Indicele volatilităţii a cunoscut o creştere de 125% de la începutul lunii iulie până la vârful săptămânii încheiate, iar piaţa de capital românească a urmat acelaşi tipar binecunoscut: când pe pieţele dezvoltate scăderile ating 4-5%, bursa noastră scade cu 7-8%, se arată într-o analiză X-Trade Brokers.
"Este un efect al lipsei de lichidităţi. Scăderile sunt mai adânci la noi, deşi de obicei şi revenirile sunt mai spectaculoase decât pe pieţele dezvoltate. Se vede însă pe piaţă lipsa de încredere a investitorilor locali, care acţionează aproape întotdeauna în siajul capitalurilor străine, deşi uneori legăturile reale nu sunt deloc puternice", a afirmat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Aurul a fost câştigătorul principal al situaţiei dificile din pieţe: metalul a mers din record în record, apropiindu-se luni de pragul de 1.900 de dolari/uncie.
În ceea ce priveşte România, majoritatea indicatorilor economici au evoluat într-un sens satisfăcător - creşterea PIB, care rămâne în limitele întrevăzute, deficitul bugetar, inflaţia etc. "Trebuie semnalată creşterea marcată de sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată, un semnal bun în ceea ce priveşte revenirea consumului. România are în prezent 60% şanse de a-şi păstra creşterea economică şi de a o accentua şi, respectiv, 40% < şanse > de a trece pe creştere zero sau chiar pe scădere economică: mediul extern ne influenţează, desigur, dar diferenţa de principiu dintre cele 2 drumuri o fac doi factori extrem de importanţi, ambii interni: pe de o parte este vorba despre atitudinea Guvernului, care trebuie să ţină un echilibru între austeritate, stabilitate socială şi creştere economică; cel de-al doilea factor ţine de mentalitatea sectorului privat, care trebuie să facă trecerea de la < setarea > pe < tăiere cheltuieli şi supravieţuire > la < evoluţie şi dezvoltare >, cu precauţie, desigur", a adăugat Victor Safta.
1. Indice volatilitate
(mesaj trimis de Vlad Nistor în data de 22.08.2011, 14:58)
Care indice de volatilitate?