Scenariile cu privire la menţinerea deprecierii monedei euro sau la o paritate cu dolarul depind, în mare măsură, de nivelul de agresivitate al politicilor tarifare impuse de SUA, arată analiştii XTB.
Politica tarifară a lui Trump susţine teoria unui dolar puternic, pentru că ar reduce importurile şi, prin urmare, oferta de dolari în străinătate.
În aceste condiţii, Zona Euro este una dintre regiunile care ar putea suferi cel mai mult de pe urma acestor politici, deoarece multe dintre economiile europene se bazează pe exporturi.
Un exemplu în acest sens este Germania, ale cărei exporturi sunt destinate în proporţie de 10% Statelor Unite, principala sa piaţă. Prin urmare, tarifele includ două aspecte care întăresc
dolarul, în detrimentul monedei euro.
În primul rând, este vorba despre reducerea ofertei de dolari în străinătate, deprecierea este oprită. În al doilea rând, intervine şi reducerea cererii de produse străine - în acest caz, europene -, care va afecta economia Zonei Euro prin scăderea între 0,5% şi 1,5% din PIB pentru anul în care se aplică tarifele, arată analiştii XTB.
Zona Euro are deja ţări cu rate de creştere foarte scăzute sau chiar trimestre în recesiune, cum este - din nou - cazul Germaniei. În acest context, BCE ar fi nevoită să reducă mai rapid ratele dobânzilor, ceea ce ar duce la o slăbire suplimentară a monedei euro.
Va continua euro să scadă? Răspunsul la această întrebare va depinde, de fapt, de implementarea politicii tarifare agresive plănuite de Trump. Preşedintele ales al SUA doreşte un dolar slab pentru a creşte exporturile, iar politicile fiscale pe care intenţionează să le implementeze vor slăbi, probabil, moneda, subliniază analiştii XTB.
Dacă tarifele sunt implementate, euro va continua probabil să sufere. Pe de altă parte, dacă nu va fi cazul, am putea asista la o stabilizare a monedei, corelată cu presiunea descendentă asupra dolarului, alimentat, la rândul său, de creşterea deficitului provocată de reducerile fiscale.
În privinţa posibilei parităţi între euro şi dolar, acesta nu este un scenariu fezabil pe termen scurt, dar după ce Powell îşi încheie în 2026 mandatul în fruntea FED, Donald Trump va avea multe instrumente pentru a putea "împinge" dolarul în jos. Prin urmare, acest scenariu cu privire la paritate va dura mult timp.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2024, 14:55)
Dobanzile la bonduri sunt foarte corelate cu dolarul. cum dobanzile cresc, asa si dolarul.(lumea cumpara dolari sa ia bonduri cu dobanzi mai mari ca-n EU). simplist dar corelatia e foarte stransa.