ANALIZĂ GARTNER PENTRU TRIMESTRUL AL DOILEA Vânzările globale de PC-uri au scăzut cu 9,5%

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2015

Vânzările globale de PC-uri au scăzut cu 9,5%

Vânzările globale de calculatoare personale (PC) au scăzut cu 9,5% în trimestrul al doilea din 2015, afectate de reducerea cheltuielilor companiilor cu tehnologia, precum şi de aprecierea dolarului american, a anunţat firma de cercetare de piaţă "Gartner" Inc., transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Potrivit Gartner, în perioada aprilie-iunie 2015, producătorii de PC-uri au livrat 68,4 milioane de unităţi la nivel global, comparativ cu 75,6 milioane de unităţi în perioada similară a anului trecut, cel mai grav declin de după trimestrul al treilea din 2013. Pe piaţa din SUA, vânzările de PC-uri au scăzut cu 5,8%, până la 15,1 milioane unităţi.

Utilizând o metodologie de calcul uşor diferită, firma de cercetare de piaţă IDC estimează că vânzările globale de PC-uri au scăzut cu aproape 12% în trimestrul al doilea, la 66,1 milioane unităţi, în timp ce piaţa din SUA a înregistrat un declin de 3,3%.

Declinul din al doilea trimestru al acestui an, care vine după o scădere de 5,2% în primele trei luni, scoate în evidenţă provocările cu care se confruntă producătorii de PC-uri într-o lume mobilă, dominată de smartphone-uri şi tablete. Consumatorii de pe pieţele emergente cumpără din ce în ce mai puţine PC-uri, iar corporaţiile şi-au limitat cheltuielile pentru IT. În acest context, livrările de PC-uri ar urma să înregistreze, în 2015, cel de-al patrulea declin anual consecutiv.

Cu toate acestea, analiştii subliniază că, în pofida declinului vânzărilor, piaţa PC-urilor nu a murit încă. "Credem că piaţa va înregistra o creştere de o singură cifră în 2016 şi dincolo, deoarece oamenii vor continua să cumpere PC-uri. Însă, mărimea pieţei se va diminua din cauza diferitelor device-uri", a declarat Mikako Kitagawa, analist la "Gartner".

"Lenovo Group" Ltd. şi-a majorat avansul în poziţia de lider mondial de piaţa PC-urilor ,cu o cotă de piaţă de 19,7%, susţine "Gartner". Grupul chinez a livrat 13,5 milioane PC-uri în trimestrul al doilea, în scădere cui 6,8%, în ritm anual.

De asemenea, livrările "Hewlett-Packard" Co., numărul doi mondial pe piaţa PC-urilor, au scăzut cu 9,5%, la 11,9 milioane unităţi, urmat de rivalul american "Dell" Inc., ale cărui livrări au scăzut cu 4,9%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb