Ministerul Finanţelor Publice (MFP) caută cea mai simplă modalitate în care beneficiarii Legii dării în plată să fie scutiţi de la impozitul pe transferul de proprietate, după cum a afirmat, ieri, ministrul de resort Anca Dragu.
Domnia sa a menţionat, în cadrul unui eveniment: "În acest moment lucrăm la o versiune în care să avem o excepţie pe un tip de proprietate supusă regimului de dare în plată. Suntem în faza în care încercăm să identificăm toate cazurile şi să le surprindem în mod corect în aceatsă modificare astfel încât să se poată implementa şi să să nu ne lovim şi de alte probleme. Ne-am gândit că cel mai simplu ar fi să ne rezumăm la o locuinţă. Trebuie să găsim un mecanism simplu. Căutăm soluţii, dar principiul este să exceptăm de la acest impozit o proprietate dată în plată".
Anca Dragu a precizat că se au în vedere şi cazurile celor care au fost deja executaţi silit şi care au de plătit impozitul pe transferul de proprietate, dar şi ale celor care au garantat un credit contractat cu mai multe proprietăţi, în aşa fel încât ordonanţa să fie cât mai completă.
Ministrul finanţelor a specificat că Ordonanţa de Urgenţă va modifica textul Codului Fiscal şi va trebui să fie gata până la finalul lunii iunie, înainte de vacanţa parlamentară, instituţia încercând să lanseze în dezbatere proiectul legislativ săptămâna viitoare.
Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat legea şi care a participat, alături de avocatul Gheorghe Piperea şi de conducerea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), la discuţiile cu oficialii MFP pe marginea controversatului impozit, a scris, ieri, pe pagina de Fecebook: "După mai bine de o lună de luptă, susţinută cu argumente solide, avem o certitudine! Guvernul va emite în cel mai scurt timp o ordonanţă de urgenţă prin care va modifica Codul Fiscal în următorul sens: nu se va datora impozit de către persoanele fizice consumatori pentru prima dare în plată în condiţiile Legii 77/2016( Legea dării în plată); nu vor exista restricţii legate de veniturile consumatorului, nici vreun plafon şi nici vreo condiţie legată de natura imobilului; de scutirea de la plata impozitului vor beneficia atât debitorii principali, cât şi toţi giranţii săi indiferent de numărul imobilelor ipotecate; scutirea de impozit se va aplica o singură dată pentru stingerea unei datorii, iar în situaţia în care veţi mai fi nevoiţi să apelaţi la darea în plată, atunci veţi plăti impozitul la transferul de proprietate. Mai clar, puteţi fi scutiţi de impozit o singură dată în viaţă dacă apelaţi la darea în plată în vederea stingerii unei creanţe bancare!".
Parlamentarul a anunţat că i-a solicitat ministrului justiţiei să emită de urgenţă ordinul care să legalizeze decizia Uniunii Naţionale a Notarilor Publici de a reduce cu 50% onorariile percepute de notari la darea în plată. "Au trecut deja două săptămâni de la decizia notarilor şi nu cred că există vreo justificare pentru această întârziere, în condiţiile în care vom avea în curând primele acte de dare în plată!"
Până în prezent, au fost făcute circa 4000 de notificări de dare în plată, după cum a spus, miercuri, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Banca Centrală s-a delimitat de această afirmaţie, precizând că estimarea este făcută de domnul Rădulescu în nume personal.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 00:16)
Se pare ca premierul nu a rămas pasiv și se va găsi o soluție pentru a corecta aiureala impozitării unei pierderi.
Felicitări Ciolos!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 00:29)
Tu ai luat din banca 120.000 euro. Ai platit in timp vreo 40. Dai in plata o casa care acum face vreo 50. Total recuperat, 90.000 euro. Sa inteleg ca restul de 30.000 plus dobanzi pe carre nu le mai dai la banca nu sunt un castig?
1.2. legi pentru ?! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de wlad în data de 10.06.2016, 00:32)
este corect sa avem o lege doar pentru circa 4000 de persoane!?
legea "impozitul pe transferul de proprietate" trebuie modificata pentru a beneficia toata populatia, adica sa se plateasca impozit doar pe profitul obtinut din transferul de proprietate
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 00:38)
Nu, e o pierdere de 40 a celui creditat si de 30 plus dobanzi a creditorului.
Castigul este numai in mintea ta pierduta.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 00:40)
Evident ca nu sunt câștig.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 00:44)
Wlade, tu nu ai inteles ca ei sunt niste eroi? Ca toata tara are obligatia sa stea sluj la picioarele lor? Ca legea ii ocoleste pe ei atunci cand nu le convine? Sigur, ei cer ca legea sa fie erga-omnes(fara exceptii) si tin prelegeri despre tarile civilizate, UE, SUA, UK sau Australia, dar cand e vorba sa li se aplice si lor aceleasi legi ca si muritorilor de rand sar in sus, vor scutiri. Ca ei merita domnule, ei sunt niste eroi, niste luptatori, niste daci, restul prostimii nu conteaza.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 00:47)
Mintea ta imi arata motivul pentru care esti in situatia din prezent. Tu nu ai luat o casa de la banca, ai inteles copilas? Ai luat niste bani. Bani pe care tu i-ai investit intr-o proprietate cu care ai garantat, alaturi de venituri prezente/vitoare, nete si exigibile, ca vei da banii inapoi. Nu e de mirare ca esti in rahat pana la gat daca tu chiar si astazi crezi ca ai luat casa de la banca. Pune mana si citeste, macar acum, contractul de credit copilule sarman, lectura iti va face bine.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 00:50)
P.S. Mergand pe ceea ce ai spus tu:
"Nu, e o pierdere de 40 a celui creditat si de 30 plus dobanzi a creditorului", poate esti amabil sa ne explici cine va acoperi pierderea de 30 plus dobanzi a creditorului, pierdere pe care singur o recunosti? Faptic cine acopera paguba lasata de tine?
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 08:54)
De ce banca i-a dat !20.000 pentru o casa care face 50.000?!?
Sau cinci milioane, pentru un teren care face 50.000?
Daca au fost cascati sau corupti acum sa plateasca.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 10:09)
Cat te duce mintea? Nu este previzibil raspunsul printr-o intrebare simetrica? Cine va acoperi pierderea de 40 a creditatului?
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de ileana în data de 10.06.2016, 12:22)
povesti:
caz real: imprumult 150.000 chf
rambursat pana in prezent 120.000 chf
valoare apartament 56.000 chf
mai rasfirati, baieti, mai rasfirati
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 01:42)
Domnu' Zamfir, domn' demnitar, te incurci domne rau de tot cu ordonante, cu scutiri de impozit, cu tot felul de ajustari. Fii atent aici lege care rezolva toate problemele. Legea simpla, 5 articole:
Art.1: Toti cei care au accesat credite in CHF sunt scutiti de la ORICE fel de plata catre stat. Impozit pe salariu, TVA, Sanatate, Pensii, etc.
Art.2: Toti cei care vor da in plata vor primi aleatoriu un bilet cu o adresa. Indata ce procedurile pe legea 77/2016 vor fi indeplinite acestia vor putea evacua din locuinta proprietarii sau chiriasii aflati la adresa din bilet in favoare bancii. Banca le va stinge datoria si ei vor ramane cu casa luata prin credit. Asa scapam si de multi dintre aia "care au luat case ieftine pe timpu' lu' Ilici"
Art.3: Orice persoana sub 35 de ani care va contracta un credit va plati impozit plus taxe notariale duble. Daca a facut greseala sa aiba si un copil, impozite triple si integrarea intr-un program de reeducare obligatoriu. Asa ii calci pe grumaz si chiaburului tanar care se viseaza proprietar.
Art. 4: Statul acorda o renta viagera pe viata creditatului in CHF, banii vor fi stransi dintr-o taxa pe chirie ce se va aplica tuturor inconstientilor care nu au inteles ca locul lor e acasa la parinti sau dintr-un impozit suplimentar pe locuinta celor care au depasit 35 de ani, au locuinte proprii dar nu au contractat un credit CHF.
Art. 5: Refuzul de a adera ca membru cotizant la una dintre asociatiile GCCC-AURSF-Parakletos se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
Ce zici domn' Zamfir? Se rezolva toate problemele cu legea asta, simpla si la obiect. Fa un efort, la valoarea dumitale sigur o treci de Parlament!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 08:34)
Vai de capul vostru de comunicatori bancari.
Zamfir și Piperea v-au făcut varza.
Și abia e începutul.
Când vor intra bancheri în pușcărie cum se preconizează în Franța abia atunci vom intra în normal.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2016, 10:13)
Da, bancherii ca bancherii, ce pretentii sa ai de la ei, dar comunicatorii lor sunt cea mai infama specie de slugi, fosti "ziaristi".