România înregistrează progrese în reducerea inegalităţilor salariale dintre femei şi bărbaţi, însă decalajul rămâne la un nivel ridicat, de peste 20%, conform analizei "Gender Pay Gap" realizate de PwC România pe baza datelor din sondajul PayWell 2024, se transmite în comunicatul companiei transmis redacţiei. Diferenţa salarială a scăzut uşor în ultimii ani, de la 23,3% în 2022 la 21,6% în 2023 şi 20% în 2024.
"Inegalitatea salarială de gen nu mai este un subiect nou în România, dar încă este tratat la nivel de suprafaţă, fără o susţinere cu analize şi date obiective. Studiul nostru la nivelul companiilor mijlocii şi mari din sectorul privat arată că pe anumite segmente există decalaje, unele semnificative. Sub-reprezentarea femeilor în profesii sau posturi bine plătite este consecinţa mai multor factori, de la practicile de resurse umane la aspecte sociale precum rata mai mare de inactivitate a femeilor pe piaţa muncii, orientarea către anumite profesii de la vârste fragede şi ponderea ridicată a muncii casnice neremunerate. De asemenea, penalitatea maternităţii rămâne un obstacol în evoluţia profesională. Companiile vor fi obligate să raporteze aspecte legate de salarizarea echitabilă, iar Directiva UE privind transparenţa salarială impune o limită de 5% pentru diferenţele nejustificate. Dincolo de aceste cerinţe, există un potenţial de talente subutilizat, care ar trebui tratat ca o investiţie", a declarat Oana Munteanu, Director People & Organization, PwC România, potrivit aceleiaşi surse.
Analiza arată că femeile sunt mai des încadrate în locuri de muncă slab plătite, 75% dintre angajaţi în quartila inferioară a salariilor fiind femei, în timp ce în quartila superioară ponderea acestora scade la 54%. De asemenea, bărbaţii primesc bonusuri, în medie, cu 19% mai mari decât femeile. Cele mai mari diferenţe salariale se înregistrează în sectorul bancar (30,18%), farmaceutic (16,11%) şi retail (14,82%), în timp ce în industrie şi BPO, salariile femeilor sunt cu 5,51%, respectiv 1,46% mai mari decât cele ale bărbaţilor.
La nivel internaţional, indicele "Women in Work" realizat de PwC în 33 de state OCDE arată că decalajul salarial între femei şi bărbaţi a fost de 13,1% în 2023, în scădere faţă de 13,5% în anul anterior. Islanda ocupă primul loc în acest clasament, urmată de Noua Zeelandă şi Luxemburg. Irlanda a înregistrat cea mai mare creştere, urcând şase locuri, în timp ce Israelul a coborât patru poziţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 18:47)
Femeile nu au capacitatea si forta barbatilor , in viata de zi zi cu zi sunt acceptate asa cum sunt , dar cand ew vb de profit , branza-i pe bani si nu mai merge cu garagara Woke , ttebuiesc rezultate .