ANALIZĂ SĂPTĂMÂNALĂ Declin pentru indicii BVB, înaintea sezonului raportărilor financiare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 octombrie 2020

Declin pentru indicii BVB, înaintea sezonului raportărilor financiare

Rulaj de 138 milioane lei, cu mult sub cel aferent săptămânilor din februarie şi martie, când cotaţiile au suferit picaje puternice

Craig Fehr, Edward Jones Investments: "Se pare că piaţa reflectă perspectiva unei victorii a lui Biden, care deşi probabil va creşte taxele, este posibil să vină şi cu un pachet de susţinere economică mai mare"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au cunoscut scăderi, în săptămâna tocmai încheiată, înainte de începerea perioadei de raportări ale companiilor pentru trimestrul al treilea, coşurile de acţiuni continuând corecţia trendului ascendent dezvoltat de cotaţii după căderile masive din perioada februarie-martie a acestui an, cauzate de vân­zările declanşate de răspândirea pandemiei de Covid-19 pe întregul glob.

BET, indicele fanion al bursei noastre, ce ilustrează parcursul celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,9%, la 8.795,07 de puncte, în timp ce BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 0,63%, la 786,4 puncte.

Echipa de la Prime Transaction a punctat, în raportul său săptămânal: "Bursa de la Bucureşti s-a corelat la evoluţiile pieţelor internaţionale şi a închis pe minus. Indicele BET a scăzut în primele patru zile de tranzacţionare din săptămână. Criza medicală din România nu dă semne de încetinire, iar numărul cazurilor de persoane infectate cu virusul Covid-19 înregistrează niveluri record".

Scăderi pentru pieţele din Europa şi Statele Unite

Indicele pan-european STOXX 600 a avut un recul de 1,36%, săptămâna trecută, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a coborât cu 2,04%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, deprecierea a fost de 1%.

În primele patru şedinţe ale săptămânii, principalele pieţe din Europa au scăzut ca efect al noilor restricţii impuse pentru combaterea pandemiei, notează cei de la Prime Transaction, adăugând: "Bursele europene au recuperat o parte din scăderi (n.r. vineri) datorită raportărilor financiare pozitive, în special din partea producătorilor de automobile".

Peste Atlantic, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale,

indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 0,95%, în timp ce S&P 500 s-a depreciat cu 0,53%, iar Nasdaq Composite a avut un declin de 1,06%.

Piaţa s-a concentrat pe negocierile de la Washington pentru o nouă rundă de stimuli fiscali de susţinere a economiei înainte de alegerile din 3 noiembrie.

Mike Katz, partener la Seven Points Capital, a spus citat de CNBC: "Cred că toată lumea aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Este multă frământare în ceea ce priveşte stimulii şi fiecare ştire face ca piaţa să se mişte puţin, dar fără urmări de amploare, pentru că nu avem o imagine clară".

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor s-a arătat optimistă în public privind şansele unui alt pachet de susţinere economică, cu toate că aproape numai este timp până la alegeri ca măsurile să devină lege, notează Marketwatch.

Dar, Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a spulberat speranţele privind adoptarea unui pachet de ajutor pe termen scurt.

"Chiar dacă s-ar ajunge la o înţelegere în următoarele zile, ar fi foarte greu de implementat (...) Mingea nu prea se mişcă acum", a spus Kudlow vineri la Bloomberg, adăugând că încă există o serie de aspecte divergente între Casa Albă şi democraţi.

BET-BK, singurul indice în creştere, ajutat de evoluţia acţiunilor Erste

Este contextul internaţional pe fundalul căruia, la Bucureşti, indicele compozit BETPlus s-a retras cu 0,9%, la 1.316,62 de puncte, săptămâna trecută, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a fost singurul coş de acţiuni de la BVB care s-a apreciat, în ultimele cinci sesiuni de tranzacţionare benchmark-ul înregistrând un avans de 0,24%, până la 1.655,59 de puncte, îndeosebi pe fondul aprecierii de 2,89% a titlurilor Erste Group Bank (EBS).

Banca austriacă, listată secundar la Bucureşti, intenţionează să propună acţionarilor, în adunarea din 10 noiembrie, alocarea unui dividend de 0,75 euro/titlu, din profitul anului 2019, distribuţie condiţionată de ajustarea recomandării actuale a Băncii Centrale Europene ca instituţiile de credit din zona euro să nu plătească dividende în timpul pandemiei de Covid-19.

Rulajul a fost redus, în ton cu cel înregistrat în ultima lună şi jumătate, ilustrând probabil, parţial, starea de aşteptare în care se află piaţă, înainte de sesiunea raportărilor financiare care va debuta astăzi.

Săptămâna trecută, valoarea transferurilor realizate la BVB a fost de numai 138,03 milioane de lei, conform datelor prezentate de Prime Transaction, atât sub cea din săptămâna anterioară, de 173,2 milioane lei, şi cu mult mai mică decât cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie, când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Apreciere de 8,1% pentru TeraPlast, în aşteptarea propunerii de dividende suplimentare

Cu creştere a preţului acţiunilor de 8,1%, până la 0,427 lei, titlurile TeraPlast (TRP) au marcat cel mai bună evoluţie din BET, săptămâna trecută, pe fondul unor volume zilnice preponderent peste media ultimei luni de tranzacţionare.

Aprecierea vine în conidiţiile în care, astăzi, producătorul de materiale de construcţii îşi va publica rezultatele aferente trimestrului al treilea al anului, TeraPlast fiind unul dintre puţinii emitenţi de la BVB ce au înregistrat creşteri importante ale profiturilor, în acest an.

În plus, conducerea companiei care recent a fost inclusă în componenţa indicelui FTSE Micro Cap, are în vedere distribuirea de dividende din rezultatele primelor nouă luni şi din rezerve. Propunerea finală urmează să fie comunicată astăzi, estimarea iniţială înaintată la finele lunii august fiind de 44-48 milioane lei.

De altfel, în 2020, acţiunile TeraPlast au avut cea mai bună evoluţie din indicele BET, de la începutul şi până la finele săptămânii trecute randamentul tiitlurilor TRP fiind de aproape 100%, luând în calucul şi distribuţia de acţiuni gratuite.

Acţiunile Alro Slatina (ALR) au urcat cu 4,88%, la 2,04 lei, săptămâna trecută, îndeosebi pe fondul aprecierii de vineri, de 4,08% când, după creşteri succesive de preţ, un pachet de 48.700 de acţiuni (peste jumătate din volumul zilnic), a fost schimbat la 2,08 lei/unitate, maximul zilei, ceea ce indică către operaţiuni ale investitorilor instituţionali.

După căderea din februarie-martie, acţiunile producătorului de aluminiu din Slatina s-au înscris pe o tendinţă de creştere dar, pe termen lung, acţiunile ALR se află pe un trend descendent, creionat din a doua parte a anului 2018, după eşecul ofertei publice de vânzare demarată de Vimetco şi Conef pentru un pachet de cel mult 53,77% din acţiunile emitentului.

Titlurile MedLife au urcat cu 2,36%, săptămâna trecută, la 39,1 lei, pe fondul unui rulaj redus, în toate cele cinci şedinţe de tranzacţionare volumul fiind sub media zilnică a ultimei luni. Prestatorul de servicii medicale private derulează în prezent un program de răscumpărare de acţiunii proprii, operaţiune de natură să ofere sprijin cotaţiei.

Tot pe volume reduse, cu mult sub media ultimei luni de tranzacţionare, acţiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 1,74%, săptămâna trecută, la 23,4 lei.

Evoluţii diferite pentru acţiunile celor două bănci din BET

Cele două titluri bancare din BET au avut evoluţii divergente, acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) înregistrând o creştere de 1,65%, la 12,32 lei, într-o săptămână în care, la Paris, titlurile Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, s-au apreciat cu 5,72%.

În sens invers, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 3,13%, până la 2,015 lei, numitorul comun al celor două titluri fiind lichditatea slabă, în comparaţie cu cea obişnuită pentru aceşti emitenţi.

La capitolul scăderi, acţiunile Romgaz (SNG) au înregistrat un recul de 2,86%, în ultima săptămână, la 27,15 lei, într-o mişcare de continuare a tendinţei descendente pe care s-au înscris titlurile producătorului de gaze naturale după data ex-dividend, de la începutul lunii iulie.

Acţiunile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE), companie a cărei activitate este afectată de măsurile impuse pentru limitarea pandemiei, au scăzut cu 0,91%, la 21,8 lei, ieşind în evidenţă volumul înregistrat în şedinţa din 21 octombrie, de circa 45.600 de titluri, cel mai ridicat de la finele lunii august până în prezent, ce indică către prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali.

Scădere de 0,92% pentru BET-FI, pe fondul deprecierii acţiunilor Fondul Proprietatea

Indicele financiar BET-FI s-a retras cu 0,92%, la 39.810,61 de puncte, săptămâna trecută, declin imprimat de scăderea acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), care au coborât cu 2,64%, până la 1,29 lei.

De la începutul lunii, jucătorii din piaţă manifestă o anumită lipsă de interes pentru titlurile fondului închis de investiţii, fapt evidenţiat prin volumele foarte reduse în comparaţie cu cele obişnuite pentru FP, în ciuda faptului că emitentul derulează în prezent cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare.

SIF-urile au avut evoluţii diferite, săptămâna trecută, situate între o creştere de 2,07%, la 1,235 lei, pentru SIF Moldova (SIF2), societate ce derulează o operaţiune de răscumpărare de acţiuni proprii, şi o scădere de 2,12%, până la 1,85 lei, în cazul SIF Oltenia (SIF5), emitentul din Craiova fiind în prezent fără Consiliu de Administraţie şi fără director general, după votul acţionarilor din data de 12 octombrie.

TeraPlast, OMV Petrom şi Turbomecanica - cele mai importante companii ce îşi prezintă rezultatele trimestrului al treilea, în această lună

Începe sezonul raportărilor financiare aferente celui de-al treilea trimestru al anului, respectiv al primelor nouă luni, iar după TeraPlast (TRP), următoarele companii importante de la BVB care se vor prezenta în faţă investiorilor cu situaţia pentru perioada ianuarie-septembrie 2020 sunt OMV Petrom (SNP), în 29 octombrie, şi Turbomecanica (TBM), în 30 octombrie.

Urmează Erste Group Bank (EBS) în data de 2 noiembrie, BRD în 5 noiembrie, pentru ca în 12, 13 şi 16 noiembrie să vină o avalanşă de rezultate financiare.

La finele săptămânii trecute, agenţia de evaluare Moody's nu a luat o decizie în privinta ratingului ţării noastre, astfel încât acesta rămâne la Baa3 cu perspectivă negativă. O eventuală retrogradare ar fi însemnat trecerea României în categoria "junk" - nerecomandată investiţiilor, cu impact negativ asupra costurilor de finanţare a datoriei suverane.

În plan extern, pricipalul element asupra cărora îşi aţintesc pieţele atenţia în viitorul apropiat este confruntarea din SUA dintre preşedintele actual, republicanul Donald Trump, şi democratul Joe Biden, care în prezent conduce în sondaje.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, a scris în raportul său săptămânal, publicat pe site-ul companiei de servicii financiare: "Alegerile contează dar, după ce va dispărea frenezia din jurul acestui moment, evoluţia economiei şi a câştigurilor companiilor vor fi motoare mult mai puternice, şi pe perioade mai lungi, pentru performanţa pieţei".

În opinia sa, 3 noiembrie poate fi privit ca un moment important în peisajul politic al Statelor Unite, dar din perspectivă investiţională, contează mai mult perioadele mai ample de timp, nu momentele singulare.

"Se pare că piaţa reflectă perspectiva unei victorii a lui Biden, care deşi probabil va creşte taxele pentru companii şi persoane cu venituri ridicate, ar putea să vină şi cu un pachet de susţinere economică sau/şi program de dezvoltare a infrastructurii mai mare, ceea ce ar da un impuls PIB-ului pe termen scurt", a punctat analistul de la Edward Jones.

Dar, indiferent de programele monetare şi fiscale de susţinere economică, problema principală rămâne pandemia de Covid-19 care se răspândeşte tot mai tare atât în ţările Europei cât şi în Statele Unite, la finele săptămânii trecute SUA înregistrând un număr record de îmbolnăviri.

În acest context, probabil până la găsirea unui vaccin eficace, redresarea economiilor rămâne problematică, cu ameninţări asupra evoluţiilor pieţelor de capital.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. dividende mici si din ce in ce mai mici pana in sem 2/ 2022

    1. Pentru actionari nu e ceva imbucurator, dar pentru multe companii ar fi bine sa nu dea deloc.

      Dividendele sunt o tzeapa, se corecteaza pretul actiunii cu de 2x mai mult valoarea dividendului imediat dupa divident.. Vezi Banca Transilvania cum a luat-o hotarat la vale.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb