Agenţiile de turism membre ANAT nu sunt răspunzătoare pentru overbooking-urile înregistrate la hotelurile din sudul litoralului românesc şi şi-au respectat obligaţiile faţă de turişti şi unităţile de cazare, susţine asociaţia.
"Rezervările efectuate de către agenţiile ANAT pentru clienţii lor au fost şi sunt confirmate de către unităţile de cazare, în baza contractelor bilaterale. Agenţiile de turism membre ANAT şi-au respectat obligaţiile faţă de turiştii care au cumpărat pachete la hotelurile respective, la fel şi faţă de partenerii hotelieri", arată Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat.
Asociaţia afirmă că agenţiile ANAT îşi achită obligaţiile de plată către hotelieri, conform contractelor încheiate, şi că situaţia de pe litoral nu este generată de eventuale plăţi neefectuate ale agenţiilor către unităţile de cazare.
"Agenţiile membre ANAT au aflat de această situaţie odată cu sosirea turiştilor la unităţile hoteliere, nefiind anunţate din timp de către hotelieri. Chiar şi aşa, agenţiile s-au implicat pentru a găsi soluţii alternative, întrucât turiştii nu aveau nicio vină. Pentru a compensa neplăcerea creată, au fost acordate de către unităţile hoteliere în cauză alternative la cazare sau compensaţii suplimentare, precum upgrade la regimul de masă, la clasificarea hotelului, zile suplimentare de cazare, toate acestea fără alte costuri", a declarat preşedintele ANAT, Aurelian Marin.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a făcut verificări ieri pe litoral, în cazul mai multor turişti care dar nu au putut fi cazaţi în hoteluri din Eforie Nord şi Jupiter, deşi au plătit cazarea cu câteva luni înainte.
Marius Dunca a declarat, citat de Mediafax, că merge pe litoral pentru a verifica mai mulţi operatori economici, dar şi agenţii de turism, după ce a fost informat că zeci de familii stau cu bagajele pe plajă, din cauză că hotelurile unde aveau rezervare le-au comunicat că nu mai există camere libere, iar o situaţie similară a fost sesizată oficial la ANPC de către un turist ajuns în Jupiter.
Preşedintele ANPC a precizat: "Sunt cazuri în care turiştii se plâng că nu fost cazaţi la ora 8.00, când au ajuns la hotel, deşi programul de cazare începe la 12.00. Dar sunt şi cazuri în care nu au fost cazaţi, deşi ei au plătit în avans cazarea. În acest caz, este vorba de o practică comercială incorectă, este o bătaie de joc a operatorului economic sau a agenţiei. Ne plângem că nu vin turişti. Păi cum să vină în condiţiile astea?".
Marius Dunca a adăugat că, în urma verificărilor pe care le va face, va stabili dacă vina aparţine agenţiei de turism, pentru că nu a virat banii căte hotel la timp, sau dacă este vina operatorului economic, pentru că a vândut mai multe locuri de cazare decât dispune.
"Dacă agenţiile de turism au plăti la timp, iar turişii ajung şi nu au unde să se cazeze, operatorul economic este obligat să le ofere alternativă în aceleaşi condiţii pentru care ei au plătit sau în condiţii mai bune", a mai spus preşedintele ANPC, adăugând că, în niciun caz, turiştii care au plătit cazare la trei stele nu vor putea fi cazaţi la două stele.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.08.2015, 10:34)
Am fost in Turcia, cand am ajuns la hotel in 5 minute am fost cazat si cu bagajele duse in camera. la noi e bataie de joc, unele agentii de turism nu trimit banii incasati pe bilete la hoteluri decat cu mare intarziere iar acestea cazeaza alti turisti pe locurile deja platite. numai la noi poate fi asa o harababura!