ANCA IOAN, HORNBACH ROMÂNIA: "Hornbach va tăia la 10% volumul de achiziţii de la Schweighofer"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 23 mai 2017

"Hornbach va tăia la 10% volumul de achiziţii de la Schweighofer"

Klaus Gätz, Hornbach: "Dacă Schweighofer nu va obţine certificatul FSC, vom renunţa la colaborarea cu ei"

Anca Ioan: "Ne dorim ca, din 2018, toţi furnizorii cu care lucrăm să obţină certificarea FSC"

Retailerul de bricolaj Hornbach va reduce, din iunie, cu până la 90% volumul de produse din lemn achiziţionate de la firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, urmând să renunţe complet la serviciile acesteia în 2018 dacă Schweighofer nu va lua certificarea Forest Stewardship Council (FSC), au anunţat ieri reprezentanţii retailerului, într-o conferinţă de presă.

"Hornbach mai colaborează, încă, cu Schweighofer, dar suntem pe cale să renunţăm, ei fiind acum în curs de verificare", a declarat, ieri, Anca Ioan, director achiziţii Hornbach Centrală SRL.

În luna aprilie, Holzindustrie Schweighofer, aflat sub presiune după ce mai multe reţele de bricolaj au anunţat că nu mai cumpără produse ale companiei, a anunţat că a înregistrat o uşoară scădere a livrărilor şi o reducere a numărului de furnizori după ce i-a obligat pe toţi aceştia să folosească un sistem propriu de monitorizare prin GPS a transporturilor de buşteni, numit Timflow, începând din data de 3 aprilie.

Potrivit doamnei Ioan, de la începutul acestui an, Hornbach a încetat achiziţionarea a 57 de produse, din sortimentul iniţial, de la Schweighofer, care fusese furnizorul aproape exclusiv al retailerului. Cu alte cuvinte, Hornbach a redus volumul de achiziţii de articole de primă mână, de la Schweighofer, cu 60%, potrivit oficialilor companiei.

Reprezentanţii Hornbach au menţionat că au găsit alţi furnizori regionali, care îndeplinesc criteriile, pentru a se aproviziona şi pentru a nu le fi afectată cifra de afaceri. Anca Ioan susţine că aproape toţi furnizori retailerului sunt în proces de obţinere a certificatului FSC, Hornbach încercând să educe micii furnizori în acest sens. Potrivit domniei sale, retailerul german, care operează şi pe piaţa noastră, şi-a propus ca începând cu 2018 toţi furnizorii de la care se aprovizionează să obţină acest certificat.

Totuşi, Mugurel - Horia Rusu, director general Hornbach Centrală SRL, a menţionat că, dacă Schweighofer va reuşi să obţină certificatul FSC, Hornbach nu va renunţa la colaborarea cu furnizorul.

Mugurel - Horia Rusu a mai menţionat că retailerul pe care îl reprezintă nu a renunţat la întregul sortiment de articole achiziţionate de la Schweighofer deoarece nu toţi furnizorii îl pot oferi: "Am renunţat la 57 de articole, adică aproximativ 60%, de la Schweighofer, şi nu la tot sortimentul, deoarece nu toată lumea îl poate oferi, există şi clauze contractuale, nu putem renunţa deodată, dar avem alternative, mai există şi alţi furnizori".

Reprezentanţii Hornbach România au declarat că, deşi preferă să lucreze cu marii furnizori deoarece aceştia le oferă stabilitate şi constanţă din punct de vedere economic, nu vor trece peste certificarea FSC, motiv pentru care sprijină micii furnizori.

Mai mult decât atât, directorul de achiziţii de la nivelul grupului, Klaus Gätz, a spus că începând cu luna iunie compania va ajunge să reducă volumul de achiziţii de produse din lemn de la Schweighofer până la 90%, iar dacă furnizorul austriac nu va obţine certificarea FSC, atunci vor renunţa complet la serviciile lui.

Klaus Gätz a declarat: "Schweighofer livrează către şase magazine în România, iar grupul are, în total, 156 de magazine în Europa. Pentru toate aceste magazine noi cumpărăm material lemnos, aşadar înlocuim un furnizor pentru şase magazine, pentru doar o părticică".

"La nivelul întregului grup, Hornbach s-a angajat faţă de ONG-uri să nu importe lemn din regiunile tropicale şi să nu folosească material lemnos din exploatările ilegale", a afirmat Andreas Back, şeful departamentului de Management al calităţii, Mediu şi CSR Hornbach Baumarkt AG. Domnia sa a adăugat că grupul pe care îl reprezintă ţine cont de directiva europeană privind lemnul, care interzice punerea pe piaţa europeană a lemnului exploatat ilegal, menţionând: "Ne-am înăsprit şi ne-am modificat directiva privitoare la achiziţii. Cerem certificate FSC pentru orice lemn achiziţionat, inclusiv pentru cel din România".

FSC este o organizaţie non-profit care stabileşte standarde de bună practică pentru sectorul forestier, cu scopul de a promova exploatările silvice responsabile faţă de mediu şi comunităţile locale.

Reprezentanţii retailerului au mai spus că în prezent Hornbach are peste 250 de furnizori, din care 20% nu au certificări FSC, dar le dau termen până în 2018 pentru a obţine această certificare. Potrivit Ancăi Ioan din cei 250 de furnizori circa 65% sunt regionali, iar cei care nu au certificări sunt firmele de pe plan local.

Aceasta a mai spus că în prezent legislaţia nu impune furnizorilor de produse din lemn să aibe certificare FSC, dar compania Hornbach vrea ca furnizorii săi "să respecte principiile silviculturii responsabile".

Retailerul de bricolaj a anunţat la sfârşitul anului trecut, că din luna ianuarie 2017 urma să renunţe la contractul cu Holzindustrie Schweighofer în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit. De la începutul anului şi alţi retaileri precum Leroy Merlin sau Brico Depot au renunţat la aprovizionarea cu produse din lemn de la compania austriacă.

Hornbach are 156 de magazine mixte de materiale de construcţii şi grădinărit în nouă ţări din Europa, dintre care şase în România (Bucureşti Berceni, Bucureşti Militari, Bucureşti Baloteşti, Braşov, Timişoara şi Sibiu).

Hornbach îşi dispută piaţa românească de distribuţie a materialelor de construcţii şi bricolaj cu trei companii autohtone - Dedeman, Arabesque şi Ambient -, plus alte patru multinaţionale - Praktiker, Kingfisher (a cumpărat Bricostore), Leroy Merlin (a cumpărat bauMax) şi Mr. Bricolage.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb