ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Principalii indici bursieri dau semnale că, în 2025, nu va fi "America First"

R.S.
Piaţa de Capital / 6 martie

ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Principalii indici bursieri dau semnale că, în 2025, nu va fi "America First"

Începutul de an a fost cel puţin intens şi dinamic, în special pentru SUA, însă în ceea ce priveşte pieţele de capital, este clar că anul acesta nu a fost "America First", principalii indici bursieri înregistrând o performanţă cu mult mai slabă faţă de anii anteriori, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de investiţii pe bursele internaţionale, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Piaţa bursieră americană a crescut în 2025 şi rămâne în continuare în vecinătatea maximelor istorice, în ciuda unor corecţii considerabile. Însă, dimensiunea creşterii este cu mult inferioară altor indici bursieri. Concret, până la 5 martie, indicele major S&P 500 a subperformat în raport cu indicii bursieri din Mexico City, Paris şi Hong Kong, propunând un avans de doar 2,88%.

Diferenţa de performanţă a fost atât de mare încât, făcând o comparaţie între evoluţia de la începutul anului a indicilor majori din economiile importante, doar două pieţe au înregistrat randamente mai slabe decât etalonul american. Indicele bursier japonez Nikkei 225 şi cel chinez CH50 au suferit deprecieri de 0,97%, respectiv 0,51%.

La polul opus, indicele din Hong Kong, Hang Seng China Enterprises, cel german DAX şi cel european Euro Stoxx 50 propun evoluţii de peste 10% de la începutul anului. La mijloc, se află nume precum indicele din Hong Kong Hang Seng (+9,88%), cel francez CAC 40 (+9,28%), etalonul mexican CPI Mexico (+6,20%) şi cel australian S&P/ASX 200 (+3,70%).

Performanţa indicilor bursieri majori de la începutul anului

Diferenţa de performanţă are mai multe cauze şi, dacă va continua, va înregistra o inversare bruscă după ce SUA a marcat ani de excepţie. Altfel spus, piaţa bursieră americană mult timp liderul detaşat al pieţelor globale, în mare parte pentru că economia federală a fost mai puternică şi mai stabilă decât celelalte.

Totuşi, diferenţa actuală arată că alte pieţe bursiere sunt mai bine evaluate decât Wall Street, unde au existat tot timpul temeri că preţurile multor acţiuni au crescut prea repede în raport cu profiturile companiilor. În plus, marile companii de tehnologie, zise şi Big Tech, au început să reprezinte o pondere tot mai importantă a pieţei bursiere americane, pe măsură ce au continuat să crească.

Băncile centrale din alte ţări par mult mai dispuse să reducă ratele dobânzilor, o măsură care tinde, adesea, să stimuleze preţurile acţiunilor. Banca Centrală Europeană a redus ratele în ianuarie. O zi mai târziu, Rezerva Federală a declarat că va menţine ratele stabile, iar notele acelei şedinţe indică faptul că factorii de decizie din SUA ar putea să nu modifice ratele pentru o perioadă, având în vedere îngrijorările legate de tarifele administraţiei Trump, punctează Radu Puiu.

Investitorii devin din ce în ce mai optimişti în ceea ce priveşte acţiunile globale, acţiunile europene înregistrând în ianuarie cele mai puternice randamente lunare faţă de S&P 500 din ultimul deceniu. Între timp, creşte optimismul în ceea ce priveşte redresarea Chinei, chiar dacă există incertitudini legate de tarife la nivel global.

În schimb, indicele DAX al Germaniei a atins noi maxime în februarie, înainte de alegeri. Acţiunile din domeniul apărării au înregistrat câştiguri puternice deoarece liderii europeni au discutat despre cheltuieli mai mari pentru acest sector.

Goldman Sachs şi-a majorat prognoza de creştere pentru 2025 pentru Zona Euro cu 0,1 puncte procentuale, la 0,8%, citând creşterea cheltuielilor militare şi de infrastructură, în special în Germania. Între timp, piaţa bursieră din Hong Hong a crescut, datorită unei creşteri a acţiunilor tehnologice chineze, subliniază analistul financiar din cadrul XTB România.

În ultimii 10 ani, S&P 500 a înregistrat un randament mediu anualizat de 13,8%, în timp ce media acţiunilor globale a fost de 4,9%. Aceste randamente extraordinare au fost alimentate, în mare parte, de giganţii americani din domeniul tehnologiei, însă, pe măsură ce piaţa americană a bătut record după record, a apărut riscul unei corecţii. Prin comparaţie, acţiunile globale au evaluări mai atractive comparativ cu acţiunile americane scumpe.

Deciziile preşedintelui SUA pun pe jar economia

Politicile haotice ale lui Donald Trump, inclusiv deciziile tarifare imprevizibile, chiar şi împotriva celor mai apropiaţi parteneri comerciali ai SUA, par să afecteze economia americană.

Primii indicatori principali publicaţi pentru luna februarie - cum ar fi ISM, PMI şi indicatorii de sentiment ai Conference Board - sugerează o deteriorare a sentimentului. Investitorii încep să estimeze impactul negativ al politicilor protecţioniste ale lui Trump.

Chiar şi în timpul declaraţiilor din faţa Congresului, preşedintele Americii a recunoscut că schimbările sale ar putea perturba economia pe termen scurt. Prin urmare, asistăm la o corecţie a pieţelor bursiere şi la o slăbire a dolarului, explică Radu Puiu.

Ultima dată când acţiunile internaţionale au depăşit performanţele acţiunilor americane a fost în anii 2000, marcaţi de "Spargerea bulei dot-com" şi de criza financiară globală. În această perioadă, creşterea economică a Chinei a alimentat randamentele acţiunilor globale, în timp ce S&P 500 a subperformat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. noop,

    trendul devine: Ruzzia First ! 

    Dughin + Puțin se joacă cu rățuște (donald duck) în ciaunul balnear.

    Krasnov Trump:ul le îndeplinește toate mofturile (moka!) 

    1. un secret: randamentul se obține pe MICEX (paguba e pe NASDAQ) !

      Make Ruzzia Great Again ! 

      MOEX, totu-i posibil

      stiu cine esti! ;)

    Poate din toată treaba iese …EUR great again !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb