Evoluţia segmentului imobiliar din prima jumătate a anului 2014 demonstrează o tendinţă de stabilizare a preţurilor, valoarea locuinţelor poziţionându-se, la nivel naţional, la o medie de 757 euro/mp pentru locuinţele noi şi la 644 euro/mp, pentru cele vechi, conform unei analizei de piaţă Darian remisă astăzi redacţiei.
"Preţurile la nivel naţional au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 33%. Micile variaţii din ultimele 6 luni au fost resimţite pe piaţa liberă mai degrabă ca o stagnare a preţurilor. Acesta este însă un semnal bun, o notă de optimism pe segmentul rezidenţial, pe care estimăm o creştere moderată pe termen mediu şi lung", a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanţă Darian.
Pe primul loc în clasamentul preţurilor medii de tranzacţionare la apartamentele vechi se situează şi de această dată Capitala, cu o medie de 956 euro/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 932 euro/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 860 eur/mp.
Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi s-au redus în Bucureşti cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 6 luni, când preţurile au rămas relativ constante.
În ceea ce priveşte apartamentele nou construite, preţurile au stagnat în ultimele 6 luni, media la nivel naţional fiind de 757 euro/mp.
Capitala a deţinut supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi. Preţul mediu este de aproximativ 1.137 euro/mp - singurul oraş din România cu preţuri de peste 1.000 euro/mp - în scădere cu aproximativ 45% faţă de perioada de început a crizei şi în stagnare comparativ cu semestrul anterior.
Preţurile medii de tranzacţionare aferente caselor au cunoscut o uşoară scădere, de aproximativ 1% la nivel naţional.
Dintre toate sectoarele pieţei imobiliare, terenurile pentru dezvoltare au înregistrat cea mai dramatică depreciere de la începutul crizei imobiliare. Scăderea la nivel naţional este de aproximativ 63%.
Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au înregistrat o creştere a preţurilor de peste 50% de la începutul anului 2012. Este cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare.
Evoluţia preţului mediu unitar la 6 şi respectiv 12 luni a luat în calcul toate cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ.