ANALIZĂ SAXO BANK: Petrolul creşte, argintul se prăbuşeşte

Bănci-Asigurări / 8 februarie 2021

Petrolul creşte, argintul se prăbuşeşte

A fost o altă săptămână dramatică pe pieţele financiare, acţiunile globale tranzacţionându-se aproape de maximele istorice, pe măsură ce profiturile companiilor revin şi băncile centrale rămân susţinătoare pe fondul pandemiei, în timp ce în SUA, preşedintele Biden face presiuni pentru a-şi vedea pachetul de stimulente aprobat. Toate acestea la doar o săptămână după ce pieţele bursiere au suferit o scurtă corecţie ca răspuns la îngrijorarea că atacul inspirat de Reddit asupra stocurilor scurtate şi a argintului ar putea destabiliza pieţele şi ar putea declanşa o criză de cash similară cu ceea ce am experimentat la începutul anului 2020, în primele etape ale pandemiei.

Mărfurile se tranzacţionau mai mult concentrate în cea mai mare parte în metale preţioase, unde argintul a suferit o corecţie brutală în urma încercării eşuate şi fundamental greşite de a forţa un short inexistent. Corecţia argintului s-a adăugat slăbiciunii aurului, întrucât acesta din urmă s-a străduit să se apere împotriva unui dolar care a atins cel mai înalt nivel din octombrie şi de o reînnoire a randamentului obligaţiunilor, în această etapă, în principal în spatele creşterii recuperării SUA şi a aşteptărilor de creştere economică în loc de creşterea inflaţiei.

Cu toate acestea, inflaţia este deja în creştere, aşa cum se observă, prin costuri mai mari pentru alimente şi combustibili, precum şi blocaje în liniile globale de transport şi aprovizionare, ceea ce impune costuri mai mari. Acestea din urmă conduc la o creştere de trei până la patru ori a costului transportului mărfurilor în containere din China către restul lumii, adăugând în acelaşi timp un cost suplimentar produselor alimentare deja în creştere, cum ar fi soia şi porumbul. Inflaţia - suntem convinşi - va continua să crească în lunile următoare, mai ales odată ce titlurile din presă încep să reflecte creşterea de la an la an a costurilor cu combustibilul, care a început în aprilie anul trecut.

O săptămână puternică pentru sectorul energetic, cu tranzacţionarea ţiţeiului în creştere cu 8%, în timp ce gazele naturale au crescut cu 17% din perspectiva prognozelor de vreme rece şi o reducere săptămânală neobişnuit de mare a stocurilor. Între timp, ţiţeiul Brent se îndreaptă spre nivelul rezistenţă la 60 USD / baril. Cererea speculativă rămâne fermă, cu un sprijin suplimentar din partea poftei de risc continuate observată pe pieţele bursiere ridicate.

În plus, piaţa are preţuri din ce în ce mai mari, considerând că scăderea preţurilor de anul trecut, împreună cu concentrarea sporită a investitorilor asupra guvernanţei de mediu, sociale şi corporative (ESG), ar putea duce la o viitoare deficienţă din cauza lipsei investiţiilor în explorare. Cu toate acestea, înainte de a ajunge la această etapă, cererea globală trebuie să îşi revină de la actualele 94 de milioane de barili / zi la 100 de milioane pe zi înregistrate acum un an, în timp ce OPEC+ creşte încet cu 7 milioane de barili/zi de producţie încă plafonată.

Creşterea singuratică a argintului, inspirată de teoriile conspiraţiei şi de comercianţii prost informaţi din grupul r/WallStreetBets (WSB) de pe Reddit, aproape că s-a încheiat înainte de a începe. După ce nu a reuşit să depăşească 30 USD/uncie, ideea de tranzacţionare s-a prăbuşit rapid. Dar, din păcate, nu înainte de a fi aspirat 3.500 de tone de noi investiţii în fonduri tranzacţionate la bursă, dintre care majoritatea sunt acum... sub apă. Acumularea de poziţii în ETF-uri pe o perioadă de trei zile a depăşit suma cumpărată în ultimele... şapte luni!

Fără un sprijin puternic din partea aurului, care, în schimb, a scăzut ca răspuns la un dolar mai puternic şi la creşterea randamentelor obligaţiunilor, creşterea argintului a fost sortită eşecului.

În timp ce primele pentru monedele de argint şi lingourile mici din cauza cererii puternice de vânzare cu amănuntul au crescut, forţând astfel cumpărătorii nefericiţi să plătească o primă uriaşă şi potenţial de pierdere peste pragul determinat, LBMA din Londra a raportat că un miliard de uncii sau 28.350 de tone de argint au fost tranzacţionate luneatrecută, pe piaţa spot din Londra. În ciuda faptului că a fost triplu faţă de nivelul din ultimele luni, LBMA a declarat că "pe parcursul acestei perioade, piaţa a continuat să demonstreze lichiditate şi durabilitate şi nu au apărut probleme care să afecteze tranzacţionarea, decontarea sau eficienţa licitaţiei zilnice a preţurilor".

În ciuda căderii recente, menţinem o perspectivă bullish asupra metalelor preţioase. Vedem concentrarea reînnoită a inflaţiei şi o potenţială inversare a forţei recente a dolarului ca factori cheie care, în cele din urmă, vor contribui la atragerea cumpărărilor către aur şi mai ales către argint, având în vedere utilizarea sa în aplicaţii industriale. Nu în ultimul rând, în industria panourilor solare, care ar putea oferi o creştere a cererii, întrucât tot mai multe guverne susţin în mod activ transformarea ecologică.

După ce s-a prăbuşit cu 14% faţă de vârful de luni, argintul a reuşit să găsească suport înainte de 26 USD / uncie. Între timp, aurul rămâne blocat într-o tendinţă descendentă de la maximul din august, cu rezistenţă în prezent la 1830 dolari, urmată probabil de 1875 dolari/uncie. Suportul rămâne minimul de la începutul lunii decembrie, la 1765 USD, ceea ce este egal cu pierdereaa 50% din creşterea din martie 2020 până în august, anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb