Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) trage un semnal de alarmă asupra situaţiei critice în care se află turismul românesc, potrivit unui comunicat emis redacţiei. România este, din păcate, codaşa Europei în ceea ce priveşte atragerea turiştilor străini, iar lipsa unei strategii coerente şi a unui cadru legislativ modern afectează grav dezvoltarea acestui sector vital al economiei.
În acest context, ANAT solicită Guvernului numirea unui secretar de stat cu experienţă directă în turism, capabil să implementeze reforme esenţiale pentru relansarea industriei.
România este una dintre cele mai slab promovate destinaţii turistice din Europa. Lipsa unui fond naţional de promovare, absenţa participării la târguri internaţionale şi o legislaţie învechită au dus la o competitivitate redusă a ţării pe piaţa globală a turismului. În timp ce multe alte state investesc masiv în promovare şi infrastructură, România continuă să rămână în urmă, cu un număr insuficient de turişti străini şi cu o industrie subdezvoltată.
ANAT subliniază necesitatea ca poziţia de secretar de stat responsabil cu turismul să fie ocupată de un profesionist cu experienţă directă în industrie. Este esenţial ca această funcţie să fie deţinută de o persoană care înţelege în profunzime problemele agenţiilor de turism, ale industriei HORECA, ale investitorilor şi ale tuturor actorilor implicaţi în acest domeniu. Numirea unui lider fără expertiză în turism ar perpetua haosul administrativ şi lipsa de viziune strategică.
Pentru ca turismul să devină un pilon economic puternic, România trebuie să adopte măsuri concrete, precum crearea unui fond naţional de promovare turistică, participarea activă la târguri şi evenimente internaţionale de turism şi modernizarea legislaţiei pentru a sprijini infrastructura turistică. De asemenea, sunt necesare politici fiscale avantajoase pentru agenţiile de turism şi operatorii din sectorul HORECA.
ANAT solicită Guvernului, în special prim-ministrului şi ministrului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, să ia măsuri urgente pentru a redresa turismul românesc, inclusiv numirea unui secretar de stat din industrie, susţinut de mediul privat. Turismul poate deveni un motor economic major pentru România, dar acest lucru depinde de o conducere competentă şi de măsuri concrete de relansare. ANAT rămâne deschisă dialogului şi colaborării pentru dezvoltarea sustenabilă a turismului românesc.
Opinia Cititorului