ANALIZĂ MCKINSEY PRIVIND CONSECINŢELE NOILOR REGLEMENTĂRI Posibil deficit de capital de 120 miliarde euro în băncile europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 aprilie 2017

Posibil deficit de capital de 120 miliarde euro în băncile europene

Băncile din Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de capital de 120 de miliarde de euro (128 de miliarde de dolari) dacă noile norme elaborate de autorităţile de reglementare, printre care Comitetul Basel de Supraveghere Bancară, vor intra în vigoare aşa cum sunt în acest moment, potrivit unui studiu al companiei McKinsey & Co.

Raportul McKinsey avertizează: "Băncile vor trebui să-şi majoreze capitalul, respectiv să ia unele măsuri neconvenţionale ca să se alinieze noilor reglemenări".

Comitetul Basel finalizează noile normele de capital, stabilind standarde mai stricte pentru estimarea de către bănci a riscurilor privind activele. Noile norme, Basel III, ar urma să intre pe deplin în vigoare în 2019, însă organismele globale de reglementare au presat băncile să respecte mai devreme cerinţele şi să înlăture orice îndoială cu privire la soliditatea lor.

Noile standarde Basel, dar şi noile reglementări contabile care vor guverna modul de constituire a provizioanelor pentru credite neperformante vor reduce rata de adecvare a capitalului băncilor europene Tier 1 (care măsoară soliditatea financiară) cu 3,9 puncte procentuale, la 9,5%, conform McKinsey & Co, care a luat în calcul cifrele de la mijlocul lui 2016. Astfel, analiza notează că băncile vor rămâne cu un deficit faţă de o rată de capital estimată de autorităţi la 10,4%.

Analiza mai subliniază că anul viitor, odată ce vor intra în vigoare noile norme contabile IFRS 9, care vor schimba modalitatea de constituire a provizioanelor, băncile din Europa vor fi afectate, iar cel mai mare impact va fi resimţit de instituţiile financiare din Suedia, Danemarca, Belgia, Olanda şi Irlanda.

McKinsey consideră că, în loc să obţină capital suplimentar, băncile ar putea să-şi reducă activele ponderate la risc cu aproape 800 de miliarde de euro, ca să se alinieze noilor norme. Totodată, analiza susţine că băncile ar putea să-şi examineze operaţiunile astfel încât să identifice zonele care le afectează capitalul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb