ANALIZĂ KEYSFIN Peste 400 de agenţii de turism s-au închis între 2016-2017

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 3 iulie 2018

408 agenţii de turism şi turoperatori şi-au închis porţile în 2016 şi 2017, iar cazul recent al firmei Terra Tourism e un prim semnal de alarmă în 2018, potrivit unei analize KeysFin.

Analiştii Keysfin au explicat: "Cele mai multe companii care şi-au închis porţile prezentau o vulnerabilitate financiară ridicată. În cele mai multe cazuri, planurile de business nu au ţinut cont de realităţile pieţei, de dinamica încasărilor şi obligaţiile de plată. Astfel că, supraes-timându-şi business-ul, mulţi au intrat în blocaj financiar".

Potrivit acestora sezonalitatea joacă un rol semnificativ în dinamica financiară a agenţiilor.

Experţii Keysfin susţin: "Cum multe dintre ele nu beneficiază de resursele financiare care să le permită să reziste provocărilor economice, creditarea, de exemplu, fiind încă la un nivel extrem de redus în acest sector, cele mai multe reuşesc cu greu să reziste concurenţei acerbe făcute de marii jucători din piaţă".

Potrivit analiştilor, la nivel de ansamblu, turismul românesc este pe un trend pozitiv. Profitabilitatea sectorului este estimată să ajungă în acest an la peste 200 milioane de lei, un nivel dublu faţă de acum şapte ani. Unele dintre cheltuieli au evoluat semnificativ, cum sunt cheltuielile cu personalul care au crescut cu aproximativ 50% în ultimii cinci ani, însă această creştere s-a reflectat pozitiv în rezultatul net - acesta a avansat de la 21,3 milioane lei în 2012 la 163,2 milioa-ne lei, valoarea estimată pentru 2017.

Analiza KeysFin arată că cea mai profitabilă firmă a fost Charter Broker SRL, care a raportat un profit net de 6,38 milioane de lei, urmată de Business Travel Turism SRL (5,68 milioane lei), Happy Tour SRL (5,61 milioane lei), Touring EuropaBus România SRL (4,87 milioane lei) şi Prestige Tours International SRL (4,59 milioane lei). În top 10 cele mai profitabile firme din turism s-au mai clasat Travel Time D&R SRL, Christian 76 Tour SRL, Creative Eye SRL, Masiro Travel SRL şi Paralela 45 Turism SRL.

În urma falimentelor agenţiilor de turism din ultimii ani, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a iniţiat un proiect de act normativ prin care propunea înfiinţarea unui Fond Naţional de Garantare a Pachetelor de Servicii Turis-tice. Acesta ar fi urmat să acopere sumele necesare pentru despăgubirea turiştilor în cazul în care agenţiile de turism de la care au contractat servicii ajung în imposibilitatea de a-şi onora serviciile, în urma insolvenţei sau a falimentului. Iniţiativa nu s-a concretizat însă, cel puţin până în prezent, după cum nu s-a transpus în legislaţia naţională nici Directiva Europeană 2302/2015, care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de persoanele fizice, obligatorie începând cu data de 1 iulie 2018 în toate statele UE.

World Travel & Tourism Council (WTTC) măsoară anual impactul turis-mului în 185 de ţări, analizând atât agenţiile de turism şi turoperatorii, cât şi hotelurile, liniile aeriene, aeroporturile, serviciile de agrement şi recreere din turism.

Astfel, raportul din 2018 al acestei organizaţii plasează ţara noastră pe locul 66 în lume din punctul de vedere al valorii contribuţiei directe absolute a turismului la PIB (3 miliarde dolari), la mare distanţă faţă de media Uniunii Europene (23.8 miliarde dolari) sau media globală (21.5 miliarde dolari).

Privind însă acest indicator din punctul de vedere al ponderii sale în PIB (1.4%), diferenţele se atenuează semnificativ atingând aproape jumătate din media Uniunii Europene (3.9%), respectiv media globală (3.1%), potrivit datelor Keysfin.

Deşi creşterea reală estimată pentru 2018 a contribuţiei directe a turismului la PIB este de 4.6%, perspectivele pe termen lung (2018-2028) sunt mai puţin optimiste, creşterea medie anuală prog-nozată pentru acest indicator fiind doar de 2.1% (faţă de media UE de 2.3% şi media globală de 3.8%), plasând astfel ţara noastră pe locul 178 în lume. În acest sens, sunt necesare măsuri de sus-ţinere şi continuarea investiţiilor în acest sector, susţin analiştii.

Studiul KeysFin are la bază datele raportate oficial în 2016 de toate cele 3.276 companii înregistrate la Minis-terul Finanţelor din sectorul agenţiilor de turism. În plus, studiul include estimări ale specialiştilor KeysFin pentru principalii indicatori în 2017, datele oficiale nefiind încă în totalitate disponibile pentru acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb