Analiza Saxo Bank arată că indicele ţiţeiului WTI a ajuns în zona de 60 de dolari per baril, după ce a recuperat de la valoarea de 42 dolari din luna martie, iar media de preţ în tranzacţionările din ultimele 40 de zile a fost de 59,65 dolari per baril, potrivit unui document transmis astăzi redacţiei.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a renunţat să mai intervină în preţ, concentrându-se pe recâştigarea cotei de piaţă globale pe care a pierdut-o din 2003 încoace, când preţul a început să cadă. Acţiunea a fost coordonată şi cerută pentru a contracara producţia din SUA care a cunoscut un impuls deosebit în ultimul deceniu prin noua, dar costisitoarea tehnologie de fracking.
OPEC a reuşit să crească producţia peste ţinta propusă, fără să afecteze preţul. Asta s-a putut realiza şi datorită blocării relative a producţiei din SUA şi a faptului că a crescut şi cererea, după un 2014 foarte slab.
Indicele Brent a fost de asemenea calm, dar Saxo Bank precizează că ne putem aştepta la surprize pentru că pragul Brent este mai reactiv la variaţiile de stocuri, acum că mai multe state membre OPEC au crescut producţia. Drept rezultat, avem un premium contractat peste WTI de doar 3,5 dolari per baril, iar spreadul dintre contractile futures contractate pe o lună şi cele pe luna viitoare sunt cele mai mari pe Brent, din această perioadă.
De asemenea, Saxo Bank menţionează că potenţialul de creştere a preţului ţiţeiului arată că producţia SUA a început, în sfârşit, să mai domolească ritmul, în timp ce singurul risc de scădere ar fi o înţelegere cu Iranul privind programul nuclear. Reacţia pieţei la ambele situaţii nu pare să depăşească marja a 5 dolari pe baril în preţ.
Oficialii Saxo Bank preconizează că pe măsură ce vom intra în trimestrul al treilea, riscul unei scăderi va creşte, pentru că vor apărea cererile sezoniere de ţiţei, în timp ce rafinăriile din SUA, Asia şi Orientul Mijlociu vor începe să reducă producţia.