ANALIZĂ SĂPTĂMÂNALĂ BVB - corelată doar o zi la ascensiunea pieţelor internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2020

BVB - corelată doar o zi la ascensiunea pieţelor internaţionale

Marcel Murgoci, Estinvest: "După şedinţa de luni, în piaţa noastră s-a manifestat o tendinţă descendentă, probabil şi în contextul în care a fost o săptămână plină de raportări financiare"

Subscrieri de circa 100 milioane de euro pentru titlurile de stat Fidelis, după prima săptămână de la lansarea ofertei

Craig Fehr, Edward Jones Investments: "Creşterea numărului cazurilor de Covid va fi, probabil, principalul declanşator al fluctuaţiilor pieţei în săptămânile următoare"

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri săptămâna trecută, într-un climat pozitiv pentru activele de risc în pieţele internaţionale, marcate în primul rând de evenimentele din sfera pandemiei de Covid-19, care au pus în plan secund victoria democratului Joe Binden la alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Corelarea a fost doar parţială, în condiţiile în care indicii de la Bucureşti au reacţionat într-o manieră clară la evoluţiile din plan extern doar în şedinţa de luni, ulterior piaţa noastră decuplându-se de la parcursul ascendent al burselor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,16%, la 8.910,13 de puncte, săptămâna trecută, în vreme ce BET-XT, ce ilustrează evoluţia celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 1,06%, până la 792,95 de puncte.

S&P 500 la un nou maxim istoric

Sunt creşteri inferioare celor din pieţele internaţionale, care au propulsat principalii indici din Statele Unite la maxime istorice intra-day, iar în Europa STOXX 600 a atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni şi jumătate. Indicele paneuropean a urcat cu 5,13%, săptămâna trecută, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a crescut cu 4,78%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea a fost de 6,88%.

Peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average a avut un avans de 4,08%, în timp ce S&P 500 a crescut cu 2,16%. Pe contrasens, Nasdaq Composite, ce captează evoluţia acţiunilor companiilor de tehnologie, a avut un recul de 0,55%.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, a scris în raportul său săptămânal, publicat pe site-ul companiei de servicii financiare: "S&P 500 a încheiat săptămâna la un nou nivel record, iar la nivel global acţiunile au înregistrat a doua săptămână de câştiguri în urma ştirilor despre progresele privind dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19".

Acţiunile au crescut puternic luni, după ce Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor a avut o eficacitate de 90% în urma unui studiu realizat pe zeci de mii de voluntari, declanşând un val de speranţă şi optimism privind rezolvarea crizei sanitare şi accelerarea redresării economice.

"Sectoarele ciclice, care au fost afectate negativ de pandemie şi sunt mai sensibile la redeschiderea economiei au supraperformat săptămâna trecută, în timp ce sectoarele ce au beneficiat de pandemie au avut performanţe slabe. O rotaţie asemănătoare a avut loc între clasele de active, acţiunile companiilor mici şi a celor internaţionale depăşind performanţa acţiunilor companiilor mari din Statele Unite", a notat Craig Fehr.

Creştere de 2,12% pentru BET-BK, cea mai mare din rândul indicilor de la BVB

Este contextul internaţional în care, la Bucureşti, indicele compozit BETPlus a avut un avans de 1,14%, săptămâna trecută, la 1.333,36 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 2,12%, până la 1.692,15 puncte, cea mai mare creştere din rândul coşurilor de acţiuni de la BVB, apărută pe fondul evoluţiei titlurilor Erste Group Bank (EBS).

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "În mod evident, principalul factor declanşator al creşterii substanţiale a pieţelor din această săptămână (n.r. săptămâna trecută) a fost ştirea referitoare la posibilitatea apariţiei unui vaccin cu o eficacitate destul de mare. Dar, după şedinţa de luni, în piaţa noastră s-a manifestat o tendinţă descendentă, probabil şi în contextul în care a fost o săptămână plină de raportări financiare, iar astăzi (n.r. vineri) s-a publicat un raport referitor la starea economiei din trimestrul al treilea".

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, cu excepţia câtorva emitenţi (Impact Contractor & Developer, Patria Bank, Purcari Wineries, etc.), toate companiile importante de la BVB s-au prezentat în faţa invesitorilor cu situaţia financiară pentru primele nouă luni ale anului, cele mai aglomerate zile fiind 12 şi 13 noiembrie.

În trimestrul al treilea, PIB-ul ţării noastre a scăzut cu 6% faţă de cel din trimestrul al treilea din 2019, dar a înregistrat o creştere de 5,6% faţă de PIB-ul din trimestrul anterior, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este al doilea cel mai sever declin din rândul statelor Uniunii Europene pentru care există date, după cel al Spaniei (-8,7%), potrivit Eurostat.

"Sunt lucruri care cântăresc în ochii investitorilor atunci când iau decizii. Poate şi din acest motiv nu s-a mai simţit o reverberaţie pe întreaga bursă, ci doar punctual pe anumiţi emitenţi", este de părere Marcel Murgoci.

Acţiunile Erste Group Bank, vedetele conjuncturale ale bursei noastre

Simptomatic pentru corelarea diferenţiată cu pieţele externe, acţiunile Erste Bank, proprietarul BCR, s-au aflat în prim planul Bursei de Valori Bucureşti săptămâna trecută. Titlurile băncii austriece, listate secundar la Bucureşti, au încheiat şedinţa de vineri la preţul de 108,4 lei, echivalentul unui avans săptămânal de 22,37%, în ton cu evoluţia de la Viena, în timp ce valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 45,7 milioane de lei, cea mai mare din piaţa "regular".

Sector ciclic, pentru domeniul bancar există percepţia că va fi printre vedetele revenirii economice, fapt reflectat îndeosebi de evoluţia de luni când, pe fondul ştirii privind rezultatele studiului vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, preţurile acţiunilor băncilor europene au explodat, în mare parte cu aprecieri de două cifre. În scenariul unei reveniri relativ rapide a economiei, pe lângă ameliorarea naturală a indicatorilor financiari, există posibilitatea ca provizioanele constituite, ce acum deteriorează profitabilitatea instituţiilor de credit, să fie reversate, cu impact sporit asupra rentabilităţii băncilor.

Per ansamblu, în ultimele cinci şedinţe bursiere, indicele Euro STOXX Banks s-a apreciat cu aproape 20%, a doua cea mai mare creştere săptămânală din acest an.

Spre deosebire de Erste, băncile locale listate la Bursa de Valori Bucureşti nu s-au corelat la evoluţia sectorului la nivel european. Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cele mai lichide titluri de la BVB, au stagnat săptămâna trecută, la preţul de 2,03 lei, pe volume apropiate mediei zilnice a ultimei luni de tranzacţionare.

Vineri, instituţia de credit din Cluj şi-a prezentat rezultatele pentru primele nouă luni, respectiv un profit net consolidat de 1,057 miliarde de lei, cu 32,6% sub cel din primele trei trimestre ale lui 2019, pe fondul diminuării veniturilor dar, mai ales, al creşterii provizioanelor.

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cealaltă bancă din indicele BET, s-au apreciat săptămâna trecută cu 1,64%, la 12,4 lei, pe volume preponderent peste media zilnică a ultimei luni bursiere.

Apreciere de 5,8% pentru acţiunile OMV Petrom

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Sud-Estul Europei, s-au apreciat cu 5,77%, săptămâna trecută, până la 0,33 lei. Este un avans dat de aprecierea de luni, când titlurile SNP au crescut cu 7,85%, pe fondul unui volum peste media zilinică a lunii anterioare, în contextul aprecierii generale din pieţele de acţiuni şi a evoluţiei petrolului. Per ansamblu, cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent (relevant pentru piaţa europeană), cu scadenţa în ianuarie 2021, a urcat cu 8,44%, săptămâna trecută.

Tot în urma evoluţiei din prima zi a săptămânii, când au urcat cu 7,14%, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), ce reuneşte sub umbrela sa brand-urile Pizza Hut, KFC şi Taco Bell, s-au apreciat cu 5,88%, până la 12,6 lei, săptămâna trecută. Cu toate că pentru primele nouă luni Sphera înregistrează pierderi, în trimestrul al treilea compania a obţinut un profit net de 17,6 milioane de lei, primul din acest an.

De menţionat că, în şedinţa din 12 noiembrie, când operatorul lanţurilor de alimentaţie publică şi-a publicat rezultatele, volumul acţiunilor SFG a fost de 206.250 de titluri, cu mult peste media zilnică a ultimei luni, de circa 7.400 de unităţi, ceea ce trădează prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali.

Transelectrica (TEL) şi Electrica (EL) au cunoscut creşteri ale preţurilor acţiunilor săptămâna trecută, de 3,32% în cazul transportatorului de energie, la 24,9 lei, şi de 2,97% în cazul furnizorului şi distribuitorului de energie, până la 12,15 lei.

Aprecierile sunt date, în primul rând, de creşterile din prima şedinţă a săptămânii, când piaţa s-a aflat sub influenţa ştirii privind vaccinul. De asemenea, ambele companii au şi-au prezentat rezultatele financiare săptămâna trecută, cu avansuri substanţiale ale profitabilităţii.

Finlandezii de la KJK au vândut 8,6% din TeraPlast, printr-un plasament accelerat

La polul opus, acţiunile TeraPlast (TRP) s-au depreciat cu 10%, la 0,405 lei, într-o săptămână în care, finlandezii de la KJK Fund II SICAV-SIF au vândut, printr-un plasament privat accelerat, 8,6% din deţinerea de 10,04% pe care o aveau la producătorul de materiale de construcţii, prin KJK Balkan Holding. Oferta a fost derulată la preţul unitar de 0,38 lei, cu 11,21% sub referinţa din piaţa "regular". După tranzacţia din 12 octombrie, KJK a rămas cu o deţinere de 1,44% din TeraPlast.

Operaţiunea de piaţă a catalizat tranzacţii masive şi în piaţa "regular", în acea zi volumul fiind de 34,38 milioane de acţiuni, cel mai ridicat de la listarea companiei din iulie 2008, conform graficelor prezentate pe site-ul BVB.

De menţionat că, acţiunile TeraPlast se află de la începutul lui 2019 pe un trend ascendent ce a accelerat puternic din primăvara acestui an, pe fondul unui cumul de factori între care rezultatele financiare, anunţul privind vânzarea diviziei Steel a Grupului sau perspectiva acordării de dividende din rezultatul la nouă luni.

Acţiunile Romgaz (SNG) au avut un recul de 2,19%, până la 26,8 lei, într-o săptămână în care producătorul de gaze naturale a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, un profit net în scădere cu 20,5%, faţă de cel din aceeaşi perioadă a lui 2019.

Tot la capitolul scăderi, titlurile Transgaz (TGN) au avut un recul de 1,05%, săptămâna trecută, până la 284 de lei, pe volume cu mult sub media zilnică a ultimei luni bursiere. Compania a trecut pe pierdere în trimestrul al treilea, în timp ce pentru primele nouă luni ale anului a raportat un profit net în scădere cu 9%.

Evoluţii divergente pentru SIF-uri

SIF-urile au avut evoluţii diferite, situate între o creştere de 2,64% pentru SIF Muntenia (SIF4), la 0,7 lei şi o scădere de 0,61% în cazul SIF Transilvania (SIF3), până la 0,328 lei.

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia au cele mai mari discount-uri dintre preţul acţiunii şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), de 62,4%, respectiv de 61,3%, în timp ce SIF3 are un discount de 31,3%.

Cu o lună jumătate până la încheierea anului, SIF Oltenia nu are aprobate rezultatele financiare ale anului trecut, iar în ceea ce priveşte dividendele, din care deja o mare parte au fost plătite, situaţia este incertă. În prezent societatea are un singur conducător, (în condiţiile în care conform legislaţiei în vigoare, ASF acordă autorizaţia unui AFIA stabilit în ţara noastră doar dacă conducerea societăţii este asigurată de cel puţin două persoane), noul board votat în 29 octombrie fiind în proces de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au avut o apreciere de 0,76%, săptămâna trecută, la 1,325 lei, în timp discount-ul dintre VUAN şi preţul din piaţă este de 15,9%, puţin peste obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul FP.

Tranzacţii de 374,5 milioane de lei, peste valorile din săptămânile trecute

Cotaţiile în creştere au fost acompaniate şi de volume mai mari. Valoarea transferurilor realizate săptămâna trecută la BVB s-a ridicat la 374,46 milioane de lei, conform datelor prezentate de Prime Transaction, semnificativ peste valoarea înregistrată în ultimele trei săptămâni, dar totuşi sub cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie, când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei. De precizat că lichidiatea a fost ajutată şi de plasamentul cu titlurile TeraPlast, de 57 milioane de lei, precum şi de o tranzacţie "deal" în sumă de 30,1 milioane de lei cu acţiuni SIF1. Dar, chiar şi fără aceste transferuri, valoarea tranzacţiilor din ultimele cinci sesiuni bursiere a fost peste cea înregistrată în ultimele săptămâni.

Marcel Murgoci: "Este clar că există interes din partea investitorilor pentru titluri de stat"

După prima săptămână de la lansare, titlurile de stat Fidelis au cumulat subscrieri totale de circa 488 milioane de lei, echivalentul a puţin peste 100 milioane de euro.

"Investitorii au fost mulţumiţi de oferta din vară şi iată că statul a venit repede cu încă o ofertă. Până în acest moment se observă un ritm destul de bun al subscrierilor", spune Marcel Murgoci, adăugând: "Este clar că există interes din partea investitorilor pentru titluri de stat".

Pentru cele în lei, cu scadenţa de un şi dobânda de 3,5%, după prima săptămână subscrierile au fost de 124,3 milioane de lei, în timp în cazul celor cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 4% subscrierile totalizau 95 milioane de lei. Pentru cele denominate în euro, cu maturitatea de cinci ani şi dobânda anuală de 1,85%, subscrierile au fost de circa 55,2 milioane de euro.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se va încheia în data de 27 noiembrie, ulterior urmând să fie listate la BVB.

Craig Fehr: "Stimulii de politică monetară, combinaţi cu stimulente fiscale şi un eventual vaccin răspândit pe scară largă formează o combinaţie puternică, ce ar trebui să sprijine revenirea economică în 2021"

Am intrat în a doua jumătate a lunii noiembrie, iar sentimentul pieţelor financiare oscilează între optimismul privind vaccinul şi îngrijorările date de îmbolnăvirile şi decesele cauzate de Covid-19.

În opinia lui Craig Fehr de la Edward Jones Investments, creşterea noilor cazuri şi a spitalizărilor în urma infectării cu noul coronavirus va fi, probabil, principalul declanşator al fluctuaţiilor pieţei, în săptămânile următoare.

Ştirile încurajatoare privind vaccinul sunt în concordanţă cu perspectiva noastră privind redresarea economică sustenabilă până la şi pe parcursul anului 2021, dar incertitudinile pe termen scurt pot declanaşa volatilitate, mai spune analistul, adăugând: "Producţia în masă şi distribuţia pe scară largă a vaccinului va lua probabil luni, timp în care virusul va continua să modeleze direcţia economiei".

Prin rotaţia sectoarelor de săptămâna trecută, piaţa a reacţionat adecvat la noile ştiri crede Craig Fehr, care anticipează că, pe măsură ce expansiunea economică post-vaccin se va extinde, rotaţia se va accentua, sectoarele ciclice urmând să beneficieze de creşterea robustă a economiei.

"Stimulii de politică monetară, combinaţi cu stimulente fiscale şi un eventual vaccin răspândit pe scară largă formează o combinaţie puternică, ce ar trebui să sprijine revenirea economică pe parcursul anului 2021", notează analistul CFA.

Pentru Bursa de Valori Bucureşti, care săptămâna viitoare împlineşte 25 de ani de la prima şedinţă de tranzacţionare după ce în aprilie 1995 fusese fusese reînfiinţată ca instituţie de interes public, elementul de prim-plan din următoareale săptămâni ţine de creşterea ponderii în indicele MSCI Frontier Markets 100, în urma trecerii Kuweitului în liga pieţelor emergente.

Importanţa noastră în indice va urca de la 8% la 10,26% în cinci etape, pe parcursul unui an, ceea ce creează premise pentru creşterea volumului pentru acţiunile companiilor din indice - Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz, BRD-Groupe Societe Generale, Electrica, Transgaz şi probabil Transelectrica.

O mişcare asemănătoare s-a petrecut în luna mai a anului trecut, odată cu reclasificarea Argentinei ca emergentă MSCI, precum şi în luna septembrie din acest an, când FTSE Russell ne-a trecut în categoria pieţelor emergente secundare.

Tranzacţiile sunt realizate de ETF-urile care urmăresc aceşti indici, pentru a le reflecta noua structură. Cum reclasificarea Kuweitului va deveni efectivă la 1 decembrie, 30 noiembrie este zi liberă la BVB, iar 28 şi 29 noiembrie sunt sâmbătă şi duminică, este de aşteptat ca cele mai mari volume să apară în sesiunea din 27 noiembrie, după cum ne-a spus recent Alexandru Ilisie, Director de Investiţii în cadrul OTP Asset Management.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Recomand documentarul: "Docu - The Crash of 1929" il gasiti pe youtube.

    Un deceniu de prosperitate toti il considerea o noua era; toate vor merge in sus.  

    Ca in 1918-1929 .. bursa e pe maxime, investitorii sofisticati ii ard pe investitorii incepatori aruncati in piata.  

    In romania bursa saracului este "imobiliarul"!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb