Acordul de integrare fiscală şi coordonare a politicilor economice în zona euro şi la nivelul Uniunii Europene (UE), cu excepţia Marii Britanii, este într-adevăr un pas înainte, însă pieţele se tem că nu abordează una dintre cele mai urgente necesităţi ale Europei, consolidarea creşterii economice, potrivit Reuters.
"Problema fundamentală în majoritatea ţărilor europene aflate în dificultate este creşterea datoriilor într-un ritm mai accelerat decât creşterea economică. Este o problemă veche, însă singura soluţie aflată pe masă este mai multă disciplină, mai multă austeritate", potrivit managerului unui fond american.
Investitorii consideră că ţările cu probleme nu vor putea să revină prea curând pe creştere economică solidă, situaţie care va complica şi mai mult situaţia, ridicând probabil gradul de îndatorare. Pieţele vor înceta să împrumute o ţară dacă îşi pierd încrederea în viabilitatea economică a ei, iar dobânzile vor reveni la niveluri nesustenabile, reaprinzând temerile privind falimente de stat în zona euro şi plecarea unor ţări din bloc. Planul agreat de liderii europeni "nu va învia încrederea în obligaţiunile italiene şi spaniole", potrivit unui consultant londonez specializat în risc de ţară.
"Summit-ul european pare focalizat pe o serie de priorităţi pentru o mai mare împărţire a riscului fiscal şi pentru definirea unor elemente necesare pentru un nou acord fiscal, însă nu pare să aibă ceva de spus despre problemele iminente din Grecia şi Italia şi sistemul bancar european", potrivit analiştilor Goldman Sachs.
Pe de altă parte, unii analişti consideră că acordul de vineri a reuşit să calmeze parţial temerile privind o destrămare iminentă a zonei euro, deoarece liderii europeni au convenit să finanţeze Fondul Monetar Internaţional cu 200 miliarde euro, bani care să fie apoi folosiţi pentru a ajuta ţările sau băncile europene cu probleme.