul aurului: 2.300 USD până în 2012

"În ultimii zece ani, aurul s-a dovedit a fi cel mai bun activ. Începând cu anul 2001, preţul acestuia a crescut de aproape cinci ori; exprimat în euro, acesta a înregistrat o creştere anuală de aproximativ 13,5%. Însă, creşterea preţului aurului nu este încă percepută ca fiind sustenabilă. În urma achiziţiilor de aur făcute de băncile naţionale ale Indiei, Arabiei Saudite şi Chinei, băncile centrale au devenit cumpărător net, pentru prima dată în ultimii 20 de ani", se arată într-o analiză a "Erste Group".

Analiştii consideră că este vorba de o nouă etapă a pieţei în creştere: "Pe măsură ce încrederea în moneda fiduciară scade constant, aurul îşi demonstrează din nou stabilitatea valorii, aşa cum a făcut-o şi până acum, de-a lungul secolelor. Cea mai bună dovadă a faptului că nivelul actual al preţului aurului nu este nici pe departe o situaţie speculativă este comparaţia dintre datoria publică şi aurul deţinut". Potrivit "Erste", dacă s-ar acoperi cu aur 10% din datoria publică a SUA, preţul aurului ar trebui să urce la 4.500 USD. În prezent, experţii preconizează că preţul aurului va ajunge la aproximativ 2.300 USD, pe termen mediu. Într-un interval de un an, aceştia prevăd un preţ de 1.600 USD pe uncie.

Aurul este garanţia perfectă pentru portofoliu

Cererea investitorilor pentru aur îşi continuă tendinţa ascendentă, după ce, în 2009, s-a ridicat la 1.270 tone. În special fondurile tranzacţionate la bursă - ETF (594 tone) au înregistrat o creştere semnificativă. Astfel, analiştii estimează că aurul va deţine treptat o pondere tot mai mare în alocarea activelor: "Aurul devine tot mai tentant chiar şi pentru marile fonduri de hedging. Se spune adeseori că aurul este investiţia preferată a celor care propovăduiesc sfârşitul lumii, a pesimiştilor şi a propagandiştilor fricii care mizează pe căderea sistemului financiar".

Ronald Stöferle, analist aur în cadrul Erste Group, declară: "Deseori se trece cu vederea faptul că aurul este o excelentă garanţie pentru portofoliu, având în spate o istorie de mai multe mii de ani".

Factori care susţin creşterea preţului aurului:

- Aurul şi metalele preţioase reprezintă singura categorie de active care îşi păstrează valoarea atât în contexte inflaţioniste, cât şi deflaţioniste, în mod sustenabil.

- O extindere rapidă a capacităţilor de producţie este foarte puţin probabilă. Creşterea producţiei, a costurilor cu energia şi a salariilor sunt o parte din factorii care au compensat din plin creşterile preţului aurului. În plus, rezervele care pot fi exploatate cu uşurinţă sunt în mare parte epuizate, ceea ce înseamnă că metalul trebuie extras de la adâncimi mai mari, producţia devenind astfel tot mai costisitoare. De aceea, scenariul nostru privind "preţul maxim al aurului" rămâne intact.

- Faptul că investitorii instituţionali, fondurile suverane şi ţările producătoare de petrol sunt încă la nivelul de subpondere privind materiile prime şi în special aurul, indică o creştere continuă a cererii investitorilor.

- Criza creditelor nu s-a încheiat încă. Datele macroeconomice din SUA conturează o imagine ambivalentă a economiei americane, iar piaţa imobiliară comercială se confruntă cu probleme tot mai mari. S-a vorbit mult despre o revenire a recesiunii, care nu poate fi încă scoasă din calcul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb