ANALIZE Când a minţit Adriana Săftoiu?

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 30 octombrie 2009

Întâi l-a idolatrizat.

Acum l-a făcut "bătrân mafiot".

Traian Băsescu a fost, pentru Adriana Săftoiu, "mai mult decât Oxford", după cum a declarat-o: "Un preşedinte de nota zece!"

Alaltăieri, însă, într-o dezbatere televizată, Adriana Săftoiu l-a făcut "bătrân mafiot".

Oxford?!

Sau mafiot?!

Desigur, oamenii care dau declaraţii contradictorii pot fi suspectaţi de sinceritate.

Nu-i respingem dreptul Adrianei Săftoiu să fie sinceră, să-şi schimbe opinia despre ceva sau cineva, mai ales că acestea, ele însele, se află în transformare şi azi sunt cumva, iar mâine altfel.

Ba, chiar, nu-i respingem dreptul Adrianei Săftoiu să se răzgândească, pur şi simplu, să spună că s-a înşelat sau că acum vede altfel decât altădată.

Este, de pildă, farmec feminin.

Sau este, de pildă, diferenţa dintre poziţia ei de acum, de deputat PNL şi poziţia ei de atunci, de consilier prezidenţial.

Nicio problemă.

Are dreptul să se contrazică.

Nu, problema este că Adriana Săftoiu, însăşi, nu recunoaşte dreptul altora să se contrazică.

"Când minţin şi când e adevărat?", s-a întrebat retoric Adriana Săftoiu, alaltăieri, la televizor, continuând, astfel: "Atunci când spunem că se fură şi că e corupţie, sau atunci când nu spunem nimic? Asta-i tot!"

Dacă ar fi ţinut un craniu în mână, ai fi putut-o confunda pe Adriana Săftoiu cu Hamlet.

Acest monolog hamletian fusese declanşat de controversata operaţiune de la "Rafo", compania căreia i-a fost destinată garanţia statului pentru un credit de 300 de milioane de euro.

Adriana Săftoiu se întreba cum primeşte "Rafo" un astfel de sprijin, când Băsescu, la începutul mandatului, a numit-o "Jafo".

"Când minţim şi când e adevărat?"

Da. Noi înşine suspectăm că în spatele acestei operaţiuni de la "Rafo" s-ar putea afla, în continuare, tot "Jafo".

Dar nu avem probe, încă.

Şi credem că nu are nici Claudiu Elvis Săftoiu, în dubla sa calitate de soţ al Adrianei Săftoiu şi fost şef SIE.

Oricum, Adriana Săftoiu nu a afirmat că "Rafo" este, de fapt, "Jafo", ci, doar, s-a întrebat când a minţit Băsescu.

Ceaţă.

Exemplul "Rafo" nu a fost bine ales.

Fiind un caz tulbure, nu poate fi invocat, ceea ce permite, în schimb, contraargumentul simplu că "Jafo" şi "Rafo" reprezintă două momente economice diferite.

Ca semnătură de mare comunicator, Adriana Săftoiu a mai spus: "...nici măcar recursul la bun simţ nu se mai face..." (aici a îmbinat sloganul electoral al şefului său de partid, cu sintagma electorală a fostului său şef de Cotroceni). Este, din nou, un monolog. De data asta, monologul este cu oglinda în faţă.

Cât bun simţ poţi avea să declari, la demisia de la Cotroceni, din 2007, "Rămân, în continuare, un susţinător al politicii şi proiectelor lui Traian Băsescu", iar acum să-l faci, "bătrân mafiot".

Las la o parte că a pus accentul pe "bătrân". Dar, experienţa sa în acest triunghi cu Traian Băsescu şi Claudiu Elvis Săftoiu - primul, preşedinte, al doilea soţ şi şef SIE, iar domnia sa soţia celui de al doilea şi consilieră a primului - arată foarte "mafiosi" (nu spun că şi este, pentru că n-am probe).

Bun simţ?!

Mai bine taci.

Măcar nu minţi.

Neînsemnate consideraţii semantice

Adriana Săftoiu este absolventă de filologie la Bucureşti, ceea ce explică unele alunecări de la logică, materie care nu este principală în specialitatea domniei sale.

De pildă, nu este corect să te întrebi cu privire la valoarea de adevăr a tăcerii. Adevărul şi falsul sunt - în logica tradiţională - numai ale propoziţiilor asertorice.

Tăcerea nu poate fi categorisită drept "minciună" nici măcar atunci când este evaluată în context.

"A nu spune nimic" poate fi apreciat drept viclenie, tactică, şiretenie. Pentru ca ele să devină înşelătorie trebuie să le adaugi un interes personal şi crearea unei situaţii care să-i persuadeze pe ceilalţi să acţioneze, în necunoştinţă de cauză, astfel încât să satisfacă acel interes.

Dar, chiar şi într-un astfel de caz, tăcerea nu poate fi calificată drept "minciună".

În schimb, să te prezinţi drept specialist în comunicare şi să utilizezi impropriu termenii esenţiali ai comunicării - "adevărul" şi "falsul" ("minciuna" este "falsul" la care se adaugă o componentă etică) - ei bine, asta da, minciună!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Pufuletele "presedintelui isi traieste drama existentei sale.Din aceasta cauza lividitatea fetzei chinuite cu care apare pe la posturile tv. Probabil ca ii este foarte greu sa se intalneasca la partid cu ex-ministru armatei care a devenit "ex" datorita veninului turnat in urechea "mafiotului batran"de ea.

    Probabil ca-i vine si mai greu sa se intalneasca la partid cu succesorul acelui ministru dupa ce paparatzii au filmat-o iesind din" cuibusorul de nebunii" in care petrecuse cu ginerele acestuia.Bietul Elvis daca ar vrea sa aiba "dovezi"sa-si faca testul de fertilitate si ADN cu al fiului Adrianei. Probabil ca el cunoaste acset adevar si tace.Ar fi bine sa taca si Adriana! 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb