ANALIZĂ WIIW PENTRU 2014 Investiţiile străine directe în Rusia se vor reduce la jumătate

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2014

Investiţiile străine directe în Rusia se vor reduce la jumătate

Fluxurile de investiţii străine directe (ISD) în Rusia se vor reduce, în 2014, la jumătate comparativ cu anul trecut, în condiţiile în care conflictul acestei ţări cu Ucraina determină companiile să-şi amâne expansiunea, potrivit Institutului pentru Studii Economice Internaţionale de la Viena (WIIW).

Conform analizei WIIW, investiţiile străine directe în Rusia vor scădea la 30 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari) anul acesta, de la 59,7 miliarde de euro în 2013. Declinul este cel mai important din Europa de Est, arată WIIW, care menţionează că intrările de capital din cele 23 de ţări din Europa de Est vor scădea la 72,9 miliarde de euro anul acesta, de la 97,3 miliarde de euro anul trecut.

"Regiunea este expusă la doi factori principali care duc investiţiile străine în direcţii opuse", a declarat Gabor Hunya, cercetător la WIIW, adăugând: "Unul este reprezentat de accelerarea creşterii economice, care alimentează ISD, iar celălalt - de conflictul Ucraina-Rusia, care reduce expansiunea economică şi sporeşte riscul investiţional în ţările afectate".

Redresarea din Europa de Est, după impactul crizei datoriilor din zona euro, este pusă în pericol de faptul că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sancţionează Rusia pentru acţiunile preşedintelui Vladimir Putin în ţara vecină, Ucraina. Luna trecută, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a redus previziunile de creştere economică a regiunii în 2014 la 1,4%, de la 2,7%, cât preconiza în luna ianuarie. Modificarea a venit pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Intrările de ISD în Rusia au scăzut în primul trimestru şi au fost "slabe" în naţiunile baltice şi Bulgaria - membrii UE cei mai dependenţi de comerţul cu Rusia, conform WIIW.

Aşteptările arată că, în Ucraina, investiţiile vor scădea, probabil, cu 47% anul acesta, la 1,5 miliarde euro. BERD anticipează că economia ţării va scădea cu 7% în anul curent.

WIIW: Cele 11 state membre UE din estul Europei vor atrage ISD de 21,6 miliarde euro în acest an, comparativ cu 12,7 miliarde euro în 2013, când intrările au scăzut cu 65%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb