România nu îşi poate permite nici un fel de abateri şi nici un fel de întîrzieri de la angajamentele asumate dacă doreşte ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene din primăvara acestui an să fie unul pozitiv şi să nu recomande activarea clauzei de salvgardare, a declarat, ieri, ministrul integrării europene, Anca Boagiu.
Într-o conferinţă de presă în cursul căreia a prezentat rezultatul convorbirilor avute la Bruxelles cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Extindere şi ai Direcţiei Generale de Politică Regională din cadrul Comisiei Europene, Anca Boagiu a subliniat că executivul comunitar apreciază progresele realizate de România şi încurajează continuarea în acelaşi ritm care a şi dus, de altfel, la raportul pozitiv din octombrie 2005. "Dacă România va continua în acelaşi ritm, are şanse să-şi îndeplinească angajamentele. Nu ne putem permite nici o întîrziere, nu ne putem permite nici o abatere", a spus ministrul integrării.
Anca Boagiu a adăugat că, pe ansamblu, oficialii de la Comisia Europeană cu care a avut întîlniri la Bruxelles - directorul general al Direcţiei Generale de Extindere, Michael Leigh, şi directorul general al Direcţiei Generale de Politică Regională, Graham Meadows - au făcut o "evaluare pozitivă, echilibrată, echidistantă şi intransigentă, care sperăm să se materializeze într-un raport pozitiv". Minis-trul integrării a prezentat, cu aceeaşi ocazie, şi misiunile de peer review care urmează să aibă loc între 17 ianuarie şi 10 martie şi care se vor concentra în principal pe acele aspecte din raportul de monitorizare marcate cu steguleţe roşii în raportul din toamna anului trecut. Toate rapoartele acestor misiuni de evaluare, precum şi rapoartele ce vor fi trimise săptămînal de Bucureşti la Bruxelles în legătură cu progresele ce vor fi înregistrate de România în domeniile aflate în zona de preocupare a Comisiei, vor fi luate în calcul în elaborarea raportului ce va fi prezentat la 16 mai a.c. Pentru elaborarea raportului de monitorizare, Comisia Europeană va efectua o evaluare tehnică a nivelului de îndeplinire de către România a obligaţiilor asumate, iar subiecte precum presupusele centre de detenţie CIA sau cazul Gregorian Bivolaru nu fac obiectul acestor evaluări, a precizat ministrul Anca Boagiu.