Grupurile petroliere din lume au tăiat cheltuieli de circa 400 de miliarde de dolari care erau destinate noilor proiecte de ţiţei şi gaze, ca urmare a declinului masiv al cotaţiilor ţiţeiului, estimează compania de analiză "Wood Mackenzie", arătând că această situaţie va afecta producţia viitoare de profil.
Conform "Wood Mackenzie", 68 de proiecte majore din sectorul upstream, în sumă de 380 de miliarde de dolari, au fost îngheţate, iar amânarea acestor investiţii va "lăsa sub pământ" echivalentul a 27 de miliarde de barili de petrol şi gaze viabili din punct de vedere comercial.
"Wood Mackenzie" consideră că amânarea proiectelor noi vor lipsi piaţa de 1,5 milioane de barili de petrol pe zi până în 2021 şi aproape 3 milioane de barili pe zi până în 2025.
Cele mai afectate zone de această amânare a proiectelor sunt Canada, Angola, Kazahstan, Nigeria, Norvegia şi State Unite, conform studiului companiei amintite.
"Impactul preţurilor scăzute de pe piaţa petrolului asupra planurilor companiilor a fost brutal", a declarat Angus Rodger, analist la "Wood Mackenzie", care menţionează că, în loc să se concentreze pe găsirea de noi surse de petrol şi gaze, marile socierăţi sunt atente la modalitatea prin care "să elibereze capital ca să supravieţuiască la preţurile actuale".
Cotaţia petrolului a pierdut aproape 70% faţă de vârful atins în iunie 2014, de circa 108 dolari/baril.
Preţul petrolului Brent, de referinţă pe piaţa din Londra, a scăzut ieri, pentru scurt timp, sub pragul de 30 de dolari/baril, pe fondul îngrijorării investitorilor că Iranul va contribui la amplificarea supraofertei din piaţă, după ridicarea sancţiunilor din partea Occidentului.
Cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în februarie a atins, ieri, un minim de 29,73 dolari/baril, dar ulterior s-a mai redresat, atingând 30,76 dolari/baril (+1,5% faţă de ziua anterioară).
La Bursa din New York, preţul petrolului cu livrare în februarie era de 30,82 dolari barilul la ora 07.56, în urcare cu 1,1% faţă de ziua precedentă, când coborâse până la 29,93 dolari/baril.
"Majoritatea reticenţei investitorilor este provocată de îngrijorarea legată de ridicarea sancţiunilor impuse Iranului. Se pare că a declanşat panică în vânzarea de petrol Brent. Nu aş fi surprins dacă preţul va continua să scadă spre 25 de dolari pe baril", declară Daniel Ang, analist la "Phillip Futures". În opinia sa, evoluţia preţurilor va depinde de momentul în care vor fi ridicate sancţiunile împotriva Iranului şi cel în care această ţară va putea să-şi majoreze livrările de petrol.