ANC propune furnizorilor de comunicaţii deblocarea terminalelor blocate în reţea în anumite condiţii

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 21 ianuarie 2009

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) supune consultării publice un proiect de decizie prin care stabileşte condiţiile în care furnizorii de servicii de comunicaţii electronice vor debloca terminalele captive ("codate") în reţeaua proprie, a anunţat marţi compania.

Potrivit proiectului, furnizorii vor avea obligaţia de a asigura, la cererea utilizatorilor, deblocarea oricărui terminal achiziţionat împreună cu serviciile de comunicaţii şi codat pentru a funcţiona numai în reţeaua unui anumit furnizor.

În plus, ANC cere ca deblocarea să se facă gratuit dacă perioada minimă obligatorie de rămânere în reţea stabilită prin contract s-a terminat. Dacă utilizatorul cere deblocarea înainte de sfârşitul perioadei minime prevăzute în contract, furnizorul are obligaţia de a face deblocarea, dar numai în condiţiile în care obligaţiile pe care utilizatorul şi le-a asumat prin contract au fost îndeplinite (achitarea unor diferenţe de preţ sau penalităţi de reziliere).

"Dorim ca utilizatorul român să aibă libertate completă de alegere şi să poată profita de concurenţa de pe piaţa de comunicaţii. Am introdus portabilitatea, dar utilizatorul trebuie să îşi poată lua cu el nu doar numărul, ci şi telefonul atunci când alege serviciile unui alt furnizor. Pentru asta, operatorii trebuie să asigure clientului deblocarea terminalului, astfel încât acesta să poată fi folosit în orice altă reţea", a declarat preşedintele ANC, Liviu Nistoran.

Aceasta obligaţie va viza în principal telefoanele mobile, dar se aplică şi în cazul celorlalte terminale captive în reţelele de comunicaţii electronice (modem, card de date etc). Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui să se realizeze în maxim 5 zile lucrătoare de la înregistrarea unei cereri în acest sens.

Reprezentanţii ANC mai spun că furnizorul va avea totodată obligaţia ca, înaintea încheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice, să informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate în situaţia deblocării terminalului înainte de împlinirea perioadei pentru care a fost încheiat contractul.

Proiectul de decizie privind stabilirea conditiilor pentru deblocarea terminalelor poate fi consultat pe pagina de internet a ANC. Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România şi veghează la respectarea acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb