ANALIZA RZB: Evoluţia cursului euro/dolar - favorabilă monedei europene în semestrul al doilea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iulie 2007

În lunile următoare, cursul de schimb euro/dolar va continua să fie influenţat de aşteptările pieţei în privinţa dobânzilor, spun analiştii de la "Raiffeisen Zentralbank Österreich" AG (RZB). În opinia lor, acest lucru va genera, probabil, mişcări pronunţate în ambele direcţii, dat fiind că aşteptările pieţei în legătură cu dobânzile (în special cu privire la cele din SUA) determină fluctuaţii importante.

Un studiu recent al RZB notează că datele statistice favorabile economiei SUA ori înrăutăţirea celor privind inflaţia în cea mai mare economie a lumii vor determina piaţa să parieze pe o creştere a dobânzii Fed (banca centrală), ceea ce ar putea genera aprecierea monedei americane până la 1,33 unităţi/euro, sau chiar sub acest prag, pe termen scurt. Pe de altă parte, dacă cifrele privind economia SUA vor fi slabe şi vor naşte temeri referitoare la redresarea acesteia, ori vom asista la un declin al inflaţiei CORE, vor reveni speculaţiile privind o eventuală reducere a dobânzii Fed, ceea ce ar face ca dolarul să se deprecieze până la aproape 1,37 unităţi/euro.

În pofida acestor oscilaţii puternice, spun specialiştii RZB, trendul general al cursului euro/dolar, în semestrul al doilea din acest an, ar trebui să fie unul ascendent (în favoarea monedei europene). RZB consideră că mai există numeroase puncte slabe ale economiei SUA, astfel că o majorare a dobânzii Fed este prea puţin probabilă în acest an, în vreme ce Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să-şi crească dobânda.

Spread-ul dintre dobânda pentru moneda europeană şi cea americană va genera o evoluţie favorabilă euro către finele anului, când cursul de schimb ar putea ajunge la peste 1,35 dolari, precizează experţii RZB. Ei adaugă că o depreciere a monedei europene până la 1,30 dolari poate fi determinată doar de majorarea neaşteptată a dobânzii Fed.

Precizăm că, în prezent, dobânda Fed este de 5,25%, iar cea a BCE - de 4%. Dacă pentru dobânda Fed, piaţa nu mai aşteaptă, în condiţiile date, o creştere în acest an, pentru cea a BCE anticipează o majorare până la 4,75% la sfârşitul lui 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb