ANALIZĂ XTB: Războiul din Ucraina, un potenţial moment cheie în procesul de reglementare şi adoptare la scară mai largă a monedelor digitale


Piaţa de Capital / 8 martie 2022

Războiul din Ucraina, un potenţial moment cheie în procesul de reglementare şi adoptare la scară mai largă a monedelor digitale

Criptomonedele majore au continuat să scadă în timpul sesiunii de marţi din cauză că pe pieţe persistă un nivel ridicat de aversiune faţă de risc, alimentată de incertitudinea creată de războiul dintre Rusia şi Ucraina, arată Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

Declinul a început pe măsură ce veştile negative care au apărut săptămâna trecută au redus şi cele mai optimiste aşteptări de rezoluţie a conflictului. Situaţia rămâne foarte tensionată, forţele ruseşti continuând să atace oraşe ucrainene importante cu artilerie şi rachete, în ciuda faptului că oficialii celor două tabere s-au întâlnit pentru negocieri.

Indicatorul Bitcoin Fear & Greed, care arată sentimentul de pe piaţa monedelor digitale, se află în zona de "frică extremă" în prezent şi s-a aflat pe teritoriul "fricii" în ultimele trei luni, ceea ce a făcut ca Bitcoin să fie volatil în acest început de an.

Intrările noi de investiţii în fondurile cripto au crescut de trei ori săptămâna trecută, atingând cel mai ridicat nivel din aproape trei luni, în ciuda faptului că în Europa s-au înregistrat fluxuri de ieşire.

Această tendinţă ne sugerează că interesul pentru sector continuă să existe, în special în contextul în care majoritatea activelor din spaţiul cripto se tranzacţionează cu discounturi importante după corecţiile din ultimele luni.

Conform datelor CoinShares, fondurile de investiţii în active digitale au atras 127 de milioane de dolari în fluxuri de intrare în cursul săptămânii încheiate pe 4 martie.

Analizând situaţia pe regiuni, în America de Nord şi America Latină s-a observat un interes în creştere, fiind raportate intrări de 151 de milioane de dolari, în timp ce incertitudinea de pe plan european i-a determinat pe investitori să fie mult mai prudenţi şi atenţi cu modul în care îşi plasează fondurile, astfel fiind înregistrate fluxuri negative de numerar de 24 de milioane de dolari în Europa.

Interesul cel mai mare este pentru fondurile pe Bitcoin, care au înregistrat intrări de 95 de milioane de dolari săptămâna trecută, cea mai mare valoare de la începutul lunii decembrie.

Pe de altă parte, fondurile pe Ether au înregistrat intrări de 25 de milioane de dolari, fiind cea mai ridicată valoare din ultimele 13 săptămâni.

În contextul în care tot mai multe voci au susţinut că Rusia ar putea evita sancţiunile Occidentului prin utilizarea monedelor digitale, oficiali europeni şi din SUA au susţinut ideea de introducere a unui set de reglementări pentru spaţiul cripto cât mai rapid.

Astfel, conform unor surse apropiate Casei Albe, Preşedintele Joe Biden va semna în această săptămână un ordin executiv care va sublinia strategia guvernului SUA pentru criptomonede.

Ordinul va îndruma agenţiile federale să examineze potenţialele modificări de reglementare precum şi securitatea naţională şi impactul economic al activelor digitale.

Abordarea Casei Albe cu privire la cripto a atras din nou atenţia în ultimele săptămâni, după ce SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni Rusiei, stârnind temeri că organizaţiile şi indivizii ar putea folosi cripto pentru a evita restricţiile.

De asemenea, Directiva Casei Albe este aşteptată să abordeze şi posibilitatea de introducere a unei monede digitale emise de banca centrală din SUA, dar este posibil să ezite în a lua o poziţie fermă cu privire la această iniţiativă deoarece Rezerva Federală studiază încă problema.

Într-un document publicat în ianuarie, banca centrală a declarat că o monedă digitală emisă de banca centrală din SUA ar putea ajuta la menţinerea dominaţiei dolarului, pe măsură ce alte ţări, precum China, se adaptează noii tehnologii.

Reglementarea spaţiului de monede digitale este un subiect controversat în rândul investitorilor, dar tot mai multe opinii ale experţilor susţin că investitorii în criptomonede ar trebui să o privească într-un mod pozitiv.

În primul rând, mai multă reglementare ar putea duce la mai multă stabilitate pe o piaţă cripto extrem de volatilă.

Cu toate acestea, mulţi pasionaţi de criptomonede se opun ferm ideii de reglementare, susţinând că ar împiedica inovarea şi contravine scopului principal pentru care au fost inventate criptomonedele, care pune accentul pe descentralizare.

În plus, un proiect mai amplu de reglementare are potenţialul de a-i proteja pe investitorii pe termen lung, de a preveni activităţile frauduloase în cadrul ecosistemului cripto şi de a oferi îndrumări şi direcţii clare care să ofere companiilor stabilitatea necesară pentru a inova în această piaţă.

Un alt aspect important pentru monedele virtuale este faptul că tot mai multe entităţi statale (oraşe, ţări) anunţă diferite parteneriate cu firme din spaţiul cripto care au ca scop implementarea plăţilor cu criptomonede pentru diferite aspecte ale vieţii.

Astfel, Lugano, un oraş din Elveţia, adoptă criptomoneda ca mijloc de plată a taxelor, bunurilor şi serviciilor, ca parte a unei noi colaborări cu furnizorul de monede stabile Tether (USDT).

Cetăţenii din această provincie vor putea plăti impozitele şi taxele de serviciu public cu Bitcoin, potrivit directorului oraşului.

Aceste iniţiative promovează utilizarea acestor instrumente în viaţa cotidiană şi ar putea reprezenta un stimulent pentru adopţia pe scară largă, în contextul în care încrederea în monedele fizice (fiat) scade tot mai mult după lovitura încasată de rubla rusească şi după ce banca centrală a anunţat că va limita schimbul de monedă naţională şi va "obliga" firmele naţionale să deţină o mare parte din venituri în rublă pentru a impulsiona cererea.

Aceste măsuri au evidenţiat dezavantajele pe care le are o monedă tradiţională într-un context tensionat.

Cu toate acestea, în prezent criptomonedele sunt considerate atât "protagonist" cât şi "antagonist" în aceeaşi poveste.

În primul rând, reprezintă o alternativă foarte facilă de a primi ajutor monetar în mod direct, situaţie observată în urma donaţiilor primite de Ucraina în active digitale.

Pe de altă parte, continuă să fie considerate o modalitate de a evita sancţiunile monetare impuse oligarhilor ruşi şi guvernului rus, ceea ce face autorităţile să devină tot mai prudente.

Totuşi, trebuie să subliniem că monedele digitale sunt neutre din punct de vedere politic şi în prezent se află în centrul atenţiei, fiind un moment important în procesul de adopţie pe scară mai largă şi posibilitatea de introducere a unor reglementări la nivel extins ar putea oferi un impuls acestei pieţe şi să scoată în evidenţă utilitatea pe care o are.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb