ANALIZĂ REUTERS Aur în valoare de miliarde de dolari, scos ilegal din Africa

Ziarul BURSA #Internaţional / 25 aprilie 2019

Aur în valoare de miliarde de dolari, scos ilegal din Africa

Aur în valoare de mai multe miliarde de dolari este scos ilegal în fiecare an din Africa via Emiratele Arabe Unite, o poartă spre pieţele din Europa, SUA şi mai departe, arată o analiză Reuters.

Datele vamale arată că, în anul 2016, Emiratele Arabe Unite au importat din Africa aur în valoare de 15,1 miliarde dolari, mai mult decât orice altă ţară, comparativ cu 1,3 miliarde dolari în 2006. În termeni de volum cantitatea totală a fost de 446 tone, cu diferite grade puritate, faţă de 67 de tone în 2006.

O mare parte din această cantitate de aur nu apare înregistrată în statisticile privind exporturile statelor africane. Potrivit economiştilor intervievaţi de Reuters aceasta este o dovadă că mari cantităţi de aur părăsesc Africa fără plata taxelor către statele care le produc.

Reuters a evaluat volumul comerţului ilicit prin compararea importurilor totale în Emiratele Arabe Unite cu exporturile declarate de statele africane. Companiile miniere din Africa au declarat că ele nu îşi trimit aurul în Emiratele Arabe Unite ceea ce înseamnă că importurile de aur din Africa provin din surse informale.

Metodele informale pentru producţia de aur, cunoscute în industrie sub denumirea de minerit "artizanal" sau la scară mică, sunt în creştere la nivel mondial. Aceste metode oferă un mijloc de trai pentru milioane de africani şi îi ajută pe unii să câştige mai mult decât ar câştiga de pe urma unor profesii tradiţionale. Însă metodele artizanale de minerit duc la scurgere de produse chimice în sol şi apă, iar guvernele din ţări precum Ghana, Tanzania şi Zambia se plâng că aurul este acum produs ilegal şi scos tot ilegal din ţările lor la o scară largă, cu un cost ridicat pentru oameni şi mediu.

Datele vamale furnizate de guverne către Comtrade, o bază de date a ONU, arată că Emiratele Arabe Unite au fost principala destinaţie a aurului pentru multe state africane timp de mai mulţi ani, conform Agerpres. În 2015, China, cel mai mare consumator mondial de aur, a importat mai mult aur din Africa decât Emiratele Arabe Unite. Însă în 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile date, valoarea importurilor Emiratelor Arabe Unite a fost de 15,1 miliarde dolari, dublu faţă de importurile Chinei în valoare de 8,5 miliarde dolari. Pe locul al treilea se situează Elveţia, cel mai mare centru mondial pentru rafinarea aurului, cu importuri în valoare de 7,5 miliarde dolari.

Cea mai mare parte din acest aur a fost tranzacţionat în Dubai, centrul industriei aurului din Emiratele Arabe Unite.

Reuters precizează că Emiratele Arabe Unite au raportat importuri de aur din 46 de state africane în 2016. Din aceste ţări, 25 nu au furnizat către Comtrade date privind exporturile lor de aur către EAU. Însă Emiratele Arabe Unite a informat că au importat aur în valoare de 7,4 miliarde dolari din aces-te 25 de state. În plus, EAU au importat mai mult aur din restul de 21 de ţări africane decât au declarat oficial aceste state că au exportat. În total, EAU au importat aur în valoare de 3,9 miliarde dolari, aproximativ 67 de tone, mai mult decât aceste state au declarat că au exportat.

"Există foarte mult aur care iese din Africa fără să fie trecut în registrele noastre. EAU profită de lipsa de reglementare din Africa", a declarat Frank Mugyenyi, consilier în domeniul dezvoltării industriale pentru African Union Commission (AUC).

În ultimul deceniu, cererea mare pentru aur i-a determinat pe minerii artizanali să utilizeze echipamente de săpare şi chimicale toxice pentru a-şi spori randamentele. Mulţi dintre aceşti mineri utilizează mercur pentru a extrage aur din minereu. Însă apa contaminată cu mercur ajunge în râuri, otrăvindu-i pe oamenii care au nevoie de apă.

Investitorii occidentali vor aur pentru a-şi diversifica portofoliile, India şi China vor aur pentru bijuterii. Însă majoritatea companiilor occidentale, şi băncile care le finanţează, evită să fie implicate în mod direct în tranzacţiile cu aur din Africa pentru că nu vor să rişte să utilizeze un metal preţios care poate să provină din state criticate pentru încălcarea drepturilor omului cum este Republica Democrata Congo sau Sudanul. Însă alte state, printre care şi Emiratele Arabe Unite, sunt mai puţin preocupate de aceste aspecte. Între 2006 şi 2016 ponderea aurului african în importurile raportate ale EAU a crescut de la 18% până la aproa-pe 50%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb