ANALIZĂ FINANCIAL TIMES Pierderile uriaşe din industria petrolului deschid calea unor fuziuni majore

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2021

Pierderile uriaşe din industria petrolului deschid calea unor fuziuni majore

Greg Aitken, Wood Mackenzie: "Am avut două prăbuşiri de preţuri în ultimii cinci ani şi am văzut mulţi bani ieşind din sectorul petrolier, deci fuziunile şi alianţele strategice sunt pe deplin fezabile"

Giganţii petrolieri internaţionali ExxonMobil Corp., Chevron Corp., BP Plc şi Royal Dutch Shell Plc au înregistrat pierderi totale de peste 50 de miliarde de dolari anul trecut, în contextul prăbuşirii cererii de ţiţei din cauza pandemiei de Covid-19 - situaţie care a dus preţurile de pe piaţa de profil chiar în teritoriu negativ în luna aprilie -, ceea ce i-a obligat pe aceştia să-şi restrângă planurile de cheltuieli.

Acum, finanţele marilor companii din domeniu au de suferit, mai ales în contextul în care atenţia consumatorilor şi investitorilor se îndreaptă tot mai mult către energia curată şi când există îndoieli cu privire la cererea de petrol pe termen lung, drept pentru care perspectiva "megafuziunilor" este din nou "în cărţi", conform unei analize Financiat Times (FT).

Aceasta aminteşte că, spre finele anilor 1990, Exxon din SUA a realizat cea mai mare afacere din cadrul unui val de fuziuni de 300 de miliarde de dolari care a avut loc în timpul unei prăbuşiri brutale a preţurilor. Atunci, directorul executiv al companiei Mobil, Lou Noto, a dat un avertisment industriei, spunând la momentul la care compania sa a fuzionat cu Exxon: "Trebuie să înfruntăm unele fapte. Lumea s-a schimbat, lucrurile nu mai sunt uşoare.

Producţia şi economiile de costuri realizate fără efort s-au terminat. Aşadar, toţi căutăm acum o modalitate de a face un salt înainte".

În prezent, Greg Aitken, şeful departamentului de cercetare a fuziunilor şi achiziţiilor din cadrul societăţii de consultanţă Wood Mackenzie, spune: "Am avut două prăbuşiri de preţuri în ultimii cinci ani şi am văzut mulţi bani ieşind din sectorul petrolier. Am văzut o mulţime de îngrijorări cu privire la tranziţia energetică, reducerea masivă a cererii, respectiv o mulţime de incertitudini cu privire la cât de repede se va întâmpla această trecere. Deci, fuziunile şi alianţele strategice sunt pe deplin fezabile".

Săptămâna trecută au apărut informaţii potrivit cărora grupurile americane Exxon şi Chevron au discutat în 2020 pe marginea a ceea ce putea fi cea mai mare fuziune din istoria pieţei ţiţeiului, în contextul prăbuşirii preţurilor, aminteşte FT, menţionând că negocierile pun în lumină panica ce străbătea acest sector anul trecut.

"Situaţia era atât de disperată în primăvara trecută şi nu era clar cât de rău avea să evolueze", spune Daniel Yergin, vicepreşednte al IHS Markit.

Conform FT, disperarea a trecut, dar investitorii spun că tranzacţiile mari ar fi o resetare binevenită pentru un sector care îşi diminuează valoarea (înainte să se prăbuşească) şi care vede cum investiţiile se îndreaptă spre rivalii din energia curată.

Darren Woods, directorul executiv al ExxonMobil, afirma, săptămâna trecută, că societatea analizează unele oferte şi are în vedere companii care ar putea "creşte valoarea" societăţii pe care o conduce, respectiv care să-i completeze portofoliul. Unii analişti au văzut în această declaraţie "un semn" către Chevron.

Bancher din Houston: "O fuziune între giganţii petrolieri din SUA ar avea un sens major"

O fuziune între giganţii petrolieri din SUA ar avea "un sens major", potrivit unui bancher din Houston, care este de părere că o astfel de afacere ar crea un portofoliu petrolier mai profitabil ce ar concura cu furnizorii de profil low-cost ruşi şi din Orientul Mijlociu. O astfel de înţelegere ar putea, de asemenea, elibera capital de cheltuit pentru tehnologii cu emisii reduse de carbon pe care investitorii le solicită.

Conform FT, o eventuală fuziune Exxon - Chevron ar pune pe piaţă un gigant care ar produce aproape 6 milioane de barili de ţiţei pe zi, mai mult decât oricare membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu excepţia Arabiei Saudite.

"Amploarea unei astfel de afaceri reprezintă un adevărat factor de eficienţă a costurilor", declară Nick Stansbury, şef al departamentului de soluţii climatice din cadrul Legal & General Investment Management, societate care deţine acţiuni la mari grupuri petroliere. Acesta adaugă: "Afacerile mari ar ajuta, de asemenea, unele companii să îşi alinieze afacerea astfel încât să joace un rol activ în tranziţia către energia curată".

Presiuni mai reduse pe companiile petroliere, pe termen scurt

În pofida pierderilor uriaşe de anul trecut, presiunile pe termen scurt asupra operatorilor din domeniul petrolier s-au redus datorită revenirii preţurilor ţiţeiului, care au atins recent nivelul maxim al ultimelor 12 luni, aproape de 60 de dolari barilul.

Unii observatori consideră că avansul actual al preţurilor şi consensul analiştilor cu privire la creşterea viitoare a acestora au mai diminuat presiunea pentru o corecţie severă a cotaţiilor.

Sam Margolin, director general la Wolfe Research, este de părere că Exxon şi Chevron au depăşit, probabil, nevoia de a-şi combina operaţiunile, întrucât "ambele companii s-au stabilizat acum şi au un plan foarte transparent până în 2025".

Însă alţii spun că preocupările mari persistă asupra sectorului, obligându-l să ia în considerare soluţii radicale.

"Nu este vorba doar despre ce se va întâmpla pe termen scurt, ci despre o tranziţie energetică pe termen lung, despre reducerea puternică a cererii, volatilitatea preţurilor, despre ani «crepusculari»", spune Greg Aitken, referindu-se la necesitatea realizării unor fuziuni de amploare.

Analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley au adus în atenţie, anul trecut, posibilitatea ca Exxon sau Chevron să cumpere un producător de electricitate din SUA ca "strategie potenţial mai atractivă" decât să cumpere un producător de petrol.

Cu toate acestea, deşi compania anglo-olandeză Royal Dutch Shell şi cea franceză Total au informat că ar dori să treacă de la "Big Oil" la "Big Energy", transformările vor fi dificil de realizat, scrie FT.

Pe măsură ce preţurile acţiunilor BP au scăzut anul trecut, iar capitalizarea de piaţă a companiei a pierdut mai bine de jumătate din valoare, ajungând la 50 de miliarde de dolari, bancherii şi analiştii au speculat că societatea va deveni o ţintă de achiziţie, care ar genera o consolidare mai largă în sectorul european de profil.

Vânzarea de active petroliere, dificilă

Vânzarea de active petroliere pentru strângerea de fonduri destinate proiectelor de tranziţie energetică este dificilă atunci când potenţialii cumpărători îşi reduc expunerea la combustibili fosili, notează FT.

"Dacă trebuie să vinzi active, unde se duc ele? Nu este la fel de uşor ca odinioară", spune un bancher.

Un domeniu în care se aşteaptă mai multe fuziuni şi achiziţii este cel al şistului american, în care s-au încheiat tranzacţii în valoare de peste 50 de miliarde de dolari în a doua jumătate a anului 2020, potrivit furnizorului de date Enverus. În spatele fuziunilor din domeniu s-a aflat, confrom FT, nevoia operatorilor de a-şi reduce cheltuielile de forare şi de a elimina unele dintre costurile generale şi administrative.

Sursa precizează că este posibil să asistăm la mai multe tranzacţii, în special în prolificele câmpuri de şist din bazinul Permian din Texas şi în New Mexico, potrivit spuselor lui Lee Maginniss, director general al companiei de consultanţă Alvarez & Marsal. Acesta mai spune: "Societăţile cu un stoc mare de locaţii în care se poate fora au devenit mai atractive". Lee Maginniss se aşteaptă la cel puţin încă o mare tranzacţie în bazinul Permian anul acesta, pe măsură ce marii producători independenţi americani se consolidează. Chevron a cumpărat deja Noble Energy, care deţinea active de şist, precum şi o afacere internaţională de gaze. Operatorii de top din domeniul şistului, cum sunt EOG Resources, Pioneer Natural Resources, Diamondback Energy şi ConocoPhillips - cu zăcăminte productive, finanţe şi planuri de mediu relativ solide, planuri sociale şi de guvernanţă -, sunt ţinte principale.

"Suntem într-o eră de consolidare, dar pe partea de şist", a conchis Daniel Yergin.

Amintim că, în cadrul unui raport al Forumului Internaţional al Energiei (IEF) şi al companiei de consultanţă BCG, din decembrie 2020, au fost lansate avertismente legate de faptul că nivelurile scăzute ale cheltuielilor de capital şi apetitul redus pentru investiţii vor fi o ameninţare reală la adresa pieţelor petroliere.

Potrivit IEF, investiţiile din industrie vor trebui să crească în următorii trei ani cu cel puţin 25%, anual, faţă de nivelurile din 2020, pentru prevenirea unei crize.

Şi OPEC, Agenţia Internaţională a Energiei, respectiv alte organisme au arătat deja că investiţiile privind sectorul hidrocarburilor sunt în scădere. Conform OPEC, sunt necesare volume de investiţii de aproximativ 12,6 trilioane de dolari pentru menţinerea aprovizionării cu petrol în următoarele decenii la nivelul actual.

Exxon şi Chevron - pierderi totale de circa 28 de miliarde de dolari în 2020

Exxon Mobil a anunţat, luna aceasta, o pierdere istorică de 22,4 miliarde de dolari pentru 2020, faţă de un profit de 14,34 miliarde de dolari în 2019, din cauza impactului pandemiei de coronavirus. În 2020, Exxon şi-a redus investiţiile în proiecte noi cu aproape o treime, a prezentat planuri de restrângere a forţei de muncă cu până la 15%, acumulând datorii de 21 de miliarde de dolari.

La rândul său, Chevron a raportat un rezultat negativ de 5,5 miliarde de dolari, după un câştig de 2,9 miliarde de dolari în anul precedent.

BP, rivalul european al grupului Exxon, a înregistrat pierderi de 5,7 miliarde de dolari în 2020, comparativ cu un profit de 10 miliarde de dolari în anul precedent. Totodată, Shell a dezvăluit pierderi de 21,7 miliarde de dolari pentru 2020, faţă de un profit de circa 16 miliarde de dolari în 2019.

Cotaţia futures a petrolului brut american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie era de 57,56 dolari barilul ieri, la ora locală 06.55, la Nymex, mai mare cu 1,3% faţă de ultima zi a săptămânii trecute, iar preţul ţiţeiului European Brent cu livrare în aprilie - de 60,10 dolari/baril la ICE Futures Europe, în urcare tot cu 1,3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb