Analiză X-Trade Brokers: Rusia are mari şanse de a deveni cea mai atractivă piaţă din regiune

C.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 februarie 2010

Rusia va avea în acest an o creştere economică de peste 3 ori mai mare decât Zona Euro. Analiştii se aşteaptă ca economia Rusiei să intre într-un proces de diversificare, pentru a scădea dependenţa de exporturile de petrol. Rubla s-a apreciat puternic atât în raport cu Euro, cât şi cu dolarul american.

Rusia are toate şansele să devină cea mai atractivă piaţă din regiune, atât în viitorul apropiat, cât şi pe termen mediu, întrucât previziunile privind creşterea economică ce va fi înregistrată în acest an arată că economia rusă îşi va reveni din criză într-un ritm cu mult mai alert decât cel înregistrat la nivelul UE şi, în plus, e de aşteptat ca guvernul de la Moscova să înceapă punerea în practică a unui plan de dezvoltare şi diversificare menit să scadă dependenţa economiei ruse de exporturile de petrol, fapt care va genera multiple oportunităţi de business, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

La începutul acestui an, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a majorat perspectiva de rating a Rusiei de la negativă la stabilă, după ce scumpirea materiilor prime a susţinut economia Rusiei- cel mai mare exportator de energie din lume. Fitch a fost, de altfel, cea de-a doua agenţie de rating care a majorat perspectiva Rusiei, după Standard & Poor"s. Deciziile de îmbunătăţire a ratingului au fost susţinute de revenirea afluxurilor de capital din sectorul privat, îmbunătăţirea activităţii economice, stabilizarea sistemului financiar etc. Rusia a ieşit, tehnic, anul trecut din criza economică, înregistrând creşteri economice în ultimele două trimestre.

Pentru anul în curs, previziunile de creştere economică a Rusiei sunt de minim 3,1%, comparativ cu cele de 0,7% pentru Zona Euro. În plus, deficitul bugetar în 2009 a fost de 5,9%, cu mult sub prognozele de 7,7%, < iar aceste evoluţii constituie semnale pozitive importante pentru inves-titori >, arată analiştii X-Trade Brokers.

< Aprecierea Rublei în acest context macroeconomic face sens şi poate fi considerată drept fundamentată; faptul că Rubla a crescut atât în raport cu Euro, cât şi cu Dolarul American, arată că procesul de apreciere s-a bazat majoritar pe resorturi proprii, având mai puţin de-a face cu efectele colaterale ale deprecierii Euro >, precizează analiştii X-Trade Brokers.

Rubla a început anul 2009 cu o cotaţie de 42,6563 Ruble pentru 1 Euro, devalorizându-se semnificativ până la aproape 47 Ruble pentru 1 Euro, în primul trimestru al anului trecut. Moneda rusă şi-a revenit însă semnificativ în cea de-a doua parte a anului trecut, pe care l-a încheiat la un nivel de 43,2154 Ruble pentru 1 Euro, marcând în final o devalorizare de numai 1,31%. Procesul de apreciere a Rublei comparativ cu moneda Euro a continuat în anul în curs, în prezent perechea EURRUB tranzacţionându-se în jurul valorii de 40,6.

Rubla a înregistrat o evoluţie similară faţă de dolarul american, cotaţiile fiind de 30,5207 Ruble pentru 1 USD la începutul anului trecut şi, respectiv 30,0100 Ruble pentru 1 USD la sfârşitul lui 2009, după ce a depăşit plafonul de 36,55 Ruble pentru 1 USD. Rubla s-a menţinut puternică în anul în curs, în prezent perechea USDRUB tranzacţionându-se în jurul valorii de 30,0025.

"Scumpirea materiilor prime a ajutat Rusia să depăşească cea mai gravă recesiune din istorie, însă, pe parcursul crizei, lecţia a fost învăţată : economia rusă are nevoie de o mai mare diversificare. Autorităţile de la Moscova şi-au exprimat decizia de a accentua acest proces şi, având în vedere perseverenţa şi puterea acestora de a-şi pune planurile în practică, majoritatea analiştilor se aşteaptă la o serie de evoluţii semnificative în acest sens de acum înainte, având în vedere că vârful crizei a trecut >, a arătat Victor Safta, adăugând: "Lupta pentru atragerea investiţiilor va reîncepe în forţă în cea de-a doua jumătate a acestui an la nivelul întregii regiuni, iar oportunităţile din Rusia trebuie luate în calcul atât din prisma variantelor de afaceri oferite companiilor româ-neşti, cât şi din punct de vedere al concurenţei pe care o va face piaţa rusă în acest sens".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb