ANALIZĂ S&P GLOBAL PENTRU 2020: Amenzile aplicate băncilor pentru spălare de bani - cel puţin la nivelul din 2019

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 octombrie 2020

Amenzile aplicate băncilor pentru spălare de bani - cel puţin la nivelul din 2019

Anchetele în domeniu au întârziat din cauza pandemiei

Fenergo: Autorităţile din lume au emis amenzi de 5,6 miliarde de dolari către bănci, până la finele lunii iulie 2020, pentru nerespectarea normelor de combatere a spălării banilor

Valoarea amenzilor impuse băncilor pentru spălare de bani, în întreaga lume, este probabil să ajungă, anul acesta, la nivelul din 2019, în pofida întârzierilor în aplicarea normelor în materie, determinate de blocarea activităţii la începutul anului, în contextul pandemiei de Covid-19, potrivit specialiştilor intervievaţi de S&P Global Market Intelligence, care menţionează, totodată, posibilitatea creşterii penalităţilor pentru infracţiuni comise în legătură cu pandemia.

Philip Annett, partener la divizia de reglementare a serviciilor financiare din cadrul firmei de avocatură Baker McKenzie din Londra, fost avocat la departamentul de executare al Autorităţii pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie, declară că, în următoarele şase până la 12 luni, autorităţile de reglementare, cum sunt FCA, respectiv Departamentul de Justiţie şi autoritatea pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission - SEC), vor anunţa, probabil, investigaţii legate de abateri în timpul pandemiei.

O cercetare realizată de Fenergo, furnizor irlandez de tehnologie de reglementare, arată că, până la finele lunii iulie 2020, autorităţile de la nivel global au emis amenzi de 5,6 miliarde de dolari către bănci pentru nerespectarea normelor de combatere a spălării banilor, cu 30% mai puţin decât în acelaşi interval din 2019.

Rachel Woolley, director global pentru criminalitate financiară la Fenergo, declară citat de S&P Global: "Întreruperile în aplicarea normelor, determinate de izbucnirea pandemiei de coronavirus la începutul anului, au condus la întârzieri în investigaţiile autorităţilor de reglementare şi ale agenţiilor de aplicare a legii, inclusiv în emiterea de sancţiuni.

Cu toate acestea, în măsura în care autorităţile s-au adaptat la noile condiţii de muncă, numărul amenzilor va creşte probabil la sfârşitul anului 2020. Anticipez că totalul amenzilor de la nivel global va fi «mai mult sau mai puţin» egal, dacă nu peste cel de anul trecut".

Sancţiunile globale totale pentru încălcarea normelor împotriva spălării banilor au atins 8,4 miliarde de dolari în 2019, potrivit Fenergo.

Conform spuselor lui Rachel Woolley, autorităţile de reglementare din lume, care au fost deosebit de active anul trecut, au impus extrem de puţine sancţiuni în 2020, însă este interesant de urmărit ce va urma.

Datele Fenergo arată că Marea Britanie este un astfel de exemplu, autorităţile de reglementare din Regatul Unit aplicând numai două amenzi pentru încălcarea normelor împotriva spălării banilor în primele şapte luni ale anului 2020, evaluate la 72,9 milioane de dolari. Suma include o amendă aplicată băncii Standard Chartered Plc de către Oficiul pentru Implementarea Sancţiunilor Financiare, în luna aprilie, şi una impusă de FCA băncii germane Commerzbank AG, în iunie.

Pentru comparaţie, autorităţile de reglementare din Marea Britanie au emis cinci amenzi în valoare de 224,8 milioane de dolari în întregul an 2019, potrivit Fenergo.

Philip Annett, fost avocat în cadrul FCA, care reprezintă bănci supuse investigaţiilor de către autorităţile britanice, aşteaptă, la rândul său, să vadă rezultate ale anchetelor la sfârşitul anului, respectiv sancţiuni. Acesta spune: "A fost nevoie de ceva timp pentru ca anchetele FCA şi ale altor autorităţi să prindă viteză, în condiţiile în care, din cauza pandemiei, au fost realizate interviuri la distanţă".

În luna septembrie, The Financial Times of London informa că, începând cu luna ianuarie, FCA a întrerupt şapte din cele 14 anchete ale sale privind încălcarea normelor pentru combaterea spălării banilor.

Conform spuselor lui Philip Annett, deşi este dificil de identificat cu exactitate motivul care a dus la întreruperea cazurilor, situaţia ar putea indica o realocare a priorităţilor faţă de investigaţiile existente şi de a reduce timpul necesar pentru finalizarea lor.

FCA are nevoie, în medie, de 23,9 luni pentru o investigaţie, conform raportului său anual 2019-2020, faţă de 17,5 luni cu un an mai devreme.

"Cu mai puţine investigaţii deschise, FCA ar putea avea mai multe resurse disponibile ca să se concentreze asupra cazurilor active şi, eventual, ca să obţină un număr mai important de rezultate", a menţionat Annett.

Privind dincolo de 2020, băncile se pot aştepta, de asemenea, la investigaţii şi sancţiuni financiare în legătură cu potenţiala conduită necorespunzătoare în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit experţilor citaţi de S&P Global Market Intelligence.

Cazurile de fraudă la scară largă legate de contractele pentru consumabile medicale, măşti şi alte comenzi determinate de pandemie sunt un domeniu pe care autorităţile de reglementare se vor concentra, declară Joydeep Sengupta, consilier pentru conformitate, investigaţii şi practici de reglementare din cadrul firmei de avocatură Mayer Brown din Paris.

Într-un astfel de exemplu anunţat de Interpol în aprilie, infractorii au clonat site-ul unui furnizor olandez pentru a asigura o plată de 880.000 de euro de la autorităţile sanitare germane destinată unei comenzi de 10 milioane de măşti faciale.

Cazuri precum acesta vor atrage atenţia autorităţilor de reglementare, care vor efectua controale împotriva spălării banilor în rândul băncilor ce au facilitat astfel de transferuri de bani, susţine Joydeep Sengupta.

Autorităţile de reglementare vor investiga, de asemenea, cazuri legate de aprobarea cererilor frauduloase de fonduri guvernamentale de urgenţă, care au pus sub semnul întrebării eficienţa sistemelor de control ale băncilor, spune, la rândul său, Rachel Woolley.

Pe lângă investigaţiile legate de spălarea banilor, Philip Annett se aşteaptă ca băncile să se confrunte cu anchete privind abuzul şi manipularea pieţei, similare cu cazurile aduse în atenţie de autorităţile din SUA şi Marea Britanie în perioada crizei financiare din 2008.

"Am văzut o mulţime de cazuri în acea perioadă, unele dintre acestea fiind cazuri de manipulare a pieţei, în care traderii ascundeau efectiv pierderile", atrage atenţia Annett, adăugând: "Acestea sunt tipurile de probleme pe care le putem vedea în această perioadă, în care pieţele au fost foarte volatile".

În concluzie, Rachel Woolley afirmă că, deşi autorităţi precum Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din SUA au indicat că actuala criza a coronavirusului ar putea fi un factor atenuant în viitoarele sancţiuni impuse de autorităţile de reglementare, nu există nicio îndoială că vor fi aplicate numeroase sancţiuni. În opinia sa, autorităţile de reglementare vor iniţia investigaţii asupra băncilor în 2021, în legătură cu pandemia.

Şi conform părerii lui Joydeep Sengupta, chiar dacă autorităţi precum cele de reglementare ar putea fi "mai îngăduitoare" atunci când vine vorba de activităţi care au avut loc în faza iniţială, "imprevizibilă", a pandemiei, băncile care se vor dovedi implicate în scandaluri după această perioadă se vor confrunta cu un "risc ridicat de sancţionare".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Interesant cum vor platii bancile amenzile astea?

    Vor fi nevoite sa depaseasca iar curba de risc financiar ca sa genereze profituri accelerate si peste cotele datorate. 

    Aceasta analiza arata ca bancile sunt un sistem mafiot, criminal de camatarie legalizata de catre stat care actioneaza concertat pentru sclavizarea umanitatii (adancirea oamenilor in datorii care ii fac sclavi pe viata)

    Trebuie eradicat acest sistem mafiot. Vor pica toate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb