Cererea globală pentru spaţiile comerciale de închiriat a scăzut în primul trimestru din 2008, pentru prima oară în ultimii patru ani, din cauza creşterii semnificative a costului împrumuturilor, care a împiedicat companiile să se extindă, arată un raport al Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Potrivit acestuia, investitorii au cheltuieli mai reduse cu clădirile de birouri, mall-urile comerciale şi alte proprietăţi imobiliare de pe pieţele emergente, întrucât se tem că aceste investiţii nu vor fi recuperate.
"Puţine pieţe au scăpat neafectate de turbulenţele de pe segmentul creditelor, care au aruncat într-o prăpastie activitatea comercială din domeniul imobiliar, începând cu vara trecută", declară Oliver Gilmartin, economist principal la RICS. În opinia sa, "criza care a izbucnit în lumea dezvoltată s-a răspândit în activitatea investiţională de pe mai multe pieţe emergente".
Analiştii RICS subliniază că încetinirea expansiunii economice a SUA şi, parţial, a Europei au determinat băncile şi alte societăţi să facă disponibilizări, ceea ce a creat birouri în exces. Analiza RICS notează că cererea pentru magazine, depozite şi birouri creşte în ţările în curs de dezvoltare, însă într-un ritm redus. Astfel, cererea de pe pieţele din Orientul Mijlociu, precum cele din Dubai şi Doha, a fost cea mai solidă în primul trimestru, peste 60% din cei chestionaţi de RICS declarând că şi-au majorat cererea pentru spaţii.
Analiza RICS a fost realizată pe un eşantion de 340 de persoane, din întreaga lume.