Investitorii individuali de la BVB ar putea subscrie în jur de 30% dintr-o Ofertă Publică Secundară prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) va vinde o participaţie de cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica, estimează analiştii TradeVille.
Creşterea cu 24% a numărului de investitori individuali în România în 2021, precum şi interesul ridicat faţă de listările unor companii din sectorul energetic, manifestat prin suprasubscrieri substanţiale, se numără între principalele argumente pentru asigurarea unei tranşe de retail cât mai consistente la listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi cea mai profitabilă companie deţinută de Statul român în proporţie de 80%, potrivit unei analize TradeVille.
În mod tradiţional, pe pieţele de capital dezvoltate, investitorii de retail puteau subscrie circa 10% din acţiunile unei oferte, în timp ce investitorilor instituţionali - cu putere de cumpărare mai ridicată - le era rezervat restul de 90%. În ultimii ani, participarea retail-ului a crescut din ce în ce mai mult, pe fondul dezvoltării aplicaţiilor de tranzacţionare şi al uşurinţei cu care se poate investi la bursă, inclusiv în România.
Trendul este la fel de pronunţat şi pe alte pieţe emergente, precum Polonia şi India, iar în România, interesul pentru listările marilor companii de stat din sectorul energetic s-a manifestat încă din perioada 2013-2014. Deşi tranşele alocate investitorilor de retail - Nuclearelectrica (SNN) - 15%, Romgaz (SNG) - 20% şi Electrica (EL) - 21% - au fost generoase, s-au înregistrat suprasubscrieri însemnate (SNN - de până la 5,6 ori; SNG - de 17,7 ori; EL - de peste 8 ori).
Anul trecut, cu ocazia listărilor unor companii antreprenoriale, acest interes al investitorilor de retail a fost reconfirmat. La IPO-ul Transport Trade Services (TTS), investitorii de retail au avut rezervate 20% din acţiuni, iar la One United Properties (ONE) - 37%, un nivel record pentru BVB, au precizat analiştii TradeVille.
Potrivit evaluării făcute de acţionarul FP, 15% din Hidroelectrica ar valora peste 2,3 miliarde USD, ceea ce va reprezenta o tranzacţie de dimensiuni mari nu doar pentru BVB, ci chiar la nivel internaţional. Din estimările echipei de Analiză şi dialogul permanent al brokerilor TradeVille cu investitorii rezultă că interesul investitorilor de retail este ridicat şi ar fi nevoie de o tranşă rezervată mai mare decât la IPO-urile SNN, SNG şi EL. Mai mult, întrebările unor persoane care nu au investit până acum despre "Cum pot cumpăra acţiuni la Hidroelectrica?" au devenit tot mai numeroase în ultimele săptămâni.
"Din moment ce listarea Hidroelectrica este estimată a fi cea mai mare listare de pe BVB şi aşteptarea investitorilor de retail este să aibă acces la o tranşă cât mai consistentă, care s-ar putea situa în jur de 30%, potrivit analizelor TradeVille. Investitorii individuali ar contribui la free float-ul noului emitent, ar ajuta la o evaluare corectă şi ar putea susţine preţul după listare. Mai mult, posibilitatea de a deţine acţiuni la cea mai valoroasă companie din România ar spori interesul românilor pentru piaţa de capital şi ar consolida interesul în creştere pentru plasamentele bursiere, constatat în ultimii ani." - Georgiana Androne, Senior Broker, TradeVille
Fondul Proprietatea, care îşi poate vinde integral deţinerea de aproape 20% în Hidroelectrica în această Ofertă Publică Secundară, a pledat încă de la început pentru listare duală: Bursa de Valori Bucureşti şi încă o piaţă secundară internaţională de prestigiu, de exemplu London Stock Exchange.
În general, o listare duală creşte vizibilitatea şi lichiditatea acţiunilor pentru un grup mai larg de investitori, iar în cazul unei majorări de capital, compania poate atrage fonduri pentru investiţii şi de la jucători din afara pieţei de acasă. În plus, ca eveniment unic în domeniul energiei verzi din Europa, oferta ar aduce o acoperire mai bună pentru Hidroelectrica şi România deopotrivă în mass-media globală şi în cercetarea de investiţii a marilor bănci internaţionale, încurajând în mod potenţial includerea pieţei noastre de capital în categoria pieţelor emergente şi pentru furnizorul de indici globali MSCI.
Cei interesaţi de cea mai mare listare pe BVB, aşteptată pentru trimestrul al IV-lea din 2022, au posibilitatea de a se pregăti, din timp, deschizându-şi un cont de tranzacţionare la TradeVille, putând subscrie online sau direct din aplicaţia mobilă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 13:21)
30%?? Asta ar fi horror. Ceva frumos ar fi ca institutionalii sa poata lua maxim 10%, iar populatia restul.
Apoi, daca vor mai vrea, sa cumpere frumos din piata, ca sa urce pretul (ca tot cu bani furati ar face-o), sa faca lumea profit. q.e.d.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 13:32)
nu cred ca va fi bataie la un per de peste 16, inflatie galopanta si previziuni de profit in scadere, in plus banii nu vor merge la hidroel pentru investitii. Singurul lucru pe care il da de inteles FP e ca vrea sa-si maximizeze profitul iar o listare la Londra nu cred ca va prosti pe multi
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 14:01)
Unde scrie per 16?
Ca nu prea îmi vine a crede...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 14:13)
CRED CA E PESTE 20 per si asta la un pret al energiei electrice record..
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 17:06)
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al României, fiind de altfel şi cea mai profitabilă companie de stat, şi-a bugetat pentru 2022 venituri totale de 7,4 miliarde de lei, în urcare cu 11% faţă de cele realizate în 2021, în timp ce profitul net este estimat la 2,9 mld. lei, minus 8% faţă de cel de 3,16 mld. lei din 2021.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 17:15)
șa o evaluare de 72 mld lei, cum spune fp, iese per de 22,8. viseaza unii frumos ca se va lista hdr la stfel de evaluari cu randament la dividend de 3%
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 13:34)
Toata luna Aprilie tranzactii 650 milioane lei pe segmentul Actiuni piata reglementata BVB.Adica 130 m E.
Daca se deconteaza si oferta de titluri de stat nu inseamna ca la BVB se fac tranzactii .Se vnd titluri de mialiarde si doar se deconteaza,o singura data prin platforma BVB.Daca numaram asta la tranzactii ne dam bonusuri.Daca numaram care e valoarea titlurilor schimbate prin BVB (fara decontarea one-time cu statul vanzator) ne apuca rasul.
Asa ca daca vorbim despre interesul in crestere ar fi bine sa vedem valoarea tranzactiilor in declin puternic,asa,cam cat se tranzactioneaza pe o zi intr-o tara UE cu economie din aceeasi liga cu a Romaniei.
Daca ei cred ca retalul aduce atatia bani la IPO ar fi bine sa inceapa de azi cu publicitatea agresiva pe TV si online ca sa faca oferta prin decembrie!
Care suprasubscriere la celelalte IPO?Ca erau 2-3000 de investitori si se strangea de 8x cu SGB sau asumare decontare de catre SSIF pentru clientii mari si smecheri.
La BVB nu se tranzactioneaza nimic,ne uitam la cifre care includ decontari obligatiuni si ne pacalim singuri.Pai aia care cumpara titluri de stat sunt target Hidroelectrica sau mai stiu eu ce actiune?E acelasi profil de risc?
Sunt obligatiuni corporative listate formal de valori foarte mari si nu se tranzactioneaza nimic pe ele.Din pacate unele o sa aiba o singura deconare ca la aia finala o sa scrie default.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 14:09)
Ca bine zici, asteptam si articolul cu obligaţiunile Vivre Deco si Tradeville.
4. In
(mesaj trimis de sabin în data de 02.05.2022, 14:14)
8 ani de cand am cumparat actiuni la "renumita" EL am pierdut 2,7 lei/actiune...Cum sa ma mai bag in asa ceva sau sa sfatuiesc pe cineva sa vina cu banii la BVB?
5. Hold !
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 16:24)
Ca unul care a intrat la IPO SNG, SNN, SFG va dau un sfat: NU faceți ca mine !
Așteptați minim 2-3 luni sa facă piața prețul, sa vedem și noi "perla coroanei" cu ce P/E se lauda în raportări, etc.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 20:23)
asta este niste praf intre ochi de la tradeville..parfum pt fraieri.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 20:39)
De fapt, daca citim raportulanual al fp, hidro este evaluat la 42,5 mld lei,