ANALIZĂ XTB: Care sunt soluţiile recomandate investitorilor atunci când bursele se prăbuşesc?

A.F.
Companii / 9 august

ANALIZĂ XTB: Care sunt soluţiile recomandate investitorilor atunci când bursele se prăbuşesc?

Recentul episod al prăbuşirii burselor a creat panică în rândul investitorilor, dar şi în rândul populaţiei, care acum trăieşte cu ideea unei crize financiare iminente. Însă pentru a răspunde în mod raţional la astfel de evoluţii dramatice ale pieţei, analiştii XTB arată care sunt alternativele de avut în vedere, conform unui comunicat remis redacţiei.

În momentele în care piaţa bursieră scade dramatic, investitorii sunt sfătuiţi să îşi păstreze calmul şi să evalueze cu atenţie toate soluţiile înainte de a acţiona.

Cum ne putem pregăti portofoliul de investiţii pentru scăderile bursiere

Diversificare

Un portofoliu diversificat, cu investiţii în diferite tipuri de active, ar putea reduce riscul specific şi, prin urmare, va minimiza riscul total. În funcţie de apetitul la risc al investitorului, o parte din portofoliu ar putea consta în investiţii cu risc scăzut (acţiuni cu dividende, titluri de trezorerie, metale preţioase şi numerar), în timp ce restul banilor pot fi utilizaţi în active mai riscante.

Investiţii cu regularitate

Este imposibil să poată fi ales întotdeauna momentul perfect pentru realizarea unei investiţii, de aceea, este întotdeauna riscantă investirea întregului buget deodată. Prin urmare, soluţia constă în planificarea fie printr-o strategie de mediere a preţurilor de achiziţie, fie prin achiziţii periodice, cum ar fi Planurile de Investiţii. Unul dintre marile avantaje ale investiţiilor periodice este că acestea atenuează efectul fluctuaţiilor pieţei, punctează analiştii XTB.

Atunci când piaţa este în creştere şi preţurile sunt ridicate, sunt achiziţionate mai puţine unităţi. Pe de altă parte, când piaţa este în scădere şi preţurile sunt mici, sunt cumpărate mai multe unităţi. În final, acest lucru poate contribui la reducerea riscului şi la creşterea potenţialului de randament pe termen lung.

Controlarea riscului

Este important să fie cunoscut, în orice moment, nivelul de risc pe care investitorul îl va adopta - fie la nivel individual pentru fiecare dintre acţiuni sau ETF-uri, fie la nivelul întregului portofoliu. Hotărârea unui nivel de risc confortabil, care să stea la baza deciziilor de vânzare sau de stabilire a nivelurilor de închidere a unei poziţii (Stop Loss) este, de asemenea, importantă.

Cum acţionăm când piaţa este în scădere?

Păstraţi-vă calmul

În aceste momente, investitorii au tendinţa de a se lăsa duşi de val şi de a lua decizii impulsive. În primul rând, este importantă informarea cu privire la motivele scăderilor, originea lor şi posibilele consecinţe.

Odată adunate toate informaţiile, investitorul trebuie să încerce să evalueze dacă această situaţie poate fi temporară sau permanentă şi cum îi poate afecta portofoliul. Se recomandă, de asemenea, să nu se urmărească intens evoluţia preţurilor, întrucât investitorul poate acţiona impulsiv.

Reducerea riscului portofoliului de investiţii, recomandată

Pentru reducerea riscului portofoliului de investiţii există mai multe alternative. Pe de o parte, pot fi efectuate vânzări parţiale care să îi reducă dimensiunea, cu scopul de a le răscumpăra odată ce perioada de scădere s-a încheiat. Dacă investitorul nu doreşte să vândă, poate oricând să caute active de investiţii care să acţioneze ca o protecţie pentru portofoliu şi care să îi poată oferi profituri pe măsură ce pieţele scad.

Cotaţiile fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF) cresc ori de câte ori indicele pe care îl urmăresc scade. Pe de altă parte, există şi posibilitatea de a obţine o expunere descendentă utilizând instrumente derivate precum contractele futures sau opţiunile.

Profită de situaţie

Perioadele de scădere oferă şi oportunităţi unice de a cumpăra acţiuni ale unor companii bune cu sume avantajoase sau de a mări poziţiile pe ETF-uri la preţuri interesante. Dacă investitorul dispune de lichidităţi, este recomandabil să nu se lase influenţat de "vânzările" pe care le vede pe piaţă, ci să cumpere în mod ordonat.

Pentru a face acest lucru, este recomandabilă o listă prealabilă de acţiuni sau ETF-uri "dorite", cum ar fi cele din fila "Favorite" din aplicaţia XTB.

Cum se comportă clasele de active când se prăbuşeşte piaţa bursieră?

Piaţa de Acţiuni

Aceasta suportă, de obicei, greul scăderilor. Companiile listate la bursă de la care investitorii au aşteptări mari privind performanţele viitoare, cum ar fi companiile tehnologice, tind să fie cele mai penalizate în perioade de îndoială. Pe de altă parte, companiile de înaltă calitate, cu fundamente bune şi un nivel scăzut de îndatorare tind să fie cele care navighează cel mai bine în aceste tipuri de situaţii.

Dacă scăderile afectează un anumit sector, este de aşteptat ca un anumit grup de companii să sufere cel mai mult, în timp ce companiile conexe (clienţi sau furnizori) să sufere consecinţe cu un impact mai redus.

Dacă scăderile sunt generalizate, există şanse mai mari de a identifica idei de investiţii interesante.

Indicii bursieri

Componenta inerentă de diversificare pe care o au indicii face ca scăderile acestora să fie mai uşoare decât cele ale multora dintre acţiunile care îi compun.

În plus, dacă adăugăm componenta de supravieţuire, prin care companiile cu probleme ajung să părăsească indicele şi să fie înlocuite de altele noi şi prospere, acest tip de situaţie poate fi foarte interesant pentru investiţii.

Ca întotdeauna, fondurile tranzacţionate la bursă sau ETF-urile (fie prin cumpărare directă, fie prin intermediul Planurilor de Investiţii) sunt cea mai economică şi eficientă modalitate de a obţine expunere la această piaţă, explică analiştii XTB.

Produsele de bază

Comportamentul acestora poate fi impredictibil şi de multe ori dependent de motivele scăderilor. O menţiune specială merită aurul, considerat întotdeauna un activ de refugiu şi care a demonstrat de-a lungul timpului că se comportă într-o manieră necorelată cu acţiunile sau obligaţiunile.

Din nou, dacă se doreşte expunere la o anumită marfă sau la companii legate de una dintre acestea, există alternativa eficientă oferită de ETF-uri.

Venituri fixe

În general, venitul fix este considerat un activ mult mai calm şi mai sigur decât venitul variabil. Acest lucru se datorează însăşi naturii activului, care rămâne neschimbată atât timp cât emitentul nu intră în dificultate. Dacă economia începe să intre în criză, obligaţiunile corporative (cele emise de companii) îşi văd profitabilitatea crescând (în timp ce preţul lor scade), deoarece reflectă un risc mai mare decât cele emise de ţări.

Totuşi, dacă emitentul nu intră în faliment şi, în calitate de investitori, aceştia nu decid să vândă obligaţiunile înainte de scadenţă, scăderile de pe piaţa bursieră nu ar trebui să afecteze investiţiile.

Poate fi obţinută expunere la piaţa veniturilor fixe fie prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF), fie direct, putând cumpăra în curând obligaţiuni de la companii şi ţări direct din aplicaţii precum XTB. Toate aceste active sunt disponibile la XTB (cu excepţia investiţiei în obligaţiuni care va fi disponibilă în curând) fără comisioane de cumpărare şi vânzare pentru un rulaj de până la 100.000euro pe lună (apoi, 0,2% cu un minim de 10euro) direct din aplicaţia XTB sau xStation.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lăsați mai vrajeala

    Tot bogații au facut șmecherii 

    Luati aminte cu Musca cand a cazut bitcoin de la aproape 70000 la 12000 

    Si bursele 

    Cine a influentat? 

    El a fost cel mai castigat! 

    Acum măscărici ăștia doi conduc lumea? 

    Mai au putin si se duc la D zeu 

    Acolo sa i vedem!!!! 

    Mai merge treaba?

    Mor mulți oameni de foame si nu au acoperiș si ei se joacă cu banii!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb