ANALIZĂ XTB: Bitcoin ajunge la maxime istorice după victoria lui Trump

A.D.
Piaţa de Capital / 15 noiembrie 2024

ANALIZĂ XTB: Bitcoin ajunge la maxime istorice după victoria lui Trump

Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Mai mult, majoritatea din Congresul american, care poate asigura fără probleme o legislaţie favorabilă, le transformă în candidatele perfecte pentru statutul de "monedă de rezervă" alături de lingouri, arată analiştii XTB.

Potrivit comunicatului primit la redacţie, controlul Senatului şi al Camerei Reprezentanţilor poate asigura implementarea fără probleme a unei legislaţii favorabile industriei criptomonedelor. Un mesaj pozitiv construit în jurul Bitcoin şi al industriei blockchain a fost o parte importantă a campaniei prezidenţiale a lui Trump.

De la victoria candidatului republican, preţul Bitcoin a avansat deja cu 20%. O turnură favorabilă a evenimentelor pentru industrie îi surprinde chiar şi pe cei mai mari optimişti. De asemenea, oferă spaţiu pentru a construi aşteptări în jurul următorilor catalizatori pentru creştere, subliniază analiştii XTB.

Piaţa criptomonedelor adoră speculaţiile şi de data aceasta există destule motive. Iniţiativele republicane indică dorinţa de a crea o rezervă strategică Bitcoin. În aceste condiţii, se ridică întrebarea: va cumpăra SUA şi va "retrage de pe piaţă" mai mult de 1 milion de unităţi de Bitcoin?

Bitcoin a traversat mai multe perioade, preţul său crescând de la o fracţiune de dolar la 90.000 de dolari în prezent. "Fanaticii" susţin că această creştere se datorează ofertei limitate şi subliniază că a fost creată pentru a combate inflaţia.

Aceasta, conform Şcolii austriece de economie, derivă în mare parte din acţiunile băncilor centrale.

Într-un val de euforie continuă, visul unui preţ de 100.000 de dolari pentru BTC pare tot mai aproape de îndeplinire. Criptomoneda a ajuns acum la 90.000 de dolari, în timp ce "la minimul scăderii din 2022" investitorii îşi vindeau BTC pentru 15.000 de dolari.

Aceasta este o creştere de şase ori în ultimii doi ani. După o creştere de 100% a preţului în 2024, moneda a egalat valoarea pieţei globale a argintului, de 1.700 miliarde de dolari. Doar ETF-urile din SUA au adunat în acest an Bitcoin în valoare de 25 de miliarde de dolari, făcând o avere pentru emitenţii lor, precum BlackRock şi Fidelity.

De altfel, popularitatea ETF-urilor în acest an a crescut. Intrările nete cumulate în acest tip de instrumente au depăşit SPDR S&P 500 ETF Trust cu mai mult de un miliard de dolari. Capitalizarea companiilor din indicele S&P 500 se ridică acum la 50.000 de miliarde de dolari, comparativ cu evaluarea Bitcoin de 1.700 miliarde de dolari. În Europa, în absenţa unor reglementări care să permită crearea de ETF-uri spot pentru investitorii de retail, fondurile ETN Bitcoin sunt cele populare.

În acest context, apare întrebarea dacă Bitcoin se apropie sa devină monedă de rezervă.

În prezent, dimensiunea pieţei Bitcoin este similară cu cea a argintului, care a avut câştiguri solide în acest an. Cu toate acestea, este încă de aproape 10 ori mai mică decât aurul. Va deveni Bitcoin în viitor o monedă de rezervă alături de lingouri? Un astfel de scenariu sună încă abstract. Totuşi, criptomonedelor le place să surprindă.

Donald Trump construieşte o naraţiune de declanşare a "războiului împotriva establishmentului" în Statele Unite. Pentru a dovedi că nu sunt declaraţii goale, el a creat un post complet nou, numindu-l pe Elon Musk secretar la Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE). Criptomoneda Dogecoin asociată cu Musk nu a avut nevoie de mult timp pentru a reacţiona. Preţul acesteia s-a dublat de la alegeri.

Criptomonedele, ca active cu caracteristici "anti-sistem", par să completeze campania generală a lui Trump, construită pe critica structurilor existente.

Acum, investitorii au o cale deschisă de a specula cu privire la "adoptarea accelerată a tehnologiei blockchain" şi la consolidarea influenţei republicane în jurul industriei activelor digitale. Problema secundară de astăzi este dacă popularitatea criptomonedelor în domeniu, dincolo de speculaţii, va creşte cu adevărat, atrag atenţia analiştii XTB.

Este bine cunoscut faptul că victoria lui Trump nu mulţumeşte pe toată lumea pe Wall Street. Preşedintele ales chiar a comentat că instituţiile financiare şi băncile au început să abuzeze de putere. Astfel de afirmaţii venite din partea preşedintelui SUA par surprinzătoare şi transmit criptomonedelor un semnal că pot conta pe un sentiment pozitiv din partea noii administraţii de la Casa Albă. Cu atât mai mult dacă luăm în considerare faptul că Donald Trump încearcă să îşi creeze propria cripto-întreprindere de familie sub numele de World Liberty Financial.

Totuşi, piaţa criptomonedelor cumpără astăzi o imagine pozitivă a viitorului, ceea ce s-ar putea dovedi a fi un miraj. În aceeaşi măsură, viitorul reglementării industriei nu este clar în prezent.

Prognoza pieţei Kalshi estimează o probabilitate de 60% ca Bitcoin să depăşească pragul "magic" de 100.000 de dolari în cursul acestui an. Optimismul investitorilor este în creştere, iar capitalul puternic a injectat din nou în criptomonedele mai mici, care urmează exemplul Bitcoin. Perspectiva unor schimbări de reglementare favorabile sectorului în SUA poate fi într-adevăr un catalizator de creştere pentru proiecte precum Ethereum sau criptomonede mai mici care oferă o "utilitate" reală. De asemenea, este evidentă o explozie de interes pentru monedele speculative cunoscute sub denumirea de Memecoins, arată analiştii XTB.

Bursa americană Coinbase a lansat deja indicele de urmărire a preţurilor celor mai mari 50 de proiecte Coin50, care se doreşte a fi echivalentul indicelui S&P 500 de pe piaţa bursieră.

Trump intenţionează să reducă cheltuielile guvernamentale în sfere neproductive şi să facă administraţia mai puţin "dolarizată", dar asta nu înseamnă că obiectivul său va fi o reducere semnificativă a deficitului. Cel puţin nu una evidentă, deoarece programul propus de republicani nu indică faptul că strângerea curelei în SUA va deveni o prioritate pentru administraţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb