REI Grup anunţă că 12 companii vor beneficia anul acesta de sprijin nerambursabil prin programul InvestALIM, ediţia 2023, pentru proiecte de investiţii ce depăşesc 1,5 miliarde de lei (peste 300 milioane euro), conform unui comunicat transmis redacţiei.
Din totalul proiectelor finanţabile, cinci au fost depuse cu succes de echipa REI, cu o valoare cumulată a investiţiilor de aproximativ 700 milioane lei. Valoarea totală a ajutorului de stat solicitat de cele 12 companii depăşeşte 860 milioane lei (peste 170 milioane euro), sprijinul nerambursabil mediu fiind de circa 60% din valoarea totală a proiectelor.
Printre beneficiari se regăsesc companii precum Dorostol Trade, Aaylex One, Global Grain International, Nertrans Cargo, Fabrica de Zahăr Premium Luduş, Aldis, Derpan, Tinervis Group, Olifdacom, Expertarom Food & Ingredients, Oltina Impex Prod Com şi Octavian Deb Company - firme active în panificaţie, procesarea cărnii, a laptelui, a băuturilor sau a trestiei de zahăr.
"Ne bucurăm că am reuşit să depunem cinci proiecte complete şi complexe pentru clienţii noştri. Investiţiile creează progres şi noi fix asta ne dorim - o ţară cu o economie mult mai competitivă şi aliniată cerinţelor din Occident", a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit REI, toate cele 12 companii care au primit acorduri de finanţare au la dispoziţie şase luni pentru a demonstra sursa de cofinanţare şi a demara efectiv investiţiile.
Pe lângă InvestALIM, companiile din industria agroalimentară au la dispoziţie în 2025 o serie de linii de finanţare totalizând peste 750 milioane euro. Printre acestea se numără:
Fondul pentru Modernizare - 150 milioane euro pentru investiţii în energie regenerabilă pentru autoconsum în agricultură şi industria alimentară. Apelul este deschis până la 30 aprilie 2025.
DR 16 - 150 milioane euro pentru investiţii în sectorul legumelor şi cartofilor. Apel estimat pentru aprilie 2025.
DR 23 - 150 milioane euro pentru investiţii în panificaţie şi procesare produse agricole. Sesiunea este estimată pentru septembrie 2025.
DR 24 - 40 milioane euro pentru achiziţii de utilaje agricole în sectorul forestier. Deschiderea apelului este programată pentru 7 aprilie.
Tranziţie Justă - 180 milioane euro pentru microîntreprinderi din judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galaţi şi Mureş. Finanţare de până la 300.000 euro cu un grant de 90%.
Programul Regional Sud-Est - 86 milioane euro pentru IMM-uri care doresc investiţii în inovare şi competitivitate. Lansarea apelului este estimată în aprilie-mai.
REI Grup estimează că interesul pentru aceste programe va fi ridicat, mai ales în contextul nevoii de modernizare a capacităţilor de producţie din industria alimentară şi adaptarea la cerinţele sustenabilităţii şi eficienţei energetice.