ANALIZĂ FRAMES & ACDA: România economică riscă să se prăbuşească precum un castel de nisip

C.B.
Miscellanea / 13 aprilie 2020

România economică riscă să se prăbuşească precum un castel de nisip

România economică riscă să se prăbuşească precum un castel de nisip, în condiţiile în care autorităţile întârzie să ofere soluţii concrete la criza fără precedent care se instalează odată cu pandemia de coronavirus, arată o analiză realizată de Frames şi Agenţia de Consultanţă pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA).

Potrivit sursei citate, în ritmul în care efectele economice se amplifică, ne vom trezi rapid cu peste 2 milioane de oameni fără joburi şi cu o recesiune severă din care ne va fi greu să ieşim. România riscă să piardă cursa pentru competitivitate în faţa ţărilor din regiune, precum Polonia, Ungaria şi Bulgaria, care vin cu măsuri concrete de susţinere a economiei, menite să asigure continuarea business-ului dincolo de perioada stării de urgenţă.

România economică arată precum un pacient ajuns la spital în comă, cu multiple traumatisme, căruia medicii, în loc să îl ducă în sala de operaţie, îi administrează o aspirină şi îi pun pansamente, pentru a-i acoperi rănile grave.

Fără tratamente medicale de specialitate, pacientul România riscă să moară, iar dacă va fi totuşi salvat printr-o minune, va rămâne cu dizabilităţi care nu îi vor mai permite să ducă o viaţă normală.

Aşa arată, potrivit analiştilor, radiografia economiei româneşti după o lună de ,,coronacriză economică''.

,,Din mediul de afaceri primim semnale că tot mai multe companii îşi suspendă activitatea şi că blocajul financiar se accentuează. Creditul furnizor, cel care alimenta mare parte din business-ul din România, a îngheţat, iar multe companii au ajuns în prag de faliment, astfel că îşi vor trimite angajaţii în şomaj sau îi vor disponibiliza în această lună. În acest ritm, vom ajunge rapid la 2 milioane de angajaţi fără joburi la finalul stării de urgenţă'', afirmă analiştii de la Frames.

În timp ce în România, planurile de combatere a crizei vizează doar 2% din PIB şi acoperă doar perioada de stare de urgenţă, în Ungaria, o ţară care are o economie cu 40% mai mică decât cea a României, Guvernul alocă 30 de miliarde de euro (20% din PIB) pentru compensarea efectelor crizei, printre care şi un fond strategic de 1,3 miliarde de euro pentru investiţii în infrastructură.

DE CE EXPORTĂM FORŢĂ DE MUNCĂ?

În timp ce alte ţări încearcă să îşi protejeze forţa de muncă, să le ofere joburi şi să îi ţină în ţară, România exportă muncitori pe bandă rulantă către Germania şi, posibil în lunile următoare, către Italia şi Franţa, ţări care au anunţat, la rândul lor, că vor muncitori români.

Potrivit analiştilor, dincolo de încălcarea flagrantă a regulilor privind starea de urgenţă, această situaţie arată lipsa de viziune a autorităţilor române în privinţa forţei de muncă.

,,Continuăm, din păcate, o politică păguboasă, care a afectat economia românească în ultimii 30 de ani. În loc să luăm măsuri pentru a ne conserva forţa de muncă, le facilităm plecarea în străinătate. Să nu uităm că, acum câţiva ani, un politician cunoscut spunea că nu avem nevoie de medici. Acum, în această situaţie incertă, este nevoie, mai mult ca oricând, de un mesaj clar către românii care vor să rămână în ţară, un plan concret prin care aceşti oameni să fie păstraţi în ţară, nu să-i îngrămădim în avioane charter cu destinaţia Occident. Să îi implicăm în agricultura românească, în refacerea sistemelor de irigaţii, în construcţiile de infrastructură (drumuri, cale ferată, spitale, şcoli etc.)'', a declarat Negrescu.

România are nevoie, mai mult ca oricând, de leadership, de politicieni care să uite de interesele electorale şi care să ia măsuri drastice, chiar dacă nepopulare.

,,De ce nu s-a apelat încă la banii de la Fondul Monetar Internaţional? Pentru că un program de finanţare va veni cu condiţionalităţi clare, precum reducerea aparatului de stat - concedierea a sute de mii de bugetari, privatizarea directă sau pe bursă a companiilor de stat căpuşate politic, precum Aeroportul Otopeni, Hidroelectrica, TAROM, SNCFR, SNLO, renunţarea la pseudo-programul de dezvoltare locală PNDL. Astfel de măsuri vor afecta capitalul electoral al guvernanţilor. Din păcate, sacrificăm potenţialul de revenire al economiei pe altarul intereselor electorale'', afirmă analiştii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Am un feeling ca termenul de "recesiune" va fi scos din manualele de economie asa cum a fost scos conceptul de "deficit bugetar excesiv". O sa traim o recesiune si o inflatie cu caracter permanent pe care nu le va mai masura nimeni? De ce? Pentru ca nu au solutii si mai rau intristesaza poporul...

    1. inflatie nu inseamna recesiune. O anumita inflatie e buna.

    Păcălici serele și nimeni îndrum sa scot studii și cercetări mai repede decât celebrii cercetători britanici. De unde găsiți toți fripturiștii ăștia pe post de analiști și consultanți, bai mari ziariști de staniol?! Voi nu vedeți pe cine băgați în seamă și îi deranjați de la carantină?!

    Veche clasa politica neocomunista si neobolsevica, pregateste-te sa fii demolata (si aici intra toate partidele existente acum in Romania - toate imbibate de un mod de a vedea lucrurile si de mita, spaga, coruptie, mentalitate de stapan pe plantatie, etc).

     

    Au trecut 30 de ani - in 30 de ani trebuiau absorbiti tinerii si noi valuri trebuiau aduse in fata, la conducere.  

    Dar nu, nu s-a putut.  

    Decat pentru urmasii nascuti din pacate vii ai conducatorilor pre-1989.  

    A fost jefuita tara asta ca la usa cortului.  

    Curand vine nota de plata.  

    Sunteti oare pregatiti ?

    :) 

    cica are somerul plan de redresare economica. il tine bine, ascuns, sa nu i-l fure careva. plan ticluit cu dulapul din deal. vai de muiana noastra ca caricaturile astea 2......apropos, anticipate, locale in 2 tururi? nimic?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb