ANALIZĂ REUTERS: Aramco: Oferta publică iniţială care a reuşit şi a eşuat

V.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 decembrie 2019

Vânzarea "bijuteriei coroanei", Aramco, din Arabia Saudită a riscat întotdeauna să devină o "tragedie grea­că". Încă de când Regatul din Golf a deschis, în 2016, o acţiune publică iniţială oferind spre vânzare 5% din Saudi Aramco, cel mai mare producător de petrol din lume şi principala sa sursă de venit, interesele vânzătorului şi a hoardei de investitori internaţionali au fost în curs de coliziune. A avut loc o luptă titanică.

Listarea Aramco a trecut prin patru etape distincte. Geneza conflictului actual a avut loc în 2017, când Mohammed bin Salman, prinţul coroanei saudite, a insistat pe o evaluare de aproximativ 2 trilioane de dolari pentru Aramco, potrivit specialiştilor Reu­ters.

Acest lucru a dus la stază, întrucât dificultăţile de realizare a unei astfel de evaluări şi de acomodare la cerinţele internaţionale în ceea ce priveşte mediul au devenit aproape imposibile. La jumătatea anului 2018, lucrurile s-au mai liniştit. Câteva luni mai târziu, uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţii regatului saudit a făcut ca investiţiile în activele Aramco să devină intezise.

Mohammed bin Salman ar fi trebuit, cel mai probabil, să aştepte. În schimb, el a afişat multă încăpăţânare şi aroganţă, consideră analiştii Reuters. Arabia Saudită a revizuit conducerea Aramco în septembrie şi apoi şi-a revigorat IPO-ul, în ciuda unui atac cu rachete, presupus că ar fi fost planificat de Iran, care a eliminat jumătate din producţia de petrol. Rezultatul previzibil a fost unul dezastruos. Aramco şi-a redus preţul la 1,7 trilioane de dolari şi, după ce investitorii străini şi-au redus în mare măsură interesul, grupul petrolier a redus mărimea ofertei sale de la 3% la 1,5%.

Grupul petrolier şi-a jucat cartea şi a atras, în final, de 4,7 ori mai mult decât suma iniţială. Însă vânzarea a venit cu costul de a se folosi de proprii cetăţeni, companii şi vecini. S-ar putea termina prost, după cum prevăd experţii Reuters. Oricum, programul MbS Vision 2030 pentru reducerea dependenţei regatului de petrol a avut un început imperfect.

Grupul petrolier saudit Aramco a strâns 25,6 miliarde de dolari din oferta sa publică iniţială, realizând astfel cea mai mare listare derulată vreodată în lume.

Recordul anterior a fost consemnat de IPO-ul grupului chinez de comerţ electronic Alibaba Group Holding Ltd., care a atras 25 de miliarde dolari în anul 2014, pe piaţa americană.

Săptămâna trecută, Aramco a confirmat că vinde prin intermediul pieţei trei miliarde de acţiuni, adică 1,5% din capitalul companiei, la un preţ de 32 de riali (8,53 dolari) pe titlu. Preţul se situează la limita superioară a intervalului avut în vedere de autorităţile saudite (30 - 32 de riali, respectiv 8 - 8,5 dolari).

Oferta pentru titlurile Aramco a fost suprasubscrisă de aproape trei ori de către investitorii instituţionali: 189,04 miliarde de riali (50,4 miliarde de dolari), conform băncilor care au oferit consultanţă în această listare. Investitorii instituţionali şi-au plasat comenzile în intervalul 17 noiembrie - 4 decembrie. Din cota de 1,5% listată, 1% (două miliarde de titluri) a fost destinat investitorilor instituţionali, iar restul de 0,5% celor retail. Tranşa retail a IPO - care s-a închis la data de 28 noiembrie - a atras oferte în sumă de 47,4 miliarde de riali (12,64 miliarde de dolari), adică de aproape 1,5 ori mai mult faţă de cantitatea de titluri din oferta destinată acestor investitori. În cadrul componentei retail au putut cumpăra titluri cetăţeni şi rezidenţi saudiţi.

În baza sumei atrase în cadrul IPO, întreaga companie Aramco este evaluată la 1,7 trilioane de dolari, cu mult peste valoarea de 1,2 trilioane de dolari a grupului american Apple Inc. sau cea a Microsoft Corp. (1,14 trilioane dolari) ori Alibaba (1,051 trilioane dolari). Însă, evaluarea este inferioară ţintei de 2 trilioane de dolari vizată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman în urmă cu patru ani, când a lansat acest proiect de listare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb