Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române , generalul Laurian Anastasof, a declarat, ieri, că anul acesta avioanele de luptă au fost ridicate în aer de patru ori şi a afirmat că niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spaţiul aerian al României. Anastasof a explicat că în situaţia în care aeronavele ruseşti depăşesc 100 km de la ţărmurile Crimeei, zborurile respective pot determina îngrijorare din partea NATO.
"Distanţele la care aceste zboruri se realizează sunt în general peste 100 km. Distanţa din acest loc până în Crimeea este de 380 km, iar dacă un avion rusesc decolează dintr-o bază din Crimeea în acest moment şi depăşeşte 100 km faţă de ţărmurile Crimeei, el deja devine un zbor care poate determina îngrijorare din partea alianţei. La 20 de mile în exteriorul zonei de informare naţională procedura NATO ne obligă să ridicăm avioanele în aer. S-a întâmplat anul acesta de patru ori. Repet, niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spaţiul aerian naţional", a afirmat Anastasof, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, citat de Agerpres.
El a precizat că au existat situaţii în care în apropierea spaţiului aerian naţional au fost zboruri ale Federaţiei Ruse care au determinat decolarea aeronavelor de la Câmpia Turzii sau de la Mihail Kogălniceanu.
"Spaţiul aerian a fost, este şi va fi întotdeauna apărat de către Forţele Aeriene Române cu mijloace aeriene sau cu rachete cu bază la sol", a mai spus Anastasof.
Preşedintele american Barack Obama a cerut ieri ţărilor NATO să sporească bugetul destinat apărării, "să sprijine aliaţii din linia întâi, Polonia, România şi statele baltice" şi să răspundă totodată ameninţării de pe flancul sudic, transmite AFP.
"Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-şi aducă întreaga contribuţie la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna", a insistat Obama. El a avertizat totodată că intenţionează să retransmită acest mesaj şi la summitul NATO, care se va desfăşura la începutul lunii iulie la Varşovia.
Într-un discurs susţinut în Germania, la Hanovra, referindu-se la alocările bugetare pentru apărare, liderul american le-a cerut omologilor europeni "să-şi asume responsabilităţi" şi să nu cedeze "automulţumirii" în acest domeniu.
Statele Unite îşi critică adesea partenerii europeni că se bazează prea mult pe Washington la capitolul militar. NATO solicită statelor membre să aloce apărării cel puţin 2% din PIB, dar numai câteva dintre cele 28 de ţări respectă această recomandare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2016, 16:11)
Felicitari! Am ajuns din nou sub ocupatie militara germana in plus fata de cea americana. Iar toate minciniunile si psihoza indusa deliberat privind amenintarea rusa sunt doar motive ieftine ca sa cumparam mai mult armament. Ar trebui sa ne simtim liberi cu tancuri si avioane germane sau americane printre noi, in Romania? Nu cred.